: Venter parkeringskaos i sommer | Din Fritid

Venter parkeringskaos i sommer

Uvanlig mange på bilferie i Norge vil øke trykket på smale veier og overbelaste p-plasser ved populære utfartsmål og turistattraksjoner, mener forsikringsselskapet If.

Informasjonssjef Sigmund Clementz i If peker på at dagsutflukter og bilferie i eget land kommer til å prege denne sommerferien for mange. Med flere på veiene og parkeringsplassene blir det også flere bulkinger.

– En del turistattraksjoner har god parkeringskapasitet, og flesteparten av de store turistbussene vil være borte, så her kan det gå greit. Vi vet imidlertid at det på p-plassene til mange populære utfartssteder og turistattraksjoner er kaos på sommeren. Og det er uten koronasituasjonen. Småbulking er en gjenganger på disse stedene, sier Clementz.


Gaustatoppen er et populært utfartsmål for mange på sommeren. I år kan toppen bli enda mer populær, siden mange må tilbringe ferien i Norge. (Foto: If)

Gaustatoppen utsatt

If mener at det kan bli hard kamp om p-plassene på utfartsmål som Prekestolen og Gaustatoppen på solrike dager i sommer. 

– Mye avhenger av været. Langs fylkesvei 651 ved Gaustatoppen har det tidligere nærmest vært vill vest-tilstander hvis det bare blir noen få helger hvor det er attraktivt å gå opp til toppen på grunn av været, sier Clementz.

Populære badeplasser og strender vil på solskinnsdager mer enn noen gang virke som magneter, når sommerdrømmen om strandliv i Spania, Hellas og Tyrkia brast for mange, påpeker han.

Blir det grått, trist og regnvær, kan det bli parkeringskaos helt andre steder:

– På slike dager valfarter folk til de store møbelvarehusene, gjerne med tilhenger på slep. Risikoen for småbulking øker med hvor fulle parkeringsplassene og p-husene er, sier Clementz.

Frykter Fleksnes-tilstander

If peker på at trange småveier over hele Norge kan få høyere trafikkbelastning enn til vanlig.


Sigmund Clementz er informasjonssjef i forsikringsselskapet If. (Foto: If)

– En «Fleksnes-situasjon» er et begrep mange kjenner: Det vil si at to biler møter hverandre på en trang vei, men ingen vil rygge. I sommer er bare å konsentre seg om å huske hvor siste møteplass var, og forberede seg på rygging med et smil. Pust med magen, husk at du er på ferie og har god tid, sier Clementz.

– Enkelte østlendinger, som er vant til brede, firefelts motorveier, får seg gjerne en overraskelse over at det på Vestlandet kan være veier som er så smale at de knapt har plass til én bil, langt mindre to biler i bredden. Trange gater i sørlandsidyller krever også full konsentrasjon, sier han.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden