Norge eller utlandet?: Viktige spørsmål før årets sommerferie | Din Fritid
Mange drømmer om å parkere ved Middelhavet og bare nyte varme og lange dager, som her på Camp du Domaine i Sør-Frankrike.
Norge eller utlandet?

Viktige spørsmål før årets sommerferie

De fleste har tatt valget om å satse på norgesferie også i år. Om du er blant de som vurderer utlandet bør du lese videre. Da får du svar på blant annet disse spørsmålene: Gjelder reiseforsikringen i utlandet om du er fullvaksinert før avreise? Kan du reise om du får vaksinepass?

Flere land åpner for turister som er vaksinert. Samtidig blir stadig flere vaksinert i Norge. Hva betyr det for årets sommerferie? 

– Dessverre er svaret fortsatt nei på de aller fleste spørsmål knyttet til om reiseforsikringen gjelder i utlandet. Alle land er røde og norske myndigheter har ikke gitt klarsignal for at et vaksinepass kan brukes på reise i utlandet, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Det gjelder også for deg som kan dokumentere at du er fullvaksinert. Det er UDs reiseråd (ekstern lenke, åpnes i separat vindu) som avgjør om forsikringen gjelder for de ulike områdene. 

I en undersøkelse gjennomført av Respons analyse på vegne av forsikringsselskapet Fremtind oppgir 85 prosent at de vil følge UDs reiseråd i sommer, selv om de skulle bli vaksinert.

– Det forteller oss at nordmenn har fornuftige forventninger til årets sommerferie. Men oppmerksomhet rundt vaksinepass, økt vaksinering og sydenreklame fra turoperatører bidrar til å vekke både lyst og håp om utenlandsreiser om kort tid, sier Nielsen.

Dette må du sjekke om du likevel vurderer utenlandsferie

– Selv om reiselysten er stor anbefaler vi å vente med å bestille utenlandsreiser, uansett om du er vaksinert eller ikke. Et opphold utenlands kan by på mange utfordringer, og du bør sette deg inn i smittesituasjonen og kapasiteten til det lokale helsevesenet. Hvis du blir syk eller utsatt for en ulykke er det ikke sikkert det lokale helsevesenet kan hjelpe deg, sier skadeforebyggeren.

Uten gyldig reiseforsikring kan det både bli krevende å få hjelp og det kan fort bli dyrt. Du bør også sjekke hva lokale myndigheter krever av dokumentasjon ved innreise.

– Sett deg godt inn i hva reiseforsikringen din dekker og hold deg oppdatert på forsikringsselskapenes nettsider. Det er også viktig å gjøre grundige vurderinger av turoperatørenes forskjellige forsikringer og hva disse dekker, før du eventuelt bestiller en reise, sier Nielsen.

Hva om landet blir gult eller grønt?

Flere tar nok sjansen på å bestille utenlandsreise langt frem i tid. Skulle myndighetene gi klarsignal ved å gjøre landet gult, eller tillate reiser med vaksinepass, er det én ting det er viktig å huske på:

– Om landet blir gult før avreisedato vil reiseforsikringen gjelde på reisen som normalt, med eller uten vaksinepass. Men vi dekker ikke avbestilling av reisen om den ble bestilt mens landet var rødt, presiserer Nielsen.

Mye norgesferie også i år

5. november 2020 innførte regjeringen et nasjonalt råd for innenlandsreiser, hvor det rådes til å unngå reiser i Norge som ikke er strengt nødvendige. Men det betyr ikke at reiseforsikringen ikke gjelder:

– Reiseforsikring gjelder på reise i Norge og dekker avbestilling om du blir akutt syk. Men om du har bestilt reisen etter 5. november i fjor dekker vi ikke avbestillinger grunnet i frykt for smitte eller koronarestriksjoner, sier Nielsen. Derimot er det ingen selvfølge at du får dekket eventuelle avbestillinger på norske reiser om du er i karantene, dette må du sjekke ut nærmere med ditt forsikringsselskap.

Her finner du dinfritid.no sin kategori for Norges-ferie tips!


Det er ingen tvil om at norgesferie er det tryggeste og enkleste alternativet også i år.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden