Oppgradering til HD: Går skjermen i svart? | Din Fritid
Oppgradering til HD

Går skjermen i svart?

Flere med parabolmottaker på sin campingvogn eller bobil opplever at de ikke lenger får inn kanalene de abonnerer på. En oppgradering av mottakeren er det som skal til for å få nytt høyoppløselig liv i TV-skjermen. Vår medarbeider, John Olve Andersen, viser deg hvordan du løser problemet.

På en av fjorårets siste turer oppdaget jeg at flere TV-kanaler var borte. Det viste seg at det skyldtes at parabol-leverandørene har gått over til HD-sendinger. 

For å kunne ta i mot de nye signalene kreves det en HD-mottaker. 

Det vil si at man ikke trenger å gjøre noe med selve parabolantennen, kun med boksen som tar i mot antennesignalene, og sender bilde til TVen.

TV Norge var først ute, men i løpet av vinteren har de fleste kanalene, bortsett fra TV2, gått over til såkalt HD-sending distribuert gjennom Canal Digital. Det er omtrent tilsvarende status for Viasat. 

 

To løsninger

Mange i Norge bruker Oyster parabolanlegg, og det er dette anlegget denne løsningen handler om. I følge importør Max Fritid er det minst 500 solgte anlegg som trenger oppgradering. Jeg er eier av en av disse, og overgangen til de nye HD-signalene viste seg å bli rimelig kostbar, men veldig enkelt å fikse. Det er to alternativer om du fortsatt vil benytte Oyster-parabolen du har montert på taket:

Hasteløsningen: Kjøp en ny HD-tuner med coax-inngang eller ny TV med innebygget HD-tuner, kortleser og coax-inngang. 

Den varige løsningen: Bytte gammel SD-tuner til komplett HD-tuner.

Fordelen med den første løsningen er at du kan kjøpe ny, eller bruke en HD-tuner du har fra før, fra din distributør (Canal Digital eller Viasat). MEN løsningen forutsetter at du beholder din eksisterende mottakerenhet til å styre antennen og finne frem til korrekt satellitt, og så sendes antennesignalene til din nye HD-tuner eller smart-TV med en coaksialkabel. 

Problemet er at din gamle analoge SD-boks lever et liv på lånt tid, det kan være at den vil fungere et år, eller kanskje to år frem i tid - men noen varig løsning er ikke dette. Vi valgte derfor å gå for alternativ 2.

 

Oppgraderingen

Det finnes nok et valg du må ta når du skal oppgradere din gamle tuner til en splitter ny. Du kan gå til en norsk forhandler med boksen din, og du får ny tuner fra den norske importøren, Max Fritid. Eller du kan selv sende boksen direkte til den tyske produsenten Ten Haaft som lager Oyster.

Max Fritid har laget to pakkepriser på oppgraderingen avhengig av hvilken modell du har. S6 og S7, som er eldre enn 2007, koster 6927 kroner å oppgradere. Den nyere S8, fra 2008, koster 5644 kroner.

– Disse prisene er satt så lavt som mulig, og både produsenten og vi har minimalt med marginer på denne oppgraderingen, forteller Arve Kroken hos Max Fritid til Bobil & Caravan. Vi har stor forståelse for at kundene opplever dette som en uforutsett og unødvendig kostnad, forteller Arve Kroken.

Da de første henvendelsene kom ble Max Fritid tatt på sengen, og slet med å levere produkter. Men nå har de mottakere på lager, og oppgraderingen skal ikke ta mer tid enn postgangen. Dermed vil dette være det raskeste alternativet.

 

I posten til Tyskland

Jeg valgte å sende min tuner direkte til produsent Ten Haaft. Min tuner var nyere enn 2008-modell og kostet da 359 euro, pluss 20 euro i frakt. Det tilsvarer rundt 4000 norske kroner. I tillegg kommer norsk merverdiavgift, siden det ikke er en kostnadsfri service/garanti, på noe under 1200 kroner. Frakt til Tyskland koster mellom 250 og 300 kroner, og da blir totalen et sted oppunder 5500 kroner. 

Forklaring på ord og begreper

HD - High definition. Det vil i denne sammenheng si høyoppløselige TV-signaler.
SD - Standard definition. TV-signaler med standard/normal oppløsning.
Tuner - Den boksen som tar i mot signaler fra antenna og sender bilde til TVen. Også kalt mottaker. Noen TVer har innebygget tuner/mottaker.
Coax - Koaksialkabel, kabel for å overføre signaler fra antenne til mottaker.
Scart - Kontakt og kabel for overføring av SD-signaler.
HDMI - Kontakt og kabel for overføring av HD-signaler.

Slik tar man ut og installerer selv.

1. Finn ut hvor gammel tuner står.

2. Skru løs tuneren, og NB: Ta bilde av alle koblingene, så er du helt sikker under ny montering.

3. Send tuner og fjernkontrollen(e) til produsent/importør. 

4. Sjekk at du har mottatt alt fra produsent: HD-tuner, to fjernkontroller, nytt display, nye strømkabler og HDMI-kabel.

5. Start med å erstatte den gamle Scart- kabel med HDMI. Klipp av Scart-kabel og tape fast hyssing som du skal bruke for trekke tilbake HDMI-kabalen med. Sjekk at du har lang nok HDMI- kabel ved å måle Scart-kabelen.
Se bilde for hvordan feste på HDMI- kabel for retur med hyssingen - bruk tape på enden. Vedlagte Oyster HDMI-kabel var veldig kraftig og vanskelig å få igjennom uten å måtte demontere for mye av bobilen. Valgte derfor å bruke en veldig tynn HDMI- kabel fra f.eks. Apple eller Belkin (tilgjengelig i vanlige elektrobutikker)

6. Nå kan man bare koble til gamle kontakter (ytterste høyredel), gammel kabel til parabolantenne (nr. 2 fra høyre), gamle SAT mouse/Display (RJ45), coax til parabol og ny HDMI- kabel til HDMI out/ut.

7. Den nye tuneren har mange tilkoblingsmuligheter for HDMI inn (f.eks. Apple Tv), lyd og video samt harddisk for opptaksfunksjon. 

8. Skru enheten fast med 4 vedlagte skruer. Sett inn programkort og skru på TV’en.

9. Får du denne feilmeldingen eller tilsvarende, ring programkort- leverandør/oppgi kortnummer, så vil de sende et oppdateringssignal til kortet/tuner. La TV’en stå på kanal 1 i inntil 45 minutter. Som oftest får man kanalene i løpet av 15 minutter.

10. Da er det bare to ting som gjenstår: velg språk og sørg for at parabolen slår seg ned når man skrur av tuneren med fjernkontroll. 

11. Førstespråk. Velg gjerne norsk og engelsk eller hva som måtte passe som andrespråk. Meny/Innstillinger/Språk.

12. Velg deretter Meny/Oyster HDTV/Konfigurasjon/Sleeptimer: settes til Stand- by (ikke sleep mode).

 

NB! Sjekk at parabolen legger seg ned automatisk når man kobler til tenningen ved å forsøke å starte bilen når parabolen er oppslått. Virker dette, er alt som før - bare bedre bildekvalitet! 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden