: Rundt i Belgia | Din Fritid

Rundt i Belgia

Belgia, som ofte må finne seg i å bli gjort narr av i franske morsomheter, fortjener ikke dette rykte, som de europeiske naboene har gitt det. Landet har satt sitt preg på europeisk historie helt fra Rubens og Tintin til Magritte. Belgia er ikke bare hjemlandet til kjente kunstnere, men forstår også å dyrke kunsten å leve. Således er landet blitt et av de mest gjestfrie i Europa.


Byene

Bruxelles er en utpreget europeisk by og er hovedsete for Europakommisjonen. Ved foten av de mange praktfulle gotiske bygningene på Grand’ Place, kan man høre det summe i unionens mange språk. Byen er blitt beriket av verdensborgerskapet uten samtidig å ha mistet sin identitet. Når du går rundt, så legg merke til de mange tegneseriefresker, som smykker byens murer. For i Hergés hjemland har tegneseriene en vesentlig betydning. Hvis du har lyst til å (gjen)oppleve Tintin, Astérix og andre figurer, så kan du besøke tegneseriemuseet.

Ikke langt fra Bruxelles ligger byen Louvain. Selv om den er mindre enn hovedstaden, finner man likevel mange spennende severdigheter. Rådhuset er et mesterværk fra gotikken og ble faktisk oppført for å konkurrere med katedralen i Bruxelles. Bygningen alene er verdt et besøk. For at du riktig kan nyte byen uten samtidig å måtte gi avkall på roen, kan du overnatte på campingplassen Druivenland, som ligger midt ute på landet i regionen Brabant.

Selv om Bruxelles tiltrekker flest turister, så er den ikke den eneste interessante byen. Det vil du raskt bli overbevist om, dersom du reiser til den gamle byen Antwerpen, Rubens og Van Dycks hjemby. Katedralen, hvis tårn er blitt besunget av Victor Hugo, er et vakkert eksempel på gotisk bygningsværk. I moderne tid ble havnen i Antwerpen, den store nordeuropeiske havn. Byen ble således handelssentrum. Siden er Antwerpen blitt verdens sentrum for diamanter. Hvorfor ikke gå en tur gjennom diamantkvarteret og bli fristet til et kjøp? Eller bare nøye deg med å besøke diamantmuseet, før det er tid til å slappe av på Zilverstrand campingplass i Mol?

Brügge har fått sitt tilnavn “Nordens Venezia” på grunn av de mange kanaler og sjarmerende gater. Byen er en arkitektonisk perle. Når man slentrer langs kanalene, kan man se de flotte fasadene fra slutten av middelalderen, fra tiden med grevene i Flanderen, da Brügge dominerte det nordlige Europa. Vakttårnet, torvet og museene er i like høy grad praktfulle byggverk, der man kan finne spor etter store malere som Van Eyck og Memling. 45 kilometer fra Brügge ligger plassen De Blekker Blekkerdal ut mot Nordsjøen. Plassen ble valgt til Årets Campingplass 2000 av ANWB og er et ideelt utgangspunkt, dersom man gjerne vil vite mer om de flamske malenre og samtidig ha mulighet til å ligge og sole seg på sandstrendene langs den belgiske kyst.


Gastronomi og Festivaler

Belgien er et land, hvor folk kan lide at more sig. Hver by har sit karneval eller sin festival. Den kendteste findes dog i Binche og afholdes hvert år 45 dage før påske. Det er en tradition, der stammer tilbage fra det 14. århundrede. I tre dage er gaderne fulde af udklædte mennesker. Festens kendetegn er Pierrot-kostumet, der har givet karnevalet sin berømmelse. Øl forbindes ofte med store fester og i Belgien er øllet lige så vigtigt, som vinen er i Frankrig. Lyst, ravgult, frugtsmag og trappistøl, ja, Belgien har et stort udvalg. Men øl er ikke det eneste interessante inden for belgisk gastronomi. Gratineret endiviesalat, flamske karbonader, ost fra klostrene Chimay og Orval, vafler og chokolader er bare nogle af de spiser, som belgierne er specialister i.


Flatt og bakket

Den, som drar på oppdagelsesreise i det sydøstlige Belgia og nynner “Det flate Land” av Jacques Brel vil kanskje bli skuffet. Denne delen av landet er mye mer kupert enn Brabants landområder, der de flate strekningene når helt ut til Nordsjøen. Her kan naturen virkelig utfolde seg, spesielt i Rabaisdalen. Dette bakkete området, som ligger i Belgias sydlige spiss, har et mikroklima. Derfor er det stor artsrikdom av insekter og blomster. I skogen, som dekker en del av regionen, er det blitt plantet trær fra hele verden, så man kan undersøke, hvordan de gror i dette spesielle klima. Du kan overnatte på La Vallée de Rabais. Plassen ligger på en bakke og har en fin utsikt over dalen.

På grunn av høydeforskjellene og det ikke særlig gunstige jordsmonn er Ardennene forblitt et “vilt” område i dette landet, der befolkningstettheten er veldig høy. Du kan se fram til lange turer i skogene, som dekker 2/3 av regionen. Syd for Liège finner man de vakreste steder. Et opphold på Moulin de Malempré gir deg mulighet for å nyte det veldig sjarmerende området. Det er et ideelt utgangspunkt for å begi seg ut på eventyr i Ardennerskogen. Selv om det er her, man finner de høyeste punkter i Belgia, så rummer dypet også spennende skatter. Husk å besøke Han-grottene, når du oppholder deg på La Clusure. Fra plassen, som ligger ved elvebredden, kan man dra rundt i omegnen av Rochefort eller seile i kano på elven Lesse. Lengre mot nord finner man byen Spa. Den deilige kurby, som er berømt for sitt vann, betraktes som “Ardennenes perle”. Undersøk selv, om den lever opp til sitt rykte. På dette kurstedet kan man få en smaksprøve på det gode liv, prøv blant annet Spa d’Or.

Å tro at Belgia bare består av bakker er også feil. Jordbruksarealet dekker en stor del av landet, men er ikke mindre interessant av den grunn. Så dersom du ikke har lyst til å gi deg i kamp med fjellene i Ardennene, kan du ta en sykkeltur langs jordene i Limburg. Denne regionen med det flate landskapet gir et mer ordinært bilde av Belgia. Man behøver ikke lang tid på å finne områdets skatter. Få kilometer fra Genk får du en gjestfri mottagelse på campingplassen Wilhelm Tell i deilige avslappende og komfortable omgivelser.

Det første bilde man ser for seg, når man snakker om ferie, er langt oftere en middelhavsstrand enn et land som Belgia. Imidlertid fortjener dette landet mer enn bare en bisetning. Det utstråler en sann atmosfære av livsglede. De, som har smakt en Gueuze på Grand’ Place i Bruxelles eller ruslet rundt i Ardennerskogen, vet hva jeg snakker om. Alle andre burde allerede være i gang med å pakke kofferten…


Campingplasser

På nedenstående campingplasser kan du bruke Camping Cheque.
Les mer her: www.campingcheque.com

Camping Parc La Clusure
Chemin de La Clusure 30
B-6927 Bure
Tel 0032 (0)84 36 60 80
Fax 0032 (0)84 36 67 77
info@parclaclusure.be
www.parclaclusure.be

Camping Spa d’Or
Stockay 17
B-4845 Sart-lez-Spa
Tel 0032 (0)87 47 44 00
Fax 0032 (0)87 47 52 77
spador@pophost.EUnet.be
www.campingspador.be

Camping Zilverstrand
Kiezelweg 17
B-2400 Mol
Tel 0032 (0)14 81 00 98
Fax 0032 (0)14 81 66 85

Camping De Blekker Blekkerdal
Jachtwakersstraat 12
B-8670 Koksijde aan zee
Tel 0032 (0)58 511 633
Fax 0032 (0)58 511 307
camping.deblekker@belgacom.net
www.blekker.hypermart.net

Camping Druivenland
Nijvelsebaan 80
B-3090 Overijse
Tel 0032 (0)2/687 93 68
Fax 0032 (0)2/687 50 29
camping.druivenland@pandora.be

Camping Wilhelm Tell
Hoeverweg 87
B-3660 Opglabbeek
Tel 0032 (0)89/81 00 12
Fax 0032 (0)89/81 00 10
receptie@wilhelmtell.com
www.wilhelmtell.com

Camping Moulin de Malempré
1 Malempré
B-6960 Manhay
Tel 0032 (0)86/45 55 04
Fax 0032 (0)86/45 56 74
RHuyen@cybernet.be
Camping Vallée de Rabais
Rue du Bonlieu
B-6760 Virton
Tel 0032 (0)63 57 11 95
Fax 0032 (0)63 58 33 42
rabais@campingsbelgie.com
www.campingcollinederabais.be

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden