Oldtidsruta i Østfold: Tidsreisen | Din Fritid
Jellhaug er rundt ni meter høy, og er med det en av Nordens største gravhauger.
Oldtidsruta i Østfold

Tidsreisen

Oldtidsruta finner du lett tilgjengelig i Østfold mellom Sarpsborg, Fredrikstad og Halden. Her finner du Norges mest konsentrerte samling av oldtidsminner i form av helleristninger, steinringer og gravhauger. En biltur langs det fruktbare raet er som å ta en tidsmaskin tusener av år tilbake i tid - til bronsealder og eldre jernalder.


Ved landemerket Solbergtårnet rasteplass er det mye informasjon som både kan inspirere og gi ny kunnskap om Østfolds historie.

Kjører du E6 i retning Sverige har du garantert kjørt forbi Solbergtårnet rasteplass. Kanskje har du til og med passert uten å tenke over det. Det nesten 30 meter høye tårnet ruver i landskapet ved Skjeberg, og er et utmerket utgangspunkt for å utforske Oldtidsruta. Rasteplassen gir deg samtidig et pusterom fra bilene som suser forbi på motorveien. Ved informasjonstavlene her kan du roe ned, og i ditt eget tempo studere bilder eller lese om historien i området fra istid til nåtid. Flere av tavlene forklarer også kulturminnene du vil møte langs Oldtidsruta. Rundt én kilometer lenger bort ligger helleristningsfeltet på Hornnes, som du kan se fra bilveien. Oldtidsveien, som går langs dagens Rv 110, er for et skattekammer å regne. Her ligger kulturminnene med få kilometers avstand, ganske så unikt.

Sett av dagen

Det skal godt gjøres å rangere de 12 kulturminnene. Til det er de for forskjellige. Den som liker helleristninger og har sans for historie vil garantert like hele ruta. De fleste kulturminnestedene er skiltet fra bilveien og har parkeringsmuligheter for en liten håndfull bobiler i gåavstand. Unntaket er helleristningene i Begby, hvor du selv må finne en parkeringsplass i nærheten. Dersom du følger alle skiltanvisninger, og vil lese alle informasjonsskiltene, går det fort en time på hver stopp. Et tips er derfor å sette av hele dagen dersom du vil se alle fornminnene. Dersom tiden er knapp kan du velge deg ut noen steder du vil utforske.

Mystiske Gunnarstorp

Ved å følge Rv 110 i retning Fredrikstad kommer du etter noen få kilometer til første stopp: Gunnarstorp. Her svinger du av riksveien og følger grusveien til parkeringen ved skogholtet. Tenk deg noen tusen år tilbake i tid, og se for deg at havet går helt opp til der du står. Følg den tydelig merkede stien oppover i det bratte terrenget gjennom den mystiske skogen.


Gunnarstorp.

Det er som om tiden står stille idet en steinring kommer til syne på stien inne i tette furuskogen. Gjennom trærne kan du skimte tettbebyggelsen og høre bilstøy, hvilket tar deg tilbake til moderne tid igjen. På toppen av åsen kommer du til en tre meter høy og 30 meter bred gravrøys fra eldre bronsealder. Ritualene fra om lag 3000 år tilbake i tid er ikke helt visket ut fra historiebøkene.


Gunnarstorp.

Steinringene på Hunn

Tilbake på Rv 110 kjører du fem kilometer videre til steinringfeltet på Hunn, eller Skjærvika, som stedet egentlig heter. Her er gode parkeringsmuligheter i gangavstand fra en åpen slette hvor store steinblokker er plassert i ni sirkelformasjoner. For enkelte er denne severdigheten høydepunktet på rundreisen, da det sies å være et av Norges flotteste kulturminner.


Steiner som skaper undring og refleksjon på Hunnfeltet, hva har denne plassen blitt brukt til?

Det er spesielt å se så mange steinringer samlet på ett sted. Det vitner om at denne plassen har vært veldig viktig en gang i tiden. Om du går noen kilometer videre forbi steinsletta kommer du til en gammel bygdeborg. Tar du turen opp kan jeg love fin utsikt som belønning. Stien opp til bygdeborgen er i slak motbakke, og oppe på toppen er det litt kronglete med en del steiner.

Dansende figurer på berget

Neste severdighet på turen er helleristningene i Begby. Bergkunsten her er noen av de flotteste jordbruksristningene landet vårt har å by på. De to mest kjente motivene på feltet Gullskår går under navnene Begbymannen og Danseren. I tillegg er det rundt 170 andre motiver: Skip, vogner, dyr og mennesker er fordelt utover fem bergflater.


Tidsreisen langs Oldtidsruta byr på Norges mest konsentrerte samling av oldtidsminner. Bergbymannen, en kjent 

helleristning fra Gullskår feltet på Begby.

Parkeringsmulighetene her er begrensede, så det er det en fordel å ta seg frem til fots. Det er utrolig å tenke på at helleristningene ble hugget eller risset inn i berget for hånd for flere tusen år siden, og at de har stått urørt siden. Det kan være vanskelig å oppdage figurene med første øyekast, og helleristninger har derfor fått et strøk med rødmaling i nyere tid, slik at de skal være lettere å oppdage. Vi blir litt bedre kjent med våre forfedre ved å studere symbolene de lagde. Innrissene er fortellinger fra deres hverdag. Hvem var disse menneskene, og hva levde de av?

Møteplass mellom levende og døde

Oldtidsruta fortsetter på den andre siden av Glomma og Sarpsborg, hvor du finner helleristningene på Kalnes og gravfeltet på Opstad. For å komme til Opstad tar du av E6 ved Lekevollkrysset og fortsetter på Gamle Kongevei, der det er skiltet videre. Det går et historisk sus når du ser utover slettene ved Opstadfeltet. En 20 meter lang jernaldergård var plassert omtrent der hvor bilveien går igjennom landskapet nå. Fra gammelt av var det en tradisjon å gravlegge de døde oppe på høyden her.


Bautasteiner på Opstad.

Øverst på feltet har du fremdeles utsikt over landskapet i retning Visterflo. Den gang var utallige gravhauger og gravminner spredt utover området. Bautasteiner høyere enn mennesker stod på rekke og viste vei fra strandsonen og oppover til Opstad. Nå står du og ser ut over en åpen slette. Trærne er hugget ned og de fleste bautasteinene er borte.

De som står tilbake har blitt reddet fra å gå tapt til steinhuggere i granittindustrien fra slutten av 1800-tallet eller til grustaket som er i drift på den andre siden av bilveien. På området er det utplassert hele åtte informasjonstavler, så du bruker litt tid dersom du oppsøker alle.

Helleristningene på Kalnes er synlige fra E6, men det er litt dårlig skiltet innledningsvis. Du tar av fra Kalneskrysset ved sykehuset og kjører et lite stykke parallelt med E6 langs Rv 118. Ta første avkjøring til venstre inn på Sandtangen, i retning Kalnes videregående skole. Herfra er det skiltet videre, og helleristningene kan du se inntil bilveien på høyre side.

Etter Kalnesfeltet fortsetter Oldtidsruta på den andre siden av Sarpsborg, på Hafslund Hovedgård. Her kan du gå tur i en av parkens grønne lunger eller ta livet med ro på en gressplen på en av landets flotteste herregårder. I sommermånedene kan du være med på omvisning inne i hovedhuset. På nedsiden av Hovedgården ligger et felt med helleristninger.

De fleste av dem er uten rødfarge, så du får et innblikk i hvordan de ser ut usminket. Umalte helleristninger sees best når solen står lavt på himmelen og det skrå lyset skaper skygger på figurene. Liv på berget får du også ved å skrålyse på figurene med lommelykt en mørk kveld.

Bjørnstadskipet

Skal du velge deg ut en helleristning på Oldtidsruta, så skiller Bjørnstadskipet seg ut. Bjørnstadskipet er 4,5 meter langt, og er trolig Nord-Europas største enkeltstående helleristning. For å komme hit følger du Haugeveien videre fra Hafslund Hovedgård gjennom et flott kulturlandskap med jorder, før du svinger av veien ved anvist skilt. Herfra er det noen hundre meters gange på grusvei, inn til skogholtet hvor Bjørnstadskipet ligger åpent til i landskapet på et skrått svaberg. Du kjenner kanskje at det dunker litt ekstra i brystet når du kommer inn i skogholtet og får øye på helleristningen.


Fra Solberg feltet.

Dette ble sett på som et viktig område for de som levde her, og sannsynligvis var dette et samlingssted ved store anledninger. Kanskje det var her de  feiret midtsommer og andre høytider? Videre går Oldtidsruta inn på den smale Bøgata, før du kommer til Solbergfeltet. Dette feltet kan vi – litt flåsete – kalle et drive-in-kulturminne, siden det ligger tett inntil bilveien. Rullestolbrukere kommer enkelt til på rampen her. På bergflatene kan du se skip, vogner, mennesker og dyr samt noen helleristninger uten rødmaling.


På Gullskårfeltet på Begby har de bygget en plattform, slik at publikum kan gå rundt helleristningene uten å tråkke på dem.

Siste stopp på Oldtidsruta er Jellhaug i Halden. Dette kulturminnet ligger rett ved siden av E6 på Fv 118. Sving av fra E6 i retning Halden, eller kjør nevnte Fv 118 fra Skjeberg for å komme dit. Jellhaug er rundt ni meter høy, og er med det en av Nordens største gravhauger (se hovedbildet). Myten sier at en konge ved navn Jell ble gravlagt i skipet sitt i denne haugen. Derfor er det interessant at det ganske nylig er funnet omriss av et større vikingskip med georadar nettopp her, og ikke minst spennende at det for første gang på over 100 år graves etter et vikingskip i Norge.

Overnatting

Etter en lang dag på tur er det på sin plass med overnatting. En mulighet er ved Skjebergkilens Marina, som ligger i rolige omgivelser langs Ullerøyveien ved Skjebergkilen. For å komme hit tar du av fra Rv 110 i retning Ullerøy. Fredrikstad er et annet alternativ for overnatting, midt i blinken for den som foretrekker å være nær byen. En fullstendig og god oversikt over bobilplasser og service finner du på Fredrikstad kommune sine hjemmesider. En tredje campingmulighet er Utne Camping i Sarpsborg. Denne campingen ligger i grønne og rolige omgivelser på oversiden av E6, godt skjermet fra motorstøy.  


Skjebergkilens Marina ligger idyllisk til ved havet og tilbyr overnatting for bobilfolket på sommerstid.

Oldtidsruta viser bare en liten bit av hva Østfold har å by på av fornminner. Totalt finnes det nesten 500 felt med helleristninger her.

Avstikker langs Oldtidsruta:

Gamlebyen

Når du er ved helleristningene i Begby er du bare noen kilometer unna Gamlebyen i Fredrikstad. Gamlebyen er ikke et punkt på Oldtidsruta, men den er en av Norges mest populære attraksjoner og absolutt verdt et besøk. Gamlebyen ble grunnlagt av kong Frederik II i 1567, og anses i dag som Nordens best bevarte festningsby. I de brosteinlagte gatene blandes den godt bevarte historien fra 1700-tallet med nåtidens byliv. Turister kommer hit for å shoppe i små butikker, gå på koselige cafeer, salgsutstillinger, spaserturer, piknik langs den grønne festningsvollen, gallerier og på frimarkeder i helgene. Den røde byferga kan benyttes gratis dersom du vil over til Fredrikstad.


Gamlebyen i Fredrikstad

Roald Amundsens minne

På vei videre mot Sarpsborg kan Rv 22 langs Glomma være et alternativ. Noen kilometer forbi Torp kommer du til Roald Amundsens Minne. Følg anvisning fra Rv 22 og skilter om severdigheter forbi noen gårdstun til du ankommer ’Tomta’ helt i enden av Framveien. Her ble polfarer og eventyrer Roald Amundsen født i 1872. Barndomshjemmet hans er i dag blitt museum, og huser mange gjenstander fra Amundsens liv og ekspedisjoner. I ekte Roald Amundsen-ånd kan du ta en runde gjennom oppdagelsesløypa i nærmiljøet ved Glomma. Her kan du lære litt om en av Norges største oppdagelsesreisende, og ikke minst finne ut om du egner deg som polarforsker selv.


Roald Amundsens minne

Skjeberg kirke

Etter at du har besøkt Bjørnstadskipet kan du kjøre Skadalsveien i retning Skjeberg i stedet for å følge Oldtidsruta langs den smale Bøgata. På vei mot Skjeberg kjører du forbi Skjeberg kirke fra 1100-tallet, som er en severdighet i seg selv. Kirken er en av Østfolds største middelalderkirker og ligger flott til i kulturlandskapet. Pilegrimsleden mellom Halden og Oslo passerer rett forbi kirketunet. Kirken er bygget i romansk stil, men selve inngangsportalen er gotisk inspirert. To runesteiner fra 1200-tallet er murt inn i yttermuren. Døpefonten inne i kirken sies å være blant landets fineste. For å komme tilbake til Oldtidsruta kjører du til høyre over jernbanen når du er i Skjeberg. Neste stopp da er Solbergtårnet rasteplass.


Detalj fra Skjeberg kirke

 

Raet

Et ra er store morene- og israndavsetninger (leire og sand) fra en stans i isens tilbaketrekning for ca. 12 800–11 700 år siden, da vannet stod 160 meter høyere enn dagens nivå. Kjennes særlig fra begge sider av Oslofjorden, hvor det danner en markert rygg fra Mølen over Larvik til Horten på vestsiden, og over Moss og Sarpsborg til Halden på østsiden. Det demmer opp flere innsjøer, bl.a. Borrevannet og Vansjø. 

Kilde: Store Norske Leksikon.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden