Høst i Mosel- og Rhindalen: Et gyldent øyeblikk | Din Fritid
Høst i Mosel- og Rhindalen

Et gyldent øyeblikk

Jeg lover meg selv for n-te gang å ikke lenger bruke Google Maps i bobilen. Navigasjonsappen har vist meg inn på en veldig bratt, smal og svingete vei opp fra Rhinen. Veien er så smal at jeg plutselig lurer på om jeg har oversett et skilt, kan dette kan være en enveiskjørt vei?


Det er nesten så man må holde pusten når det gyldne lyset bryter gjennom skylaget og farger det spennende landskapet ved de to kjente tyske elvene, Rhinen og Mosel.

Jeg møter en bil hvor sjåføren pent svinger inn til kanten, og roen smitter litt over. Jeg bestemmer meg for å fortsette, jeg må bare ta det rolig rundt hver eneste av de smale og krappe hårnålssving. Bobilen på Ford-chassis har krefter nok, og automatkassen gjør jobben sin så godt at jeg føler meg trygg på at bilen klarer klatreetappen.

Fra regn til sol

Da jeg startet å kjøre regnet det, og jeg tenkte ikke på at jeg kjørte på vestsiden, det vil si skyggesiden, av Rhinen på denne årstiden. Det er ettermiddag og jeg jakter en bobilplass for natten til meg og min sju meter lange bobil. Ferje fram og tilbake over elva i det grå været - for en rask overnatting frister ikke.

Fra lavt til høyt

Landskapet her er unikt. Rhindalen er et såkalt innsynkningsområde. Det vil si at forsenkningen i det ellers så flate landskapet ble dannet for millioner av år siden på grunn av bevegelse i kontinentalplatene. Elven bukter seg i bunnen av dalen, og her er det i tillegg plass til byer, veier og toglinjer. Over dalbunnen ligger et flatt kulturlandskap høyt der oppe. I skråningene er det meget fruktbar jord, og her er milde vintre og lang vekstsesong. Hver eneste av disse verdifulle kvadratmeterne er fylt opp av vindrueranker.

Et gyldent øyeblikk

Jeg kjører videre oppover, og plutselig møter sola meg. Fuktige vinblader i høstskrud begynner plutselig å glitre i et herlig fargespekter. De ulike typene vinranker får ulike farger på sine høstblader. Og når skydekket åpner seg her på toppen av dalsiden eksploderer det hele i farger og dramatikk. Jeg hadde aldri opplevd dette om ikke navigasjonen min hadde ledet meg inn på smale og bratte veier, og vel oppe tar jeg meg i å tenke at dette er en reisendes ultimate drøm, hvor tilfeldighetene spiller inn og viser meg vei til en naturopplevelse jeg aldri vil glemme!

Når?

Hva er perfekt tid å oppleve regionen på? Min reise gikk helt i begynnelsen på november. Det var for sent til å oppleve innhøstingen, men det er deilig å reise sørover så sent på året. Det er nesten ingen turister igjen her da, og jeg synes at vinteren blir kortere når man fyller på med opplevelser utover året. Været er selvsagt varierende også her, og kan by på mye regn. Men klimaet er kjent for å være mildt.

Innhøstingen av vindruer skjer gjerne i oktober, men avhengig av type og værforbehold kan det være både tidligere og senere. Det arrangeres utallige vinfestivaler i regionen, men det er tidligere på året. Typisk fra april til september.

Et spektakulært skue er Rhein in Flammen, hvor du kan booke deg inn på en av mange festpyntede elvebåter og kan nyte synet av et spektakulært fyrverkeri. Eller du kan bare slå deg ned langs elvebredden og nyte det hele. Rhein in Flammen foregår på fem ulike datoer på fem ulike steder, fra mai til september.


Det er perfekt å feriere med bobil i området. Det er et stort antall campingplasser og bobilplasser å overnatte på, og utenfor sesong er det stille og rolig, spesielt på de små veiene.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden