Norges-tips: Våre Norges-favoritter | Din Fritid
Vega er et av favorittstedene, og er blant annet et eldorado for de som liker å padle kajak. Foto: Anton Ligaarden - VisitNorway.com
Norges-tips

Våre Norges-favoritter

Sommeren er tiden vi reiser mest. Men hvor går turen? Vi har samlet et knippe mennesker som gjerne deler sine favorittreisemål med Din Fritids lesere.

André Marton Pedersen,

informasjonsleder i Bergen og Hordaland Turlag:

1. Husedalen i Hardanger. Opplev vestlandsnatur på sitt vakreste og gå opp «Fossastien», som starter ikke langt fra Kinsarvik. Du kan bo på Kinsarvik Camping i sentrum og gå eller sykle derfra, eller kjøre inn til Kinsarvik Kraftstasjon for en kortere tur. Langs stien ligger fire mektige fossefall og ved Nykkjesøy er det en stor gresslette og koselige støler der du kan nyte nisten din. Vil du forlenge turen kan du gå til turlagshytten Stavali på Vestvidda og overnatte der.

ut.no/turforslag/119753/husedalen-i-kinsarvik


Nykkjesøyfossen. Foto: Torill Refsdal Aase

2. H.M. Dronning Sonjas panoramatur - Dronningstien. Har du først kommet deg til Kinsarvik må du selvsagt gå Dronningstien også. Dette er en svært populær tur – ikke uten grunn. Den majestetiske følelsen av å gå med Sørfjorden på ene siden og Hardangervidda på andre er sterk! Det er kun fire kilometer å sykle fra Kinsarvik Camping, alternativt er det parkeringsplass her: GPS: 60.374602, 6.695769.

ut.no/turforslag/117080/hm-dronning-sonjas-panoramatur-dronningstien


Dronningstien. Foto: André Marton Pedersen

3. Breidablik i Kvammafjella. Dette eventyrlige hyttetunet ligger ca tre timers gange fra parkeringsplass. Over 40 år brukte Bjarne Huse på å bygge Breidablik, som Turlaget har overtatt og drifter. Denne turen går langs det vernede Øystesevassdraget, og du kan gå tur/retur på én dag. Få ting slår den fantastiske utsikten mot Hardangerfjorden.

ut.no/hytte/10457/breidablik-kvam


Breidablik. Foto: André Marton Pedersen

Kristin Krohn Devold,

administrerende direktør i NHO Reiseliv

1. Innlandet: Nes-halvøya, Mjøsa. Landskapet her kalles på folkemunne for «Norges Toscana» og er, som kallenavnet hinter om, utrolig vakkert. En av perlene helt nede ved Mjøsas bredder er Herregården Hoel, med egen produksjon av kylling, korn, frø og potet.


Nes og Helgøya. Foto: Ringsaker kommune

2. Geiranger er et av Norges vakreste områder. Foruten storslått natur kan du få deg en unik matopplevelse på Union Hotell. Er du sporty anbefales det å prøve den nye ziplinen. Besøk den vakre nabobygda Norddal med geitesetra Herdalsæter, eller prøv deg på fjordpadling!


Geiranger sett fra Flydalsjuvet utsiktispunkt. Foto: Visit Norway

3. Loen. Det å padle kajakk i fjorden er en opplevelse. Ta Loen Skylift til toppen for å nyte utsikten og en bedre lunsj. Kanskje det så blir en padletur på fjorden før tradisjonsrike og familiedrevne Hotel Alexandra kan friste med middagsbuffet i restaurant Charlotte eller à la carte-meny i restaurant Andrine?


Loen Skylift. Foto: Visit Norway

Per Roger Lauritzen,

forfatter og redaktør av NAFs veibok

1. Ytre vei langs sørlandskysten. Langs kysten mellom Sørlandsporten ved Risør og slutten på Sørlandet i Flekkefjord går det en ytre vei som er et godt alternativ til E18. Utenom høysesongen viser denne en annen og roligere side ved sommerkysten. Flotte overnattingsmuligheter på fyr som Lyngør, Torungen eller Ryvingen.


Lyngør fyr. Foto: Per Roger Lauritzen

2. Norges flotteste fjellovergang. Sognefjellet er Norges flotteste fjellovergang og turistvei. Flotte fotturmuligheter underveis bl.a. til Stølsdalen. Nede i Fortun kan du svinge opp villvakre Fortunsdalen langs en utrolig vei (ikke for campingvogner) og overnatte på idylliske Nørdstedalseter. Vel nede igjen bør turen videre gå langs baksiden av Sognefjorden til Urnes. Spennende Jostedalen er også vel verdt en avstikker i dette området.


Sognefjellsveien Jotunheimen mot Fannaråken. Foto: Per Roger Lauritzen

3. Ytre vei langs variert vestlandskyst. Omskiftelig kultur og natur konkurrerer også om oppmerksomheten om du bruker et par dager på den ytre veien mellom Bergen og Førde. Istedenfor travle E39 vil du komme innom en rad fredelige fjord- og kystmiljøer. Ta avstikkere til Øygarden og Stølsheimen om du har med fotturstøvler og/eller kajakk.


Osterøy Havråtunet. Foto: Per Roger Lauritzen

Geir Holm,

generalsekretær i Norges Caravanbransjeforbund

1. Vega i Nordland er en fantastisk opplevelse som burde stå på listen til enhver stolt bobil- eller vogneier. Fra Igerøy havn på Vega ser man også over til Ylvingen, som er kjent fra TV-serien Himmelblå.


Vega. Foto: Dana Morris

2. Helgelandskysten er utrolig vakker. Jeg tenker at Kystriksveien er et fantastisk reisemål med god plass. Lofoten kan sommerstid oppleves trangt med veldig mye folk. Da vil jeg i stedet anbefale å følge kysten fra Brønnøysund og nordover til Bodø. Det viktigste du tar med deg er god tid. Det er kjempeviktig å ikke stresse, for å få en god tur må du ha tid nok til å finne roen. Tar du med sykkel eller kajakk får du enda flere opplevelser.


Helgelandskysten.

3. Lofoten Links. Jeg spiller golf, og det er én bane i Norge som skiller seg ut. Lofoten Links er helt magisk, og en grunn i seg selv til å spille. Sommerens bobiltur blir fra sør til nord med fokus på landets golfbaner. Vi skal spille oss oppover mot Tromsø, min barndomsby, og da er selvsagt Lofoten Links med på «spillelisten»!


Lofoten Links. Foto: Visit Norway

Dag W. Grundseth,

fotojournalist i Din Fritid:

1. Fredrikstad. Trivelig by med bobilparkeringer i sentrum, åpen hele året. Gangavstand til kafeer, restauranter og butikker. Når du først har parkert kan du la bobilen stå. Det er enkelt å krysse Glomma med Byfergen til Gamlebyen, Isegran og Gressvik, helt gratis!


Fredrikstad. Foto: Dag W. Grundseth

2. Ålesund. Byen er liten og intim. På sommeren kan det være trangt og kø med bobiler som håper på plass på Hjelsetgården bobilparkering, men nå skal tilbudet utvides med ny bobilparkering på Skjerva. Ålesund er en by hvor man føler seg velkommen.


Ålesund. Foto: Dag W. Grundseth

3. Hammerfest. Treffer du en som bærer isbjørnnåla på jakkeslaget ute i verden, vet du at vedkommende har vært i Hammerfest og er medlem i Isbjørnklubben. Rundt 10 000 innbyggere tar vel imot turistene, og bobilfolket kan glede seg over flott bobilparkering helt nede ved vannet i sentrum av byen.


Hammerfest. Foto: Dag W. Grundseth

Tore Afdal,

redaktør Din Fritid:

1. Senja. En mer variert øy skal du lete lenge etter. Første gang jeg besøkte Senja med bobil hadde jeg fire dager, og tiden gikk bare så altfor fort. Øya er ypperlig for fotturer, fisketurer og det å bare tusle rundt på hvite strender. Her kan du fricampe ved siden av «gulldassen» eller i urørt natur. Landskapet er både ulidelig vakkert og variert.


Senja. Foto: Tore Afdal

2. Leka. En spektakulær øy med kanskje landets flotteste utsikt fra de høytliggende bobilplassene på Leka Motell & Camping. Naturen er særpreget, noe som skyldes at øya en gang var en del av det amerikanske kontinent. Veien på vestsiden med merkelige røde fjellformasjoner og havet på andre siden er grunn god nok til å betale fergebilletten med et smil.


Leka. Foto: Tore Afdal

3. Aremark. Som et eksempel på (for meg) kortreiste oppdagelser vil jeg ta med Haldenvassdraget. Helt på grensen til Sverige finnes et 150 kilometer langt område hvor små, idylliske vann ligger tett i tett. Nøkkelen til din egen uforstyrrede lille plett er å våge å ta av på smale grusveier. Sveiv ned rutene, nyt været og lytt til fuglesangen. Plutselig dukker drømmeplassen opp. Da er det bare å finne frem godstolen, fiskestanga og la humla suse!


Aremark. Foto: Tore Afdal

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden