Kistefos skulpturpark: Skulpturer med en vri | Din Fritid
Kistefos skulpturpark inneholder per idag 46 verker fra markante samtidskunstnere. Mange er laget spesielt for Kistefos og er inspirert av området rundt.
Kistefos skulpturpark

Skulpturer med en vri

På Jevnaker, en drøy time nord for Oslo, ligger Kistefos skulpturpark vakkert til langs Randselva. Her var det fra slutten av 1800-tallet produksjon av tremasse. Mange av bygningene og maskinene er bevart, og gir en historisk ramme rundt den flotte parken.

Det var bestefar til forretningsmann og kunstsamler Christen Sveaas, Anders Sveaas, som grunnla Kistefos Træsliberi As i sin tid. Christen selv har lagt ned mye ressurser i dette vakre museet de siste årene. Her finner du foruten skulpturparken to kunstmuseer, et industrimuseum, kafé og butikk.

The Twist

Parken ble etablert i 1996. Etter at signaturbygget The Twist åpnet i 2019, har besøkstallet skutt i været. Det oppsiktsvekkende bygget har høstet mye anerkjennelse og mange utmerkelser både her hjemme og i utlandet, og har for alvor satt Kistefos på kartet. The Twist er i seg selv en skulptur, men inneholder også verdenskjent kunst som byttes ut hvert år. Christen Sveaas er en av Norges fremste kunstsamlere, og bidro sterkt med verk fra egen samling i årets utstilling, da Din Fritid besøkte parken. Om koronaen tillater det, vil det i 2021 igjen være verk også fra anerkjente utenlandske kunstnere i galleriet.

Året rundt

Kistefos er mye mer enn The Twist. Parken inneholder blant annet 46 skulpturer av markante samtidskunstnere. Hvert år utvides samlingen med en eller flere skulpturer. Flere av verkene endrer seg i takt med været og årstiden, og gjør at skulpturparken er en attraksjon året rundt. Selv om alt ikke er åpent vinterstid, er selve skulpturparken tilgjengelig hele året.

Høy kvalitet

Det som slår oss på vår vandring rundt i parken, er hvor velstelt det er og hvor høy kvalitet det er på alt. Ikke bare på skulpturene og kunsten, men også på bygningene og området rundt. Dette er virkelig en perle av en park, som anbefales på det varmeste!

Det er parkeringsmulighet for bobil et lite stykke unna inngangen fra sør. Følg skilt fra hovedveien.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden