: I H.C. Andersens fotspor til danske herregårder – del 5 | Din Fritid

I H.C. Andersens fotspor til danske herregårder – del 5

For folk fra Sjelland vil den følgende rutebeskrivelsen ikke være særlig spennende. Vi følger motorveien via Ringsted, men svinger av ved Sorø, der vi tar en langt vakrere vei i retning mot Kalundborg. Her er pene bakker og landsbyer.

Etter Ruds Vedby kommer vi ned til Danmarks fjerde største sjø: Tissø. Til tross for det litt merkelige navnet er det en fiskesjø og området oppsøkes av mange trekkfugler på vei til eller fra det øvrige Skandinavia. Det er rasteplasser langs bredden av sjøen og det er satt opp tavler som gir informasjon om fugleslagene. Husk kikkert.

I Kalundborg svinger vi mot Røsnæs. Denne vakre halvøya strekker seg som en tunge langt ut i Storebælt. Det er et dramatisk landskap vi finner her ute og store deler av halvøya er omgjort til naturreservat.


Elverdamgårdens Camping

12 km ute langs den smale veien på halvøya finner vi en liten campingplass. Elverdamgårdens Camping. Det er en liten og beskjeden campingplass. Terrenget har form av terrasser og oppkjørselen er veldig bratt. Det anbefales å orientere seg om hvor man vil ligge før man kjører inn. Det er ikke noen egentlig resepsjon, men et stykke oppe i bakken bor en pensjonist, som tar imot campingkort og penger. Det man savner av moderne bekvemmeligheter oppveies til gjengjeld av de svært sjenerøse forhold når vi snakker om naturen. Mange campingplasser skryter av å ha en naturskjønn beliggenhet, men bare få kan leve opp til dette utsagnet. Det kan man her.

Fra campingplassen går en sti til klintkysten med en vidunderlig utsikt både over Kalundborg Fjord, som her nærmest må betegnes som en bukt. Det enestående kystlandskapet med høye bakker og bratte klinter utfyller dette bildet. Man kan også fortsette ut til halvøyas slutt eller til en naturstasjon underveis og bruke dem som utgangspunkt for kystvandringer rundt halvøyas spiss. Det er flere P-plasser.


Lerchenborg og Kalundborg

Herregården som H.C. Andersen besøkte en enkelt gang, ligger imidlertid ikke på Røsnæs, men på halvøya Asnæs, som ligger litt lenger syd. I dag er godset på to sider omgitt av to store industribedrifter:
Asnæsverket (Kraftverk) og et oljeraffineri (Statoil), som helt og holdent dominerer landskapet.
Det skal imidlertid ikke forlede noen til å tro at godset er nedlagt. Fortsatt hører mye jord til godset og det drives et omfattende landbruk på stedet. Kalundborg Fri- og Efterskole holder også hus på godset.

H.C. Andersen var her i 1862, da han var 57 år gammel. Hans besøk var veldig kort, nemlig en ukes tid i juli måned. Været har muligens også vært kaldt på det tidspunktet for dikteren pådro seg en kraftig forkjølelse og da det ikke foreligger notater om noen skrivevirksomhet fra hans side i denne perioden må man anta at han har ligget i sengen det meste av tiden. Han brukte imidlertid som vanlig brukt ettermiddagene til høytlesing.

Det foreligger imidlertid utsagn om at Andersen til tross for forkjølelsen var ute for å gå tur på Asnæs der han så en dampbåt på vei fra Århus til Korsør. Man må anta at det var det eneste dampskipet på den delen av Kattegat/Storebelt, siden man vet dette så nøyaktig. I dag ville dikteren sikkert ha måpt litt, når han så den livlige skipstrafikken på vannet – ja, selv store oversjøiske skip anløper havnen og synet av en slik koloss, ville nok ha gitt ham inspirasjon til en god historie.

Han har også vært på besøk i kirken, men den likte han ikke så veldig. Det er Esbern Snare, som har bygget den fem-tårnede kirken. Den er i sin stil og arkitektur i hvert fall enestående i hele verden. Den har gjennom århundrene tronet høyt over byen og den dag i dag er hele kvartalet rundt kirken veldig malerisk. Sett ute fra fergen, ser den nå liten ut.
Siloer, kraner og store skip får den til å se liten ut. Esbern Snare bygget også den store landsbykirken i Ubby, som man kan besøke på veien til Kalundborg.

Vi forlater byen med en av de store fergene som fortsatt seiler til Jylland. Det var egentlig ikke meningen, men omveien via Storebæltsbroen var for stor – i hvert fall også for dyr med en bensinpris på ca. 10 kr. pr. liter. Prisen for fergebilletten var vel anvendte penger, spesielt siden det neste etappemålet med KIA/Adria er Århus.

Del 6: Klikk her

Faktaboks

Elverdams Camping, Røsnæsvej 250 – 4400 Kalundborg, tlf. +45 5950 9013 (ingen hjemmeside)

Lerchenborg Slott:
www.lerchenborg.dk

Kalundborg Turistkontor:
www.kalundborg-turistbureau.dk

Denne artikkel, i likhet med de etterfølgende skal ikke ses som en komplett fortegnelse over de stedene som H.C. Andersen har besøkt. Noen, for eksempel Fuglsang, har bare hatt han som gjest noen timer, andre herregårder har han besøkt utallige ganger. Kanskje i flere uker hver gang. Artikkelserien er spesielt tilrettelagt som en reiseinspirasjon for campere. Herregårdene er derfor valgt ut etter et kriterium, som lot dem bidra med en naturlig rekkefølge til en rundreise – og oppleve historiens vingesus, nåtidens danske landskap, der det er vakrest og beundre en rekke bygningsverks arkitektur gjennom opptil 500 år.

Kilder

H.C.Andersen: Mitt Livs Eventyr Bind 1-2, 1996
H.C. Andersen: notater fra dagbøker, kalendere og brev.
Stig Fjord Nielsen: H.C. Andersen og Vestsjælland 2003.
Henning Dehn Nielsen: Danske slott og herregårder, 1987.
Per Eilstrup, Kay Nielsen og Holger Rasmussen: Våre gamle herregårder 1967.
Mette Winge: På besøk – med H.C. Andersen på danske herregårder, 2004.
Turistbrosjyrer fra Møns Turistbyrå: H.C. Andersen på Sydsjælland og Møn 2005.
Grafoline I/S: Turistguide for Lolland, Falster, Møn og Sydsjælland 2005.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden