: I H.C. Andersens fotspor til danske herregårder – del 9 | Din Fritid

I H.C. Andersens fotspor til danske herregårder – del 9

Det var med tungt hjerte vi forlot strandkanten ved Åbenrå Fjord. Det er helt vindstille og det ser ut til å bli en varm dag. Vi fulgte den gamle hovedveien, som nå heter nr. 161 til Kolding. Det var vi ikke alene om. Været var nemlig fint og mange caravanister hadde gitt seg landeveien i vold.

DCU plassen Odense Camping

Ikke minst merket jeg en del norske campingvogner, men også svenske caravanister på denne siden av Bæltene. Alle ville sikkert nyte denne vakre gamle veien, som går gjennom det pene landskapet i denne delen av Jylland. De tyske caravanistene så imidlertid ut til å foretrekke å kjøre på motorveien. Først etter Kolding kjører vi også ut på denne sterkt trafikkerte hovedfartsåren for å fortsette i et raskere tempo til Fyns hovedstad Odense. Ikke minst også fordi det er H.C. Andersens fødeby, der vi skal prøve å få flere opplysninger om H.C. Andersen på den fine utstillingen i hans fødehjem.

Den Fynske Landsby

Odense Camping

Vi kommer til DCU’s deilige campingplass i ettermiddagsvarmen. Kontoret har siesta, men via oppslag får man beskjed om bare å kjøre inn og finne en plass. Så det gjør vi. Vi foretrekker å campe på gress. Heldigvis er det slik at plassens fjerneste deler ikke oppsøkes av langliggere og gressunderlaget er derfor intakt, og i tillegg ganske tykt, slik at det føles som å gå på et mykt teppe. For øvrig mye ros til plassens leirsjef og personalet for den hyggelige betjening og renslige forhold. DCU’s barnevennlige politikk gjorde også at det var mange barnefamilier på plassen for å benytte seg av de fine fasilitetene for disse – ikke minst svømmebassenget.

Fremheves skal også at det til tross for storbyens nærhet ikke kunne merkes nevneverdig støy og vi følte ikke på noe tidspunkt at vi campet midt i en større by.

Blomsterfestival i Odense

Odense by

Odense by
Vi brukte campingplassen som base for besøk på de kjente severdighetene i Odense, til hvilke man på campingplassen kunne kjøpe en fellesbillett til H.C. Andersens barndomshjem, hans fødehjem og den Fynske Landsby. Dermed sparte vi en del penger. De gamle kvartalene i byen er maleriske og langt mer omfattende enn jeg kunne huske fra tidligere besøk i byen. Vi brukte også en hel kveld til å gå langs en spesiell H.C. Andersen rute. På denne måten kunne vi nyte alle de kjente stedene som han har skrevet om i romanen ”Mitt livs eventyr” og likeledes gjenoppdage den fortettede atmosfære.

Spesielt spaserturen langs Odense elv etterlot et sterkt inntrykk, naturligvis også fordi det var oss forunt å nyte denne delen av byen på en varm augustkveld, der solens siste timer etterlot alt i et gyllent og varmt skjær.

Et deilig besøk var også vår tur i Den Fynske Landsby, rett i nærheten av campingplassen. I det fine sommerværet nøt vi en hel ettermiddag her ute i de historiske omgivelsene. Vi fikk også noen fine bilder med hjem, i tillegg til at vi hørte opplesninger av H.C. Andersens eventyr i denne historiespekkede atmosfære.

Et annet høydepunkt var blomsterfestivalen i Odense. Den finner sted hvert år i august måned og i år hadde man kreert mange flotte motiver, som illustrerte H.C. Andersens eventyr. Det kunne virkelig ikke ha vært flottere, spesielt fordi vi nå hadde kommet inn i den gode perioden med fint vær, som senere skulle vise seg å vare et godt stykke inn i oktober måned.

Faktaboks

Odense Camping:
www.camping-odense.dk/plads.asp

Odense Turistbyrå:
www.visitodense.com/

Den Fynske Landsby:
www.denfynskelandsby.dk

H.C. Andersens jubileumsside:
www.hca2005.dk/

Museene i Odense:
www.odensemuseer.dk

Denne artikkel, i likhet med de etterfølgende, skal ikke ses som en komplett fortegnelse over de stedene som H.C. Andersen har besøkt. Noen, for eksempel Fuglsang, har bare hatt han som gjest noen timer, andre herregårder har han besøkt utallige ganger. Kanskje i flere uker hver gang. Artikkelserien er spesielt tilrettelagt som en reiseinspirasjon for campere. Herregårdene er derfor valgt ut etter et kriterium, som lot dem bidra med en naturlig rekkefølge til en rundreise – og oppleve historiens vingesus, nåtidens danske landskap, der det er vakrest og beundre en rekke bygningsverks arkitektur gjennom opptil 500 år.

Kilder

H.C.Andersen: Mitt Livs Eventyr Bind 1-2, 1996
H.C. Andersen: notater fra dagbøker, kalendere og brev.
Stig Fjord Nielsen: H.C. Andersen og Vestsjælland 2003.
Henning Dehn Nielsen: Danske slott og herregårder, 1987.
Per Eilstrup, Kay Nielsen og Holger Rasmussen: Våre gamle herregårder 1967.
Mette Winge: På besøk – med H.C. Andersen på danske herregårder, 2004.
Turistbrosjyrer fra Møns Turistbyrå: H.C. Andersen på Sydsjælland og Møn 2005.
Grafoline I/S: Turistguide for Lolland, Falster, Møn og Sydsjælland 2005.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden