: Test: Knaus Royale - Stor og luftig (2004-modell) | Din Fritid

Test: Knaus Royale - Stor og luftig (2004-modell)

Campingvogner som hele familien kan benytte bliver stadig mer populære. Faste køyesenger, dobbeltseng, rundsitter og midtsittegruppe er blitt faste elementer i familievognen.

Det er både småbarnsforeldrene og besteforeldre med barnebarna på besøk som ser disse vognene som mest aktuelle. Og de aller fleste står fast på campingplassen året rundt. Vi har sett på Knaus Royale 780 FKU, en nytenking tyske Knaus. Royalemodellene har vært meget populære hos oss nordmenn, og i denne modellen er det gjort forbedringer som skal passe oss på berget enda bedre.


Større plass

Selv om Norge er et lite marked i europeisk målestokk, lytter de store tyske produsentene til våre ønsker. Royale-modellene er spesielt tilpasset etter nettopp tilbakemeldinger fra norske kunder og forhandlere, og nå er det altså kommet en ny variant av den store 780. Man kan si at dette er en 720 i et 780- skall. For de som kjenner den tidligere 720- modellen, er dette mye av det samme. Nå er det derimot blitt en drøy halvmeter ekstra i lengden og hele planløsningen er mer luftig og gir inntrykk av bedre plass i vognen. Køyesengene er bredere og lengre, midtsittegruppen har bedre plass til fire personer, og ved rundsitteren er det montert hyller i hjørnene. Førsteinntrykket vårt er at vognen gir inntrykk av god plass innvendig.


Lagringsplass

Planløsningen i seg selv er ikke ny. Når du kommer inn finner du rundsitteren til venstre, deretter kjøkken, køyesenger, midtsittegruppe, og bad og dobbeltseng bakerst i vognen. Ganske så tradisjonelt, og en løs- ning som går igjen på de fleste store vogner, uansett merke. Det er godt med oppbevaringsmuligheter, selv med to voksne og to store boende i vognen. Totalt finner du 13 overskap hvor ni av disse er utstyrt med hyller. Under alle sittebenkene er det lagringsplass, samt under nederste køye og dobbeltsengen. Til sistnevnte er det også tilgang utenfra. Vognen kan deles opp i tre, slik at barna får et eget rom midt i vognen med køyesenger og midtsittegruppe. Perfekt for lek og moro. I denne vognen kan du legge sammen den underste køyen og få et større gulvareal midt i vognen, for å gi barna større lekeplass på gulvet. Eller gi hunden liggeplass om natten.


Valgfri varme

Badet inneholder et dreibart Thetford toalett og en dusj med dusjholder. Forhenget er delt i to, uten at vi fant noen forklaring på det. Likevel virket det som om det ikke var noen fare for å få vann på avveie ved fornuftig dusjing. Badet har også et vindu og en liten luftekanal i taket. Utenfor badet, ved siden av dobbeltsengen, er vasken montert. Her er også et stort speil, strømuttak, og skap og hyller til oppbevaring av toalettartikler, håndklær og lignende. Vannet varmes opp av enten en Truma eller en Alde, alt etter hvilket varmesystem du velger. Gulvvarmen i vognen er for øvrig elektrisk, uansett om du velger Truma eller Alde. Dobbeltsengen som er plassert ved siden av badet er akkurat stor nok til en person på 187 centimeter. Sengebunnen er delt i to, slik at du ikke behøver å løfte hele bunnen for å få tilgang til rommet under. Men, sengebunnen står ikke oppe av seg selv.

Det kan løses ved at man monterer fjærer på bunnen eller setter på en stang som holder den oppe. Mye utstyr Den norske “Knaus” er Royale-modellene kalt. Som nevnt i innledningen er vognene spesielt tilpasset de nordiske forholdene, og det betyr at de kommer med mye utstyr som standard. Det er jo en fordel for deg som kjøper. Lyset i vognen er for det meste spotter. I taket over bordene, samt under overskapene ved rundsitter, midtsitter og kjøkken. Det er generelt godt lys i vognen og leselyset er ivaretatt. Det er en stor Heki takluke ved kjøkkenet, samt to mindre ved sengeplassene. Sammen med store fine vinduer blir vognen godt opplyst innvendig.

Konklusjon

Er dere bare to som skal bruke vognen kan vi anbefale en titt på Royale 680. Den har nesten lik innredning og passer nok bedre for to personer.


Fakta

Chassis: Al-Ko
Karroseri: Sandwich.
Garantier: To års garanti og fire års tetthetsgaranti.
Pris veil.: Kr. 230.200,- med Truma,
246.900,- med Alde.
Produksjon: Tyskland
Sted: Caravansenteret, Kjeller
VEKT OG MÅL:
Totalvekt: 2.000 kg.
Egenvekt: 1.730 kg
Maks last: 270 kg.
Totallengde inkl. drag: 953 cm.
Karr. lengde: 806 cm.
Bredde utv.: 247 cm.
Totalbredde innv.: 234 cm.
Totalhøyde innv.: 195 cm.
Soveplasser: 8
Dobbeltseng: 200x156 cm.
Køyeseng: 2x192x77 cm.
Rundsitter.: 220x157/137 cm.
Midtsitter: 213x106 cm.

Utstyr

Ferskvann: 43 liter.
Spillvannstank: Innebygd, utvendig spillvannsekk.
Toalettrom: Thetford dreibart toalett.
Dusj: Ja, med forheng.
Varme: Truma luftbåren eller Alde vannbåren.
Gulvvarme: Ja, elektrisk.
Varmtvann: Truma/Alde
TV-antenne: Ja.
Radio/CD: Nei.
Kjøleskap: Dometic 135 liter.
Ovn: Tre bluss.
Kjøkkenvifte: Ja

Les mer her

www.knaus.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden