Tips til Norges-ferien: Opplev Norge med bobil | Din Fritid
Tips til Norges-ferien

Opplev Norge med bobil

Bobil gir deg en unik frihet. Du kan kjøre (nesten) hvor du vil. I bilen har du kjøkken, soverom og oppholdsrom. Blir det kjølig kan du skru på varmen og etter en lang tur kan du ta deg en dusj. Men hvor skal du reise, og hva skal du oppleve med bobil?

Er du ny i bobil kan friheten nesten bli litt overveldende. Hvor skal du reise, og hva kan du gjøre? På bobiltur er det du som er sjefen: Over din egen tid, hvor du skal reise og når du skal koke deg kaffe. Bobil innbyr til en aktiv ferie, men du kan like gjerne kose deg i campingstolen og nyte utsikten. Det første du bør tenke på er å finne trivelige omgivelser, kanskje til og med spektakulære! Din Fritid med bobil & caravan har i 25 år gitt råd til dem som ferierer på hjul, har samlet noen av våre beste tips her:

Fricamping

Du kommer tett på naturen og får masse frisk luft med fricamping. Kanskje har du parkert bobilen ved foten av et fjell. Du skuer mot toppen og tenker at dit skal du i morgen, kanskje… For i dag er det fokus på reisefølget, grillen og middagen. Folk i bobil tilbringer mye tid ute, og det finnes ikke noe triveligere enn å dele mat og drikke rundt en sprakende bålpanne mens sola tipper ned i horisonten.

Fricamping betyr at man overnatter et sted i naturen som ikke er spesielt tilrettelagt for det. Her er det stille, rolig og få bekvemmeligheter. Det spiller jo egentlig ingen rolle, siden du uansett har med deg alt du trenger! Fricamping forutsetter at du rydder etter deg og ikke forstyrrer naboer, men det er gratis og kan by på naturopplevelser av de sjeldne. Vi tør påstå at det finnes flere fricampingplasser i Norge enn i noe annet land. Men hvordan finner du drømmestedene?

Magiske Vega


På Vega kan du bo midt i storslagen natur. Den ikoniske øya på bildet er Søla (432 moh).

Vi har fått vår medarbeider Magne Klann, forfatter av Bobilguiden-bøkene, til å plukke ut tre av Norges mest magiske fricampplasser. Det kan neppe ha vært lett å velge ut bare tre. På disse stedene er naturen selve attraksjonen, og de har helt rå utsikt: Sundsvoll ligger helt vest på øya Vega i Nordland. For å komme hit må du ta ferge, enten fra Horn eller Tjøtta. Det er en god idé å ta den ene til og den andre fra. I hvilken rekkefølge du tar dem avhenger av hvilken vei du kjører.

Finn din nærmeste caravanforhandler HER!

På Sundsvoll er det god plass til et par titalls bobiler, og kanskje enda noen til. Utsikten og følelsen av å være midt i storslagen natur er knapt mulig å overgå. Langs stranden ligger det store rullesteiner. I fjellet kan du se mørke striper av Vegagranitt. Denne er en bit av Amerika – dannet 20 km under jordskorpen for 475 millioner år siden. Fra enden av veien går det merkede turstier langs sjøen og til flere av toppene på Vega. GPS: 65.67155, 11.8018.

Kan flytte fjell


Etter 40 km på en blindvei kommer du til denne perlen av en fricampingplass ved Jostedalsbreen.

Isen har formet Norge. Vi har fremdeles noen rester igjen. Et fantastisk sted for å oppleve naturkreftene er Veitastrond ved Jostedalsbreen. Dette er et virkelig avsidesliggende sted ved enden av en 40 kilometer lang blindvei fra Hildestad. Kjøreturen er en opplevelse i seg selv: Ferden går langs turkisfarget brevann i Veitastrondvatnet, med bratte fjell på begge sider, inn den trange dalen. Vel fremme har du Jostedalsbreen på tre sider. Det går merkede turstier inn Austerdalen og Langedalen, men det er selvsagt mulig å holde seg i ro ved leirplassen og bare nyte utsikten. GPS: 61.54397, 6.97817

Landlig idyll


Langt utenfor allfarvei kan du finne skogens ro ved bredden av Sporevann, på grensen mellom Buskerud, Telemark og Vestfold.

Med skogen i ryggen og et idyllisk vann ved dine føtter er Sporevann en vakker plass utenfor allfarvei. På nord-østsiden av vannet er det et stort område som er egnet for fricamping. Det er fint både å bade og fiske her, og har du båt eller kano er det enda flere muligheter. Plassen er åpen og vestvendt, så her kan du oppleve skogens ro og nyte synet av solnedgangen. GPS: 59.38534, 9.69658.

Vi garanterer ikke at du får stå alene, men bruk gjerne disse plassene som utgangspunkt for å oppdage dine helt egne perler! Her kan du få flere fricampingtips, og her kan du lese mer om eventyrer og Bobilguiden-forfatter Magne Klann.

Camping ved havet

For mange er en plass rett ved en sommerlig strand selve drømmen.  Her finner du tips om sommerlige campinger.

Bobil i byen

Bobil er også fantastisk til byferie. Her kan du lese om flere flotte steder for sentrumsnær overnatting med bobil.

Plukk fritt

Håper våre smakebiter har gitt mersnak. Din Fritid har tusenvis av andre reisetips og praktiske råd. Bli gjerne abonnent her - det er deg som reiser med bobil vi lever av og for. Husk, det bare er å forsyne seg av alle opplevelsene der ute!. Norge er et fantastisk ferieland, fullt av muligheter! God tur!

På utkikk etter bobil?

Er du interessert i bobil, men synes det vanskelig å få oversikten? Les da denne guiden som handler om de ulike typene bobil: Integrert, halvintegrert, alkove eller bybobil.

Finn din nærmeste caravanforhandler HER!

Foto: Magne Klann, Dag W. Grundseth og Tore Afdal.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden