Sverige: Påske i Sverige? | Din Fritid
I påsken kan du for eksempel gå på tur med tamme reinsdyr. Foto: Anna Holm
Sverige

Påske i Sverige?

Om du tenker at det hadde vært hyggelig å feire påske hos "Søta bror" i år, får du herved 10 tips til hva du kan gjøre både innendørs og ute.


Gjør en kunstnerisk reise i Bohuslän i påsken. Foto: Turistrådet Västsverige

Kunstvandringen Kvirr i Bohuslän

Kvirr er en årlig kunstvandring som finner sted i påskehelgen i Ranrike, området som en gang ble kalt Bohusläns nordligste småkongerike. Kunstnere og kunsthåndverkere fra de fem nordligste kommunene – Strömstad, Tanum, Sotenäs, Munkedal og Lysekil – åpner sine atelierer og verksteder for besøkende.

Her kan du oppleve kunst i ulike former, fra malerier og skulpturer til tekstiler og keramikk. Kunstvandringen Kvirr er en mulighet til å stoppe, utforske og nyte kreative uttrykk i en av Bohusläns mest naturskjønne regioner. I år deltar 47 kunstnere, hvorav 14 er nye av året. En samleutstilling finner sted skjærtorsdag kl 17:00 i Solhem kunstgalleri, hvor verk av alle kunstnerne vises. Det er mulighet for å kjøpe kunstverk og vinne verk fra de deltakende kunstnerne. 


Kollektivt påskebad i Varberg. Foto: Natalie Greppi

Påskebading i Varberg

 

På skjærtorsdag samles badeglade mennesker til årets første bad ved Barnens Badstrand i Varberg. Friskis & Svettis leder oppvarmningen på stranden før startsskuddet går for badingen. Finn påskeeggene som er gjemt i vannet og vinn fine premier! 


Hekser på Örebro slott. Foto: Visit Örebro

Slottspåske i Örebro 

Vakre Örebro slott kan skilte med en superkul drageutstilling i påsken. Hele kirkesalen er fylt med utrolige dragebilder, morsomme fakta, et magisk egg - og et poteavtrykk som vi ikke er sikre på hvem som har laget… I slottets menighetssal går startskuddet for Dragekampen. Der begynner ti smarte utfordringer som tar deg gjennom store haller og krypkjellere – og til slutt til slottets skattekiste.

I tillegg blir det drageeggjakt. Her må du lete etter forskjellige egg og prøve å finne ut hvilken drage som kan ha lagt egget. Smart og morsomt! Slottet tilbyr ikke bare drager – men hekser også! På kvelden, etter at slottet er stengt, kan de som er over 7 år bli med på en spennende heksevandring. En guide tar deg med rundt på slottet og forteller deg om heksene i både eventyr og virkelighet.


Dra på underjordisk oppdagelsesferd i Dalarna. Foto: Richard Lindor og Jonna Eriksson

Egentid i Falu Gruva

Bli med på en unik gruvetur i verdensarven Falu gruva. På langfredag kan du oppdage gruven helt på egenhånd, noe som svært sjeldent skjer. Som besøkende kan du tilbringe så mye tid du ønsker i gruven og personale er selvsagt på stedet både på vei ned i gruva for å sikre at besøket er trygt og at du kan få svar på alle spørsmål som måtte dukke opp. Billetten til gruven inkluderer også besøk på museet, påskeverksted i Krongården 1958 og guidet tur i gruveområdet.

Resten av påsken skjer det også mye spennende i den gamle kobbergruva, som rebusløp, guidede gruveturer og påskeverksted. 

Byvandring – 1000 år på 100 minutter 

I Falun i Dalarna kan du delta på en byvandring gjennom verdensarven. Den guidede turen byr på rødmalte trehus, falukorv og fortellinger om kjente personligheter. Lær om det første aksjeselskapet i verden og det første vinmonopolet, ispedd storslått arkitektur loset av en autorisert Falun-guide. Og hvis du er i Falun-området må du også få med deg Carl Larsson gården, hjemstedet til den kjente svenske kunstneren og hans kone Karin, som ligger 15 minutter fra Falun. 


Gå tur med reinsdyr i Dalarna. Foto: Anna Holm

Reinvandring – opplev den samiske kulturen

På Renbiten kan du komme tett innpå reinsdyr og vandre i gammel skog med de tamme dyrene. En morsom opplevelse for både voksne og barn. En «samisk fika» er inkludert, hvor man også snakker om samisk kultur og livet som reindriftsutøvere. De tilbyr også overnatting i lavvo eller på en gammel sæter, en opplevelse man vil huske lenge.


Påskemoro på Daftö Resort. Foto: Daftö Resort

 

Påske på Daftö Resort

Påskefeiringen på Daftö er en piratinspirert opplevelse for hele familien. I påsken kan besøkende delta på aktiviteter som påskemesterskap, påskeverksteder og sjørøverfester med Daftö-sjørøverne. Daftö tilbyr flere alternativer for overnatting som camping, hytter, gjestehavn eller Pirathotell. For de som setter pris på god mat og underholdning er Restaurang Packhuset stedet å besøke. Det er også en rekke utendørsaktiviteter å delta på, som for eksempel eventyrgolf og sykling. 

Det er flere campinger i Vest-Sverige som har påskeaktiviteter, les mer om de her


Lær om livet under vann på Havets Hus o Lysekil. Foto: Carina Gran

Påskemoro på Havets Hus

På Havets Hus i Lysekil blir påsken leken og fylt med spennende aktiviteter. Mellom 23. mars og 7. april tilbys et dagsprogram som inkluderer omvisning og påskeverksted m.m. Opplev livet i Nordsjøen og kom nærmere innpå hundrevis av arter – alt fra piggskate til berggylt. Morsomt og lærerikt for både barn og voksne. 


Gamlebyen i Örebro inviterer til påskemarked. Foto: Jonas Claesson

Påskemarked i historisk bydel

Den koselige bydelen Wadköping i Örebro inviterer til et fargerikt påskemarked. Blant gamle og skakke trehus finner du påskepynt, håndarbeid, mat, egg, påskekjeks og mye mer som hører påsken til. Hönsa-Karin & Co underholder store og små med sang og musikk. I Dockteaterhuset kan alle barn lage tradisjonelt påskehåndverk eller tegne påskebrev/påskekort. Hvem sin eggerulling ruller lengst i eggrullingskonkurransen? Legg egget på treplanken vår og utfordre hverandre! Få også med deg påskeparaden i sentrum av Örebro, en parade hvor påskeharer, kyllinger og høner hoppper seg gjennom byen. 

Kulturpåske på Sveriges riviera 

Hallands-regionen sør for Gøteborg inviterer til en rekke kulturelle opplevelser i løpet av påsken. I byene Halmstad og Laholm arrangeres det koselige påskemarkeder med spiselige godsaker og håndverk av ulikt slag, mens i kommunen Hylte kan du få kunstnerisk påfyll gjennom kunst- og håndverksruden. Museumene i regionen kan også friste med inspirerende utstillinger som Photo Mecca på The PhotoGallery, som stiller ut bilder fra noen av Sveriges mest kjente fotokunstnere.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden