Gudbrandsdalen: Kunstpausen | Din Fritid
Bobiler suser av sted på nye E6, bare noen steinkast unna kunstprosjektet ’Flokk’.
Gudbrandsdalen

Kunstpausen

Er du blant de mange som pleier å kjøre raskeste vei til målet? Da går du glipp av mye. Kanskje du skal legge inn en liten kunstpause neste gang du kjører E6 gjennom Gudbrandsdalen?


21 lange og smale figurer støpt i bronse står og stirrer utover landskapet i Gudbrandsdalen.

Det er en voksende bevissthet rundt det nære og kortreiste, og et tegn i tiden er at vi tar oss litt mer tid underveis. Det er mange lokale og mindre opplevelser som venter «rundt neste sving».

Et av Norges største veiprosjekter gjennom tidene stod ferdigstilt i 2016, da 33 kilometer med ny motorvei åpnet på E6 i Gudbrandsdalen mellom Frya og Sjoa. På nye E6 reduserer du reisetiden gjennom Sør-Fron og Nord-Fron med omtrent 15 minutter. Tilbake står gamle E6, eller Gudbrandsdalsvegen, som en lokalvei tilpasset alle trafikantgrupper. Her er hastigheten redusert til 40-soner gjennom tettsteder og 60-soner utenfor tettbygde strøk. Tall fra Vegvesenet estimerer at trafikken på gamle E6 er redusert med omtrent 75 prosent, hvilket er gode nyheter for de myke trafikantene som ferdes i området. Det er ikke mange bobiler du møter på gamle E6, til tross for at det er en godt egnet vei for både turister og andre som ønsker å reise langsomt for å oppleve det Gudbrandsdalen har å by på av aktiviteter, natur, mat og drikke, handel og kultur.

Gode reiseopplevelser

Skulpturstopp og Vegskille er to ulike kunstprosjekter som du kan se og oppleve i Sør-Fron. Dette er ikke spesielt godt tilrettelagte destinasjoner med tanke på parkering, og det er med overlegg. Felles for disse turmålene er at du må gå noen hundre meter til fots fra nærmeste parkering for å oppleve kunsten. Det får deg bokstavelig talt til å stoppe opp og nyte naturens ro. Dette har også vært kunstnernes ønske og intensjon. I Skulpturstopp har internasjonalt anerkjent kunstnere plassert sine kunstverk i lokalmiljøer på Østlandet. Kunstnerne har selv besøkt kommunene og utformet sine kunstverk etter å ha gjort seg kjent med stedet.

I fem kommuner i Gudbrandsdalen finner du prosjektet Vegskille, utformet av Oppland fylkeskommune i perioden 2014-2019. Hensikten bak prosjektet har vært å gi de reisende langs E6 en grunn til å svinge av den nye veien for å oppsøke tettstedene langs den gamle veien.


Konstruksjonen ’Oktagon’ gir deg tid til å bremse opp og oppleve naturen rundt deg.

Et nydelig kulturlandskap

Gudbrandsdalsvegen bukter seg fremover gjennom et nydelig stykke Norge. På et jorde nedenfor middelaldergården Sygard Grytting i Sør-Fron står 21 ulike bronsestøpte skikkelser og skuer utover nye E6 og det åpne kulturlandskapet. For å komme hit må du kjøre Gudbrandsdalsvegen mellom Hundorp og Harpefoss. Det er trangt på parkeringsplassen ved Sygard Grytting, så bobiler henvises til å parkere ved en rasteplass 600 meter unna der kulturstien starter. For å komme til skulpturene må du gå noen hundre meter langs en sti med steingjerde og utsikt til Lågen. Kanskje ser du også sauer på beite på veien til skulpturene. Det er den norske kunstneren Gitte Dæhlin (1956-2012) som står bak ’Flokk’. Hun ønsket å skape undring hos publikum med disse skikkelsene. Opplevelsen av ’Flokk’ forandrer seg avhengig av om det er sol eller skygge, morgen eller kveld. Stemningen ved skulpturen forandrer seg i takt med dagene og årstidene.

Langs Gudbrandsdalslågen

Kunstverket Oktagon finner du ved Klokkarstranda på Harpefoss. Det er arkitektfirmaet Rintala Eggertsson som står bak konstruksjonen. For å komme hit må du fortsette på Gudbrandsdalsvegen og svinge av i retning Gålå når du kjører i retning Harpefoss. Når du svinger over brua ved Lågen tar du av på første vei til venstre. Oktagon ligger nede ved Gudbrandsdalslågen. Det er en fotballbane vel 500 meter unna, der du kan parkere og gå videre til fots. Vel fremme ser du en åttekantet skulptur formet som en gangbane laget i tre. Den ovale banen er en kontrast til den lineære reisen på nye E6 gjennom Gudbrandsdalen.

I tillegg til Sør-Fron kan også kommunene Øyer, Ringebu, Nord-Fron og Sel by på kunst fra prosjektet Vegskille langs veien. Prosjektet Skulpturstopp kan du oppleve flere steder på Østlandet.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden