: Barn uten preferanser | Din Fritid

Barn uten preferanser

Barn er som en god ide – man liker best sine egne. Det samme kan man vel gjerne også si om foreldre, men morsomt nok er barn helt annerledes enn oss voksne. De har ikke på samme måte preferanser, men leker med hverandre på kryss og tvers.

Det synes bedre på camping enn innen noen annen ferieform. Barn leker med hvem det skal være, til stor glede for oss foreldre. De møtes og i løpet av få sekunder er lek etablert. De er ikke opptatt av hudfarge, språklige barrierer eller kulturell bakgrunn på samme måte, som vi voksne er. De har heller ikke det filteret voksne dessverre er i besittelse av. De møter hverandre med åpne sanser og øyne, og det er så herlig å se på. Ofte ser man også, at barn er med på at de voksne begynner å snakke sammen, fordi det skal avtales et møte dagen etter eller lignende. Så ofte kan man takke barna for at et inspirerende møte med folk fra andre land blir etablert.

Rasmus – mannen min, som er fotograf, og jeg har reist i mer enn 60 land og de siste to årene har vi hatt med barna våre på alle reisene. Mathias på 2 ½ har besøkt over 20 land og Mie på 4 måneder har allerede 8 land på listen. Tidligere la Rasmus og jeg oss alltid i det fjerneste hjørnet på campingplassene for å få fred og ro. Nå ligger vi så nær lekeplassen som mulig. På den måten kan vi holde øye på Mathias, og han kan hele tiden se oss, dersom han får bruk for det. I sommer, hvor vi bl.a. lå på FDM Balka Strand Camping på Bornholm i Danmark, var plassens tre lekeplasser inndelt etter alder. En svært så fornuftig måte å hjelpe barna til å møte jevnaldrende, slik at leken ikke blir for vill for de små, og de store ikke blir nødt til å begrense seg.

Hver morgen når vi kjørte fra plassen for å gå på oppdagelsesferd i området, spurte Mathias, når vi ville komme hjem igen. Straks vi kom hjem om kvelden stakk han som et ”olja lyn” til lekeplassen og ble der til det skulle spises eller soves. Ingen av delene falt i god jord! Han ville heller leke. Slik hadde de andre barna det også. Som en evighets-lekemaskin, som aldri blir trøtt. Barn er nysgjerrige og har det travelt med å utforske alle livets sider, ofte så intenst, at man som voksne helt kan miste pusten. La dem åpne døren og vise vei til spennende og ofte overraskende opplevelser, som gir minner for (camping)livet.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden