Bålpanne på tur
Vi mennesker har i uminnelige tider vært fascinert av flammer. Ikke bare har bålet skapt varme og vært viktig for matlaging, det er også sosialt; de beste historiene fortelles rundt bålet. Vi har testet tre moderne gassmodeller som er spesielt egnet for tur.
Vekt og plass er viktige kriterier når man skal ha med seg en bålpanne på tur. Men det er også viktig hvor lettvint det bærbare «bålet» er i bruk. Her skårer de gassdrevne bålpannene godt sammenlignet med tradisjonelle vedbålpanner. Langt mer brannsikre er de også.
Modellene
Vi har over tid testet to ulike bålpanner fra norske Living Flames. Modellene heter Enjoy Camp og Enjoy Camp Mini.
Selv om dette er bålpanner ment for turbruk, så må jeg bare innrømme at jeg flere ganger har vært i bobilens garasje og hentet ut bålpannen mens bobilen har vært parkert hjemme. Så har jeg vært i garasjen og hentet ut bålpannen for å bruke den på uteplassen hjemme. Det er noe helt spesielt ved å sitte ute en lang sommerkveld med en bålpanne med levende flammer. Det kan både gi deg selskap, og det gir stemning til selskapet.
Bare kos?
Du lurer kanskje på hva som er nyttig med en bålpanne? Vel, foruten kos, lys og varme, så er det også mulig å bruke Enjoy Mini Camp til matlaging. Med et enkelt stativ og en panne er det bare å hive på det du ønsker å steke. Resultatet blir omtrent som om du hiver maten i en stekepanne. Til samme kompakte enhet finnes det også en vindbeskyttelse i glass.
Tilførsel
Du trenger åpenbart gass for å få fyr på disse bålpannene. Noen få bobil- eller vogneiere har eksternt gassuttak. Det er spesielt praktisk. Alternativet er å ta ut en av bobilens eller campingvognas gassflasker, og så koble til. Det er litt mer jobb, men fungerer også godt. Husk bare å sjekke at du har samme kobling. Som standard kommer bålpannene med kontakt for påtrykksventil (jumboventil), mens mange bobiler har industriventil som standard.