: Med campingvogn langs Whiskyruten | Din Fritid

Med campingvogn langs Whiskyruten

Spør du en skotte, hvem som er menneskets beste venn: hunden eller whiskyen, er det ingen tvil om svaret. Det er selvfølgelig whiskyen.

Whiskyruten (The Whisky Trail) er ca. 110 km lang og går gjennom noe av Skottlands mest imponerende landskap

Det skotske høyland
Whiskyruten (The Whisky Trail) er ca. 110 km lang og går gjennom noe av Skottlands mest imponerende landskap, men forbinder også syv av de eldste og mest kjente destilleriene.
Før du starter med å besøke destillerier kan det varmt anbefales å sjekke inn på en campingplass og bare kjøre med bilen. Veiene er smale og kuperte, og egner seg ikke for kjøring med campingvogn.

På en campingtur til Skottland er det vanskelig å komme utenom whisky, fordi whiskyens historie er en naturlig rød tråd gjennom dette spennende landet. I Grampian fjellene, som er høylandet mellom Aberdeen og Inverness, finner man den største konsentrasjonen av Skottlands i alt 80 destillerier.

Destilleriet Glenlivet, også kalt ”Whiskyens far”

10.000 mus og en katt

Første stopp er ved det eldste og kanskje mest velrenommerte destilleri, Glenlivet, som også kalles for ”whiskyens far”. Guiden Harald viser stolt rundt i de gamle bygningene og forteller om skottenes godt likte drikke, som også sies å ha vært årsak til mange av skottenes seire. Harald smiler selv av denne påstand. Hele turen avsluttes med smaksprøver. Det blir bare til en liten munnfull, for bilen venter. Neste stopp er Glenfiddich. Her er omvisningen gratis. Guiden forteller med stor innlevelse, hvordan det klare og rene vannet fra elven Spey endrer seg gjennom en lang prosess til 10, 12, 15 og 18 år gamle gulldråper.

Det kan anbefales å kjøpe små lommelerker, inntil man finner den flasken man vil investere i

Oppskriften er selvfølgelig hemmelig. Selv om jeg er god i engelsk, må jeg innrømme, at jeg må spisse ørene for å få med alle guidens detaljer om destilleriprosessen. Dialekten er markant, men til gjengjeld går jeg ikke glipp av historien om stedets 22 årige hannkatt, som i sin tid på Glenfiddich fanget mer enn 10.000 mus. Den har fått sin egen gullramme på veggen, der hvor man prøvesmaker, sammen med diplomene, som vitner om whiskyens gode kvalitet.

Det er av gode grunner fysisk umulig å smake på alt, med mindre ferien er VELDIG lang. Det kan anbefales å kjøpe små lommelerker, inntil man finner den flasken man vil investere i.

Det er vennlig betjening på campingplassene

Vennlig betjening

På campingplassene, der standarden er litt under det vi kjenner i Norge, får man virkelig vennlig betjening. Skottene er et vennlig folkeferd, som gjerne vil snakke og fortelle historier, så en innsjekking er ofte forbundet med en trivelig prat. Campingplassene er som regel ikke så store og plassjefen følger med ned på plassen din for å forsikre seg om, at alt er i orden. At strømmen virker osv. Det er veldig hyggelig.

Husk klosser. Det er ofte kupert og det kan være vanskelig å få vognen til å stå i water. Adaptere til strømuttak kan lånes eller leies de fleste steder, dersom man ikke har med hjemmefra. Fler og fler plasser får godkjente CE kontakter. Campingpass er ikke noe man bruker i Skottland.

Om kvelden skulle det selvfølgelig smakes på sakene.. skål

Faktaboks

Whisky Rutens 7 destillerier er:
Glenfiddich, Glenliveret, Glenfarclas, Cardu, Glen Grant, Dallas Dhu, Strathisla
Det var allerede på 1400-tallet, at destillerikunsten kom til Skottland. Irene lærte skottene å omdanne det klare vannet fra Grampian fjellene til den ravgule nasjonaldrikken.

Det finnes mer enn 2000 hemmelige oppskrifter. De fleste destillerier aksepterer ikke barn under 8 år på omvisninger i fabrikkområdene.
Se også www.maltwhiskytrail.com

Det er veldig fin utsikt fra de fleste campingplassene i whiskyområdet

Det er mer enn 400 campingplasser i hele Skottland og de fleste har åpent fra påske til oktober. Guiden: ”Scotland - Caravan and Camping” har 200 av de beste plassene fordelt over hele landet.

I høysesongen kan det anbefales å sjekke inn tidlig på dagen, dersom du ikke har bestilt på forhånd.

Se også www.maltwhiskytrail.com

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden