Når du ikke kan reise utenlands, hva med:: En musikalsk reise | Din Fritid
I år er det 250-årsdagen til Ludwig von Beethoven. (Foto: Beethoven-Haus Bonn)
Når du ikke kan reise utenlands, hva med:

En musikalsk reise

Musikk hjelper på humøret og gir deg muligheten til å drømme deg langt vekk, om bare for noen sekunder. Og det gjelder uansett om du er fan av klassisk, slagere eller tekno. Den som søker det perfekte lydsporet for en virtuell reise gjennom Tyskland, kan finne inspirasjon i spillelistene fra VisitGermany. Tysklands Nasjonale Turistkontor har laget fire spillelister som byr på forskjellige sjangre med aktuelle artister og noen av de mest ikoniske låtene fra den tyske musikkscenen. 

Tysk musikkultur

Musikk er en viktig del av tysk kulturliv og tradisjon. Tyske klassiske komponister som Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händelog Richard Wagner har preget europeisk musikkhistorie og posisjonert Tyskland i det internasjonale musikklandskapet.Tyskland er det fjerde største markedet for innspilt musikk globalt, med et mangfold av konserter, festivaler og en rik klubbscene. Festivaler som «Rock am Ring», «Hurricane» eller «Fusion» med flere titusentalls besøkende må avlyses i år, men vi kan utnytte tida nå for å bli bedre kjent med tyske artister samt planlegge og sette av datoene for tyske festivaler og konserter som finner sted etter korona.

Rock og pop – Made in Germany

Nena-låten «99 Luftballons» er kanskje det første man kommer på når man tenker på tysk popmusikk. Likevel vet nok ikke mange at det opprinnelig var en protestsang under den kalde krigen. Låten kom ut i 1983 i Vest-Tyskland og ble en nummerén-hitsamme år. Også internasjonalt nådde den toppen av hitlister, blant annet andreplassen i USA. Nena startet som band på 80-tallet, men ble oppløst etter noen år, og vokalisten Nena startet deretter sin solo-karrierepå begynnelsen av 90-tallet. Siden har hun vært sentralpå den tyske musikkscenen og slapp nylig låten «Licht» (lys), som dere finner i spillelisten. De fleste i Norge kjenner sikkert til Lena som vant Eurovision i Oslo for noen år siden og løftet tysk popmusikk opp i en internasjonal kontekst. Men mens hun skriver sanger på engelsk, har det dukket opp en rekke artister som tar tyskspråklig rock og popmusikk til hitlistene. Rockebandet Annenmaykantereit for eksempel, som startet som gatemusikere i Køln, spiller nå konserter med 20000 publikummere og har mer enn to millionermånedlige lyttere på Spotify. Ta en titt på spillelisten for noen friske tyske låter!

Oppdag klassiske verker som har preget musikkhistorien

I år feirer vi 250-årsdagen til en av verdens mest kjente komponister: Ludwig von Beethoven. Han gjelder som en av romantikkens største kunstnergenier. Selv om han ble døv da han var i 30-årene, komponerte han nye verker til slutten av livet sitt og inspirerte mange musikere som fulgte etter, som Schumann og Brahms. Tyske komponister har preget musikkhistorien i flere hundre år. Deriblant er også Karlheinz Stockhausen. Stockhausen regnes som en av de mest innflytelsesrike komponistene i etterkrigstiden og har ikke bare preget den klassiske samtidsmusikken, men var en drivende kraft bak utviklingen av den elektroniske musikken. Han inspirerer fortsatt samtidsmusikere med sine innovative komposisjoner. På spillelisten finner dere en blanding av klassiske pianolåter samt dramatiske og rolige komposisjoner. Musikk som passer bra når det er behov for konsentrasjon og inspirasjon på hjemmekontoret.

Melodiene som du ikke glemmer: Tyske slagere

Slagermusikk er populært blant både unge og gamle i Tyskland og spilles på store folkefester som Oktoberfest i München. Helene Fischer er sikkert nåtidens mest kjente slagerstjerne og blant de best betalte kvinnelige artistene i verden. Hun har solgt minst 15 millioner album og vunnet en rekke av de viktigste tyske musikkprisene. Slagerne inviterer oss til å ta hverandre i armene og vugge frem og tilbake til musikken, og selv om det ikke er mulig akkurat nå, kan de kanskje løfte humøret litt i disse dager og bidra til å friske opp tyskkunnskapene?

Klubbeats fra Tyskland

Fra tekno til trance – spillelisten tar dere med gjennom de forskjellige sjangrene innenfor den tyske DJ-scenen. Her er det en god miks av aktuelle beats ognoen elektroniske klassikere, som dere kan spille til neste treningsøkt ellerdansekveldder hjemme. På spillelisten finner dere DJ-brødrene Paul og Fritz Kalkbrenner, artister som Alle Farben, Ellen Allien og Felix Jaehn samt Robin Schulz. Den tyske DJ-en og produsenten Robin Schulz har vært nummer én på norske hitlister med remiksen av «Waves» (Mr.Probz) og spiller på scener i hele verden og festivaler som Tomorrowland.

Det tyske turistkontoret tilbyr flere opplevelser på sine hjemmesider under slagordet: DreamNow - Visit Later.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden