: Færøyene: Den umulige campingtur | Din Fritid

Færøyene: Den umulige campingtur

Mange har fortalt meg at det er umulig, i hvert fall med campingvogn. Mange camper imidlertid, men det er i telt eller bobil. Vi bestemte oss for å prøve. Hektet campingvognen på kroken og seilte den lange veien til de 18 vakre øyene i Nordatlanteren – bedre kjent som Færøyene.

Vi kommer fram etter en lang men svært så behagelig båttur til Færøyenes hovedstad, Torshavn, som også er Europas nordligste hovedstad. Solen skinner fra en dypblå himmel og vannet er blikk stille. Bedre velkomst kan man vel neppe få, og vi nyter hvert sekund, vel vitende at det raskt kan endre seg til tett tåke.

Vi plasserer campingvognen på campingplassen i Torshavn. Det er nå egentlig ikke så mye til campingplass, når man kommer fra Norge, der det vanligvis er grønt, for vi kommer til en stor plass med svart grus. Det er imidlertid, stikk i strid med våre antagelser, mulig å sette opp vårt Isabella-fortelt. Vi er de første, men det er også veldig tidlig.

Vi kjører til Vestmanna, 30 km fra Torshavn, og seiler med Palli opp langs kysten, der fuglelivet er helt ubeskrivelig. Lunder, sjøpapegøyer m.m. kretser over hodene på oss. Alle bor på de loddrette fjellveggene med havet som matfat rett under seg. På toppen av de barske fjellene går sauene uimponert og spiser. Vi seiler gjennom grotter og lar oss imponere. Hvilken natur.

Tilbake i Torshavn etter en fin dag på havet har det dukket opp litt flere på campingplassen, og det virker med en gang litt hyggeligere. Alle er i ferd med å kokkelere enten i det lille men funksjonelle kjøkkenet eller på sine gassbluss. Vi er det eneste paret med campingvogn. For øvrig også den eneste campingvogn på fergen og vi har foreløpig ikke sett noen flere på øyene. Med den kan alltids la seg gjøre. Man skal bare holde seg til de store veiene. Plassere campingvognen på campingplassen, selv om de kan være vanskelige å finne, og deretter bruke den som utgangspunkt. La vær å kjøre når det blåser mye eller er tåke.

Det beste ved å ha med campingvogn er at vi kombinerer det primitive med det mer komfortable. På Færøyene er alt tett på naturen, så det blir automatisk en naturlig, men også prisverdig del av ferien. Derfor er det likevel godt å ha mat i kjøleskapet, rennende vann, toalett og en deilig bløt seng å krype ned i. Også selv om vi elsker å sove i telt.

Vi setter på varmen selv om det er i slutten av juni måned og tar på en varm fleecejakke. Skyene trekker seg sammen, men det gjør de mange ganger i løpet av en dag. Været endrer seg kontinuerlig, så det kan man snakke om hele tiden, og færøyingene gjør nettopp det. Vi pakker ut våre nyinnkjøpte spesialiteter. Kveldsmaten består av kokte nypoteter, hvalspekk, tørrfisk og tørket grindhvalkjøtt. Det høres kanskje ikke så deilig ut, men gi det en sjanse, for kanskje tar du feil. Dersom du spør meg, ja så kan jeg bare si at ”det smaker forrykende”.


Faktaboks

Det er 11 campingplasser på Færøyene, der du kan ta med campingvogn eller bobil. I tillegg finnes et par teltplasser. Ikke forvent å få strøm på alle plasser. Gjennomsnittspris pr. person er 50,- DKK. For å få med campingvogn må du ta båt. Smyril Line har begynt med en rute fra Bergen. Turen tar 27 timer. Det er mulig å ta båten videre til Shetlandsøyene og Island. Prisene varierer, alt avhengig av antall personer i kahytten og hvilken type kahytt.
Les mer på www.smyril-line.no

Husk hensiktsmessig tøy, kamera og kikkert. Det er et imponerende fugleliv.

Turistinformasjon og brosjyre kan bestilles hos Færøyenes Turistråt på tilf: +45 3314 8383.
Les mer på www.tourist.fo eller www.faroeislands.com

Det finnes to selskaper som seiler fra Vestmanna. Jeg kan på det varmeste anbefale Palli Lamhauge, som er en erfaren, lun og herlig kaptein å seile med.

Les mer på www.sightseeing.fo
Dersom du vil smake på færøyske spesialiteter kan Hotell Hafnia midt i Torshavn anbefales.

Det er ikke noe problem å kjøre med campingvogn på Færøyene, men hold deg til de veiene som også benyttes av de store lastebilene. Sjekk veien med bil før du kjører den, dersom du er i tvil. Det er ingen avstander. Plasser campingvognen på campingplassen og bruk den som utgangspunkt.

Les mer om campingvognen:
Hobby Excellent Easy UFe med dobbeltseng, kjøkken, baderom og sittegruppe.
Hobbys hjemmeside:
www.lara.no

Les mere om forteltet:
www.isabella.net

Les mer om bilen:
Subaru Forrster 2.0
Subarus hjemmeside:
www.subaru.no

Benzinforbrug: 9, 5 km / L

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden