NAF: Trafikksikkerhet: Hold avstand! | Din Fritid
Denne klarer vi oss godt uten! Foto: Colourbox
NAF: Trafikksikkerhet

Hold avstand!

1001-1002-1003...minst! Hold god avstand til bilen foran, så unngår du den sure steinspruten i frontruta eller lakken.

Etter en lang vinter med mye snø og is er veiene fulle av grus og stein. Våren er høysesong for steinsprutskader. Årlig rapporteres det om rundt 250.000 glasskader på norske biler, ifølge tall fra Finans Norge. I tillegg kommer lakkskader som kan utvikle seg til kostbare rustangrep. 

– Sammen med hestehoven blomstrer også rosene i frontruten nå på våren. Men steinsprut er blant de skadene på bilen din som er ganske lett å unngå. Det handler ganske enkelt om å holde avstand til bilen foran og om å være varsom rundt kryss og andre påkjøringer, sier Jan Harry Svendsen som er rådgiver i NAF i en pressemelding til Din Fritid.  

Vinterdekk fanger opp småstein 

Når veiene blir bare vil myke vinterdekk fange opp mye småstein og grus som har samlet seg gjennom vinteren, og når farten øker løsner steinene og slynges av gårde som prosjektiler. 

– Dersom man ligger for tett inntil bilen foran vil selv en liten stein ha kraft nok til å lage betydelige glasskader. Resultatet kan bli at man må bytte ruten dersom den sprekker. Lakkskader er også vanlig, og følgeskadene av det er rust, sier Svendsen. 

Ikke vent med å utbedre steinsprut 

– Får man en steinsprut er det smart å reparere skaden så raskt som mulig. Det er i mange tilfeller gratis om man har kasko eller delkasko. Lar man derimot skaden utvikle seg slik at ruten sprekker, må frontruten byttes og du betale en egenandel, sier Svendsen. 

NAF anbefaler at man dekker til glass-skader med klar tape. - På den måten hindrer du skitt og smuss å trenge inn i skaden, og på den måten hindrer du også at skaden utvikler seg frem til man får utbedret steinsputen hos et verksted, forklarer Svendsen. 

Lakkskader kan repareres 

Han anbefaler også at man tar en ekstra kikk spesielt på panseret og i området rundt frontruten for å se etter steinsprut. 

– Skrap vekk eventuell rust med en liten kniv og fyll såret med en lakkstift, da hindrer du rust og kostbare følgeskader, sier Svendsen. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden