: I H.C. Andersens fotspor til danske herregårder – del 8 | Din Fritid

I H.C. Andersens fotspor til danske herregårder – del 8

Det ble en lang og variert tur. Først landskapet i Nordvestjylland uten trær, som langs riksvei 28 langsomt går over i et blidt bakket landskap med mange gårder, sporadisk med blomstrende lyng. Ved Skjern møter vi mange lastebiler på vei nr. 11, et tegn på at vi nærmer oss områder med industri og mer bebyggelse, noe som i denne sammenheng først og fremst vil si Esbjerg.


Bovbjerg – Åbenrå Fjord

Det er ikke noen HCA-herregårder på ruten, så vi kjører mot riksvei 24, som først fører oss til Ribe. Vi vurderer litt, men blir enige om, at vi må inn å se på byen, selv om vi har vært der før. Det ser ut til at det er italienernes tur til å ha ferie. I Ribe høres flere italienske ord enn tyske. I det hele tatt har vi hørt og sett mange italienere i år. Spesielt mange italienske bobiler ses over alt. Ribe var en hyggelig opplevelse i det deilige sommerværet. Vi fortsetter så langs vei 24 i retning mot Åbenrå.

Landskapet er ikke spesielt krevende å kjøre i, bare litt svake bakker av og til, men for det meste et relativt flatt landskap med mye kuer, som gresser på veldig grønne enger. Litt etter kl. 15.00 triller vi så inn på vei 170 nord for Åbenrå og kjører inn på en lokal sidevei Skarrev Camping, som vi har sett i campinghåndboken. Først og fremst føler vi oss tiltrukket av beliggenheten på veikartet.


Skarrev Camping

Knapt har vi forlatt vei nr. 170 før landskapet forandres voldsomt. Plutselig kastes vi ut i skarpe svinger og et veldig kupert terreng. Dette er landskapet Løjt Land. På sydkysten av denne halvøya finner vi Skarrev Camping, som er en mindre én stjerners campingplass. Den ligger på en liten tange ut i Åbenrå Fjord. Vi overraskes av en veldig flott natur og får anvist en plass helt nede i strandkanten, der vi plasserer Adria’n på tvers av vindretningen, slik at vi får god le for vinden og kan slikke sol resten av dagen. Campingplassens beliggenhet er den flotteste som vi til nå har opplevd på HCA-turen. Et slikt sted skal man lete lenge etter. Dessverre er det krefter i Åbenrå bystyre som vil legge ned plassen, i stedet for å ofre noen penger på å oppgradere det sanitære utstyret.

Det er en skam med en slik negativ holdning til camping. Det skal imidlertid sies at til tross for at alt er rent og velholdt, så påminner utstyret mer om 1950-årenes holdning til fasiliteter og det kan Åbenrå Kommune ikke være bekjent av.

Vi kan saktens leve med det og er begeistret over naturen ved campingplassen og det aldeles flotte landskapet som reiser seg bak campingplassen. Slik finner man en veldig velholdt strandhytte med det pussige navnet ”Myrepold” på områdets høyeste punkt, som byr på en formidabel utsikt over campingplass, Åbenrå Fjord og Sundeved. Vi bruker campingplassen som base for utflukter.

Augustenborg Slott

Augustenborg Slott

Dette stedet besøkte H.C. Andersen i 1844, imidlertid litt nølende. Det var uro i landet, først og fremst i hertugdømmene sør for grensen. Men invitasjonen var to år gammel og HCA vil ikke lenger trekke det i langdrag, ikke minst fordi invitasjonen var kommet i stand under et besøk på øya Føhr i Sydslesvig, der også Kong Christian den 8. og dronning Caroline Amalie hadde vært til stede. Men, det var jo ikke brutt ut krig ennå, så HCA dro av gårde. Men det var en kjent sak at hertugen av Augustenborg prøvde å mele sin egen kake. Skikkelig galt gikk det jo fire år senere, da krigen brøt ut.

Da kunne HCA ikke ta imot en fornyet invitasjon, for hadde han gjort det, hadde han fått borgerskapet i København på nakken. Senere ble hertugen av Augustenborg og Prinsen av Nøhr stemplet som landsforrædere, ikke uten en viss riktighet. I dag står slottet der fortsatt i all sin prakt, men er på offentlige hender og tjener som hospital.
Augustenborg Slott har en severdighet som er offentlig tilgjengelig, slottskirken. En vakker rokokko kirke, som bør ses.


Gråsten Slott

Dette slottet var også eid av hertugen på Augustenborg. Hans mislykkede forsøk på en personlig maktovertakelse førte til at han flyktet fra den sønderjydske landsdelen og i 1852 avhendet hertugen slottene Gråsten og Augustenborg til den danske staten. Men da Danmark tapte den annen schlesvigske krig i 1864 kom slottene tilbake på Augustenborgenes hender. Men gleden varte ikke evig. Da Danmark etter 1. verdenskrig fikk den nordligste delen av hertugdømmet Slesvig tilbake, måtte Augustenborgene igjen se seg nødt til å forlate eiendommene. Denne gangen for alltid. Gråsten Slott ble sete for administrative statskontorer: politistasjon og rettsbygning. Først i 1930-årene reiste det seg en folkebevegelse i Sønderjylland som krevde at slottet skulle overdras til kronprinsparet Frederik og Ingrid. Foreldrene til den nåværende danske dronningen. Dette ble gjennomført i 1936.

H.C. Andersen var gjest på slottet tre år før tumultene førte til slottets skiftende tilværelse. Men på den tid han bodde på slottet som gjest ble han behandlet med stor respekt ved atskillige festlige anledninger. Man kan så undre på, at mens dikteren levde under disse overdådige forhold, skrev han sitt store realsosiale eventyr ”Piken med Svovelstikkene”, som med stor medfølelse handler om et menneskes motsatte skjebne, enn den luksus og overflod, som ble dikteren til del på denne tiden. På denne måten skrev Gråsten Slott seg inn i verdenslitteraturen.

Faktaboks

Skarrev Camping
Skarrevvej 334
6200 Åbenrå
www.skarrevcamping.dk
Tlf. +45 7461 7421

Augustenborg Slottskirke
www.augustenborg.net/slottet.html

Denne artikkel, i likhet med de etterfølgende, skal ikke ses som en komplett fortegnelse over de stedene som H.C. Andersen har besøkt. Noen, for eksempel Fuglsang, har bare hatt han som gjest noen timer, andre herregårder har han besøkt utallige ganger. Kanskje i flere uker hver gang. Artikkelserien er spesielt tilrettelagt som en reiseinspirasjon for campere. Herregårdene er derfor valgt ut etter et kriterium, som lot dem bidra med en naturlig rekkefølge til en rundreise – og oppleve historiens vingesus, nåtidens danske landskap, der det er vakrest og beundre en rekke bygningsverks arkitektur gjennom opptil 500 år.

Kilder

H.C.Andersen: Mitt Livs Eventyr Bind 1-2, 1996
H.C. Andersen: notater fra dagbøker, kalendere og brev.
Stig Fjord Nielsen: H.C. Andersen og Vestsjælland 2003.
Henning Dehn Nielsen: Danske slott og herregårder, 1987.
Per Eilstrup, Kay Nielsen og Holger Rasmussen: Våre gamle herregårder 1967.
Mette Winge: På besøk – med H.C. Andersen på danske herregårder, 2004.
Turistbrosjyrer fra Møns Turistbyrå: H.C. Andersen på Sydsjælland og Møn 2005.
Grafoline I/S: Turistguide for Lolland, Falster, Møn og Sydsjælland 2005.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden