Et digitalt campingvognliv
Det er makeløst! Nå kan selv en blodfersk caravanist bytte ut hånflir fra erfarne campingnaboer med aksepterende nikk og «tommelen i været». Man kan hoppe bukk over den grusomme rekrutt-tiden, og spasere tørrskodd rett inn i de erfarnes rekker.
Løsningen heter Internett. Her har du fri aksess til allverdens kunnskaper: En Sareptas krukke med et sugerør rett ned i en dypere campingforståelse.
På Internett kan man kan spørre om absolutt hva man vil. Aldeles anonymt kan man brette ut sin egen mangel på elementær campingforståelse. Og man kan regne med å få hyggelige og velmente svar tilbake fra erfarne caravanister. Jojo, en og annen sarkasme må man regne med. Men trygt inn i anonymiteten preller slikt av. Da er det i bokstavelig forstand noe helt annet med humrende latter fra de tvers ovenfor, og høylytte friske kommentarer fra han på den andre siden (hvorfor må alltid slike mennesker synge bass i mannskoret?) når man klokken 22 på kvelden fortsatt strever med å få opp det forteltet som ble påbegynt like etter frokost.
I vår ensomhet oppe i dalen har vi ingen å spørre om verken gass eller vintertelt. Vi har heller ingen som slenger med leppa. Selv den dagen da sommerforteltet ble vrengt over vogna da den første høststormen feide gjennom dalen, var det ikke andre kommentarer enn en prosaisk liten melding via Facebook som kort konstaterte at «forteltet ligger på taket av campingvogna di», med et underforstått hint om at det nok kunne være smart å få det ned igjen.
Internett er smart og en kilde til mye formell og uformell kunnskap. Det skulle ikke forbause meg om det finnes en Facebook-gruppe for folk som har Fagervik Camping (i naturskjønne omgivelser og med seks stjerner i NAF-boka) som sitt andre hjem. Her holder man seg oppdatert, sommer som vinter. «Nå er vi på plass. Vi koooser oss», skriver familien Andorsen muntert, og legger ved et nærbilde av biffen der man i bakgrunnen kan skimte en kald skummende. På Facebook får vi også vite at dusj- og toalettanlegget nå har fått eget spa-rom (kr. 50 pr. halvtime), og man kan til og med bli med i trekningen av gratis spa for hele familien hvis man «laiker» og «deler» dette med alle sine venner. Makeløst.
Her forleden ramlet jeg over nettstedet www.campingnorge.no. På brukerforumet her spør man når problemene dukker opp, og man forventer svar i løpet av få minutter. «Er gass eksplosivt?» «Kan bilbatteriet lades ut når vi bruker strøm i vogna?» «Hvor tung kan ei campingvogn være i forhold til bilen min?» Det svares villig vekk og gjerne med lenke til en eller annen etat som har alle reglene.
På nevnte nettsted var det mange flotte små videosnutter som på en svært overbevisende måte viste hvordan man for eksempel setter opp et Isabella vinterfortelt. Det tok ikke mange minuttene! Her leste jeg meg også opp på hvordan man finner ut hvor mye gass det kan være igjen i gassflaska og hvordan man kan reise verden rundt for å jakte på geocacher - pluss mye nyttig i en lang «ABC om campinglivets gleder!» Og skulle man lure på enkelte detaljer, så er det bare å spørre! Svar kommer kjapt.
Når du altså heretter ruller inn på Solgry camping, slår opp forteltet på 2-3 minutter, nikker verdensvant til naboene dine og senere kan delta i diskusjonene om vektfordeling, gass eller hvordan man lettest finner geocacher i Italia, så skyldes det nylig tilegnet «kunnskap på boks» og ikke et resultat av blodslit og dyrekjøpt erfaring.
Samtidig er det et lite faresignal som på ingen måte må underslåes: Vi må passe oss slik at ikke dette blir starten på en digital og virtuell campingtilværelse. At vi som fjortiser flest sitter inne i vognene våre der vi høster all vår erfaring om campinglivets utfordringer og gleder, og der vi kommuniserer via sosiale kanaler til naboene i vogna ved siden av. For når alt kommer til alt er det vel ingen ting som er triveligere enn å sende en liten analog og verbal finte til naboen og få en av samme kaliber tilbake. Og at man eventuelt utpå kvelden våger seg frempå med et lite spørsmål, for eksempel om det der med batteriet…