: Ut på tur - med internett Del 2 av 2 | Din Fritid

Ut på tur - med internett Del 2 av 2

Her kommer andre del av artikkelserien om hvordan du kan få internett i bobilen eller med vogna på tur - uten at du blir ruinert.


Det er fullt mulig å få internett på bobiltur, både i Norge og i utlandet. Foto: Wibeche Steinvik

Eget trådløst nett

Uansett om du har med noen i baksetet som vil ha underholdning underveis, eller om du bare ønsker internett når du er fremme - så finnes det løsninger. Det er ikke nødvendigvis vanskelig heller, les våre tips og finn en kombinasjon som passer for deg. Jeg mener at turer på mer enn to timer krever et godt trådløs nett i bilen, campingvogna eller bobilen. Og da tenker jeg på en løsning som gir bedre kvalitet enn å dele en mobiltelefons nett. Å benytte mobilen som kilde til delt internett er en tålmodighetsprøve av de store - spesielt om man samtidig skal besvare samtaler. Og du kommer uunngåelige inn i områder som ikke har 3G eller 4G - og dermed bryter den svært dårlige og trege forbindelsen totalt. Ikke en eneste liten chat-melding kommer gjennom for poden i baksetet. Mange opplever også at de ikke klarer å holde på batteristrømmen på mobilen når man deler internett forbindelsen, om du ikke er koblet til strøm risikerer du å komme frem uten batteritid igjen på telefonen.


Foto: Tore Afdal

Tre muligheter

Om du ønsker en mer avansert løsning har du tre muligheter: 1. Ta en gammel avdanket smarttelefon eller et nettbrett som kan brukes til dedikert trådløs Wi-Fi sender (som beskrevet i utgave 1-16, med delt internett). 2. Eller kjøp en dedikert mobil Wi-Fi sender (ruter) på størrelse med et såpestykke (for de som husker hvor store de var). 3. Eller aller helst: Kjøp en større ruter med bedre antenner og programvare, som gjør at du kan få full glede av internett også på reise i utlandet Alle de tre alternativene krever et eget data-internett abonnement tilpasset ditt faste forbruk, eller kjøp av et forhåndsbetalt data SIMkort. Per i dag er dette bare tilgjengelig fra Netcom som tilbyr inntil 6 GB dataforbruk innen 30 dager. En stor fordel med å kjøpe en egen Wi-Fi-mobilruter er at du kan koble til en eller flere eksterne antenner. Ofte er det jo slik at vi som reiser med bobil eller campingvogn liker oss best i utkanten av der hvor folk vanligvis bor, og dermed er det ofte veldig dårlig dekning. Og det gjelder både GSM/2G, 3G eller 4G. Jeg må innrømme at når jeg skal velge meg plass på en camping, så har jeg med meg mobiltelefonen for å sjekke dekningen - slik at jeg aller helst har Wi-Fi fra campingplassen eller 3G/4G der vi plasserer oss.


Foto: Kenneth Monsen

Slik får du godt nett

Mange av campingplassene vi har vært på de siste årene har lite utbygde trådløse nett, med få sendere og ofte svært dårlig hastighet. Med stadig økende andel Wifi brukere de kommende årene kan det lønne seg å kjøpe en større ruter med såkalt 5 GHz sender, den gir mer stabil og raskere internett. Husk at mobiler og datamaskiner som skal kobles på også må støtte 5 GHz Wi-Fi nett. De fleste enheter som er under tre år gamle vil kunne kobles til på 5 GHz båndet. Tradisjonelt utstyr med kun teknologien 2,4 GHz Wi-Fi sender, vil fort få dårlig hastighet og kvalitet. Men vil til gjengjeld ha bedre senderrekkevidde fra selve ruteren. Det er altså mange fordeler med stor ruter som takler begge standardene! En meget viktig tilleggsfunksjon ved store ruterer er at du kan sette begrensning på den mobile internetthastigheten. Dette gjør at musikk- og filmstrømmetjenester som i utgangspunktet bruker 5-7 GB i timen, bare trenger ti prosent av denne datamengden, og kanskje så lite som fem prosent! Uten at det går nevneverdig utover bildekvaliteten på et nettbrett. Hovedproblemet med dagens raske 3G eller 4G nett er at strømmetjenestene legger beslag på maksimal båndbredde for å gi bruker best bildekvalitet. Felles for de fleste på tur er at man bruker mindre skjermer både på TV, nettbrett og mobil. Dermed klarer du deg med en langt lavere kvalitet uten at du vil se noen særlig forskjell på bildet. På denne måten vil du kunne sørge for holde datakostnadene nede.


Foto: Trond Lindseth

Handleliste mobil ruter

• For små turer og lite bruk - velg liten Wifi mobilruter fra din operatør. Den har gjerne også batteridrift på 4-6 timer. I tillegg anbefaler jeg å kjøpe ekstern retningsstyrt (eventuelt rundstråler for spesielle steder) antenne med to meter kabel, koster fra 300 - 2000 kr. • For mer avansert bruk kjøp stor Wifi mobilruter med 5 GHz Wifi nett og QOS. Den er normalt uten batteridrift, men med 12 og 230 volts strømtilkobling. Pris fra 1800. Et eksempel på en boks med QOS er Dlink DWR- 956. Denne selges blant annet av Telenor. Vær oppmerksom på at slike bokser kan ha operatørsperre. Det vil du ikke ha om du skal bruke den på andre nett. • Datamengde: Mobilt internettabonnement bruker typisk 10 GB for en ukes aktiv bruk av to barn (krever QOS vel å merke). Dermed må pakken typisk ha 20-30 GB avhengig av om ferien er i midt i en måned, eller fordeler seg over flere mobilabonnements måneder. Men her vil det selvsagt være store individuelle forskjeller.


For små turer og lite bruk, velg liten Wi-Fi mobilruter fra din operatør. Denne kan også ofte drives på batteri noen timer.

Tips

• Kjøp stor ruter om du er mye på tur og ikke trenger batteridriften. Du vil ikke angre! • Det normalt ingen fordel å fastmontere mobilruteren. Husk at selv så lite som 10-15 cm flytting av ruteren vil kunne bety forskjell på dekning eller ei. • Sett opp QOS og aktiver etter behov. Brukerne kan da rimelig fritt benytte internett fullt ut. • Bruk alltid en kode bestående av tall og bokstaver på det trådløse nettverket, såkalt WPA2. • Hjemmelekse: Lær deg å gå inn i administrasjons-oppsettet via nettleseren for å sjekke signal, nett type, APN, QOS og eventuelt låse nettet til 3G eller 4G. Ruteren kan normalt nås ved å taste inn IP-adressen 192.168.1.1. Husk å sette ditt eget personlige passord for administrasjonssiden!


Et eksempel på en stor ruter som gir gode mottaksforhold, og som har QOS-muligheter for å redusere datafobruket.

TIPS tegn eget data-abonnement for campingferien:

• For bruk i Norge: o Det største abonnementet som kan tegnes i dag er på 200 GB og koster 799 kr i måneden og leveres av NetCom. o Telenor tilbyr nå også opptil 80 GB til 899 kr pr mnd o ICE tilbyr oppdatert 4G nett-tjeneste på deres 450 mhz mobilnett (nytt og eget nett) med opptil 100 GB til 299 kr pr måned første 6 måneder, og deretter 599 kr pr måned med 12 måneders binding, inkludert egen ruter. OBS! Denne ruteren har ikke QOS. • For bruk i Norden: o ICE tilbyr oppdatert 4G nett sammen med Net1 i Sverige og Danmark til en felles pris, og forbruk på tvers av deres 450 mhz mobilnett (nytt og eget nett) med opptil 100 GB til 299 kr pr måned første halvår, og deretter 599 kr per måneden med et års binding. inkludert egen ruter. OBS! Denne ruteren har ikke QOS. Vi har ingen erfaring med hverken nett eller hastighet o 3.se tilbyr en pris og datakontantkort-løsning felles for Tre sitt nett i Sverige og Danmark. De tilbyr 200 GB til bruk over 30 dager til 799 SEK. De tilbyr god hastighet og dekning i Sverige og noe dårligere i Danmark • For bruk i Europa: o Benytt gjerne din operatørs datapakke så langt som mulig, men sjekk ut betingelsene - det kan fort bli dyrt! Når du kommer til landet du skal være er det langt lurere å kjøpe et datakontantkort (prepaid data) fra den mest aktuelle operatøren.


I menyen kan man enkelt sette ruteren til kun 3G om du får mye “hopping” mellom 2G og 4G, og som ofte gir dårlig kvalitet.

Norden og i utlandet

På familiens vanlige rute i Sverige og Danmark pleier vi å kjøpe en ”Prepaid Datakort startpakke” (kun SIMkort) fra operatøren 3 i Sverige (tre.se). De har egne butikker og forhandlere over hele landet blant annet på Nordby og Torp (3 butikker). De tilbyr 60 GB innen 30 dager for 499 svenske kroner, alternativt 200 GB for 799. Dette nummeret består i inntil et år, og deaktiveres da om den ikke blir ladet på ny. Man må lade nummeret ved å kjøpe datapakker fra en av deres forhandlere. Fordelen er at man kan benytte denne pakken også på 3 sitt nett i Danmark. De andre operatørene vi har sjekket har gjerne betydelig mindre datapakker. Velger man å kjøpe ”Prepaid data” på 3 sitt nett i Danmark, som kalles Oister.dk, kan den ikke brukes i Sverige… På vei gjennom Tyskland har vi benyttet 02.de sin 10 GB konto. Det varte ikke lenge før minstemann oppdaget at en av strømmetjenestene gikk over til tysk. Da var det bare å velge Norge som mottaker land fra VPN-tjenesten fra app’en Hola og starte/stoppe strømmetjenesten- og ut kommer norsk tale. Man sovner fort til en film når man har brukt timer i badelandet Tropical Island utenfor Berlin.


I menyen ser du hvilket type nett du har, og hvem som leverer dette (carrier).

Østerrike

Vi var i Østerrike i sommer og der kostet 3 (drei.at) sitt ubegrensede bruk av 3G-nettet kun 30 Euro for 30 dagers bruk. Borte var fars begrensede oppsett av QOS (som jo bare er å fjerne et kryss og så restarte mobilruteren). Ungene satt virkelig pris på å se barne-TV fra NRK sent på kvelden når det endelig var normal temperatur! 3 hadde imponerende hastighet og dekning, med unntak av Grossglockner traseens høyeste punkt. Det var ikke så farlig - for freden hadde senket seg over bobilen og bilturen kunne nytes for store og små som hang mer i bilruten enn på sine små underholdningsskjermer. En fantastisk utsikt - og noe som bare kan oppleves i det virkelige liv.


Skjermbildet viser hvilke data som må legges inn om man bytter til ny operatør i utlandet. Når du kjøper startpakken får du informasjon hvorvidt det skal være brukernavn og passord og APN-adressen for at SIM-kortet skal komme på internett.

Handleliste tilbehør til mobil trådløs nett:

• Kjøp egen ekstern antenne, og da helst 4G ruter til den store Wifi mobilruteren. Jeg anbefaler kabel på 1,5 til 2 meter. Vinning går opp i spinningen om kabelen er for lang. Igjen er det så små utslag og så mange steder med dårlig dekning spesielt i utlandet at en slik antenne er en god investering. Husk at 4G-antenner gjerne har to kabler og to antenne-deler. Et godt tips er å kjøpe alt i en og samme antenne-innpakning. • Prepaid data startpakke med den mengde data man har bruk for utfra perioden man skal oppholde seg i landet, typisk nærmeste 30 dager • VPN tjeneste med norske IP adresser- som for eksempel appen til smarttelefon og nettbrett, Hola.


Reiser du mye blir det fort mange ulike kort med tilhørende pin- og puk-koder. Da gjelder det å ha orden! Foto: Jon Olve Andersen

Tips operatører:

• Sjekk gjerne denne siden for muligheter for forhåndsbetalt (Prepaid) data og hvilken operatør som benyttes i ditt aktuelle reisemål: http://prepaid-data-sim-card.wikia.com/wiki/Prepaid_SIM_with_data PS, siden er ikke alltid oppdatert - du må derfor spørre deg frem når du ankommer det enkelte land. o Mange av de store operatørene har små datapakker, men god dekning og motsatt for de nye operatørene som gjerne har store datapakker og dårligere dekning. Det er derfor viktig å ha med stor ruter og ekstern antenne om du skal bruke internett til noe mer enn å lese dagsavisene på nett. • Deretter sjekk nettsidene til operatørene som eier nettene i de landene du skal til om de har Prepaid data, hvordan dekningen er for 3G og 4G samt størrelsene på datapakkene samt pris. • Anbefalingen er ikke å kjøpe av såkalt Service providere da de ofte har svært begrenset utsalgssteder for både startpakker, ladesteder og tungvint måte å lade på, for utlendinger. • Sjekk hvordan man kan lade startpakken senere - hva som er aktuelle butikker for din operatør • Sjekk hva som er innstillingene for såkalt APN - som i praksis er operatørens adresse ut til internett, og info om det skal brukes brukernavn og passord for dette.


Det finnes mye informasjon på nettet, her kommer du rett til de viktigste kildene. Foto: Trond Lindseth

Ressurser (eksterne linker)

Operatører Netcom stort dataabonnement: https://netcom.no/privat/mobilt-bredband Telenor mellomstort dataabonnement: https://www.telenor.no/privat/mobiltbredband/ Tre.se data kontantkort: https://www.tre.se/Global/2014/Kundservice/Priser-Villkor/Översikt_3Kontant-Bredband_A4.pdf?epslanguage­sv Ice.no dataabonnement Norden (OBS kun i Norden): https://www.ice.no/private/mobile-broadband/ og deres samarbeidspartnere i Sverige http://www.net1.se og Danmark http://www.net1.dk Hvordan få norsk innhold i utlandet: http://www.dinside.no/914109/hola-unblocker-gir-deg-full-netflix-tilgang Data Kontantkort (Prepaid data) i utlandet http://prepaid-data-sim-card.wikia.com/wiki/Prepaid_SIM_with_data Antenne oppsetting- anbefaler ikke fastmontering http://smartprat.no/antenne-til-mobilt-bredband/


Det er mange ganger ikke så mye som skal til for å få gode nok signaler, med riktig utstyr.

Leter du etter gode signaler?

Når du skal sjekke signaler, husk å vente 5-10 sekunder mellom hver gang du flytter enheten, selv å flytte mobilen din 10-15 cm kan være nok til å få dekning og godt internett. Tommelfingerregelen er at hvis man har én strek på vanlig mobil vil man få grei hastighet og dekning på en liten ruter med ekstern antenne. Og veldig grei hastighet på en stor mobilruter. En stor mobilruter med ekstern antenne vil i enkelte tilfeller kunne gi brukbar hastighet (ikke Netflix) hvor din vanlige mobil kun sporadisk får dekning. Blir ruteren hoppende mellom GSM/2G og 3G kan man enkelt gå inn i oppsettet på enheten via en nettleser på en smarttelefon/nettbrett og sette opp ruteren til bare å godta 3G eller 4G. Man opplever da gjerne betydelig bedre internetthastighet. Se separat tips på hvordan man gjør det.


QOS er et verktøy for å gi deg kontroll på datatforbruket.

Quality of Service (QOS)

På fagspråket kalles struping av internett-båndbredde for Quality of Service (QOS). Vi vil nå vise deg hvordan man ”struper” ned internett hastigheten uten at det går ut over opplevelsen. For å gjøre dette enklest mulig logger du på de store ruterene via nettleseren. Velg så QOS og gå til teksten som angir Enable Bandwith Mangement og Throughput” (gjennomstrømingshastighet). Sett den gjerne til f.eks. 6000 KB/s noe som typisk bare gir 2- 3 Mbit/s nedlastningshastighet og en grei opplevelse for 2-4 brukere (se skjermbilde fra ruter). Denne kan selvfølgelig settes ned til 4000 KB/s (1 Mb/s) om man ønsker å ikke overforbruke datakontoen sin for raskt. Har man tilgang til store datakontoer kan man bare fjerne krysset ”Enable Bandwith Management” og restarte ruteren med å skru av og på enheten.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden