Kanotur i Dalsland, Vest-Sverige
Foran oss tømmes tusener av liter vann ut i kanalen nedenfor og suget er så kraftig, at kanoen vår trekkes fremover. Fra hulrommene bak slusens sten strømmer kaskader av vann ut.
Vi er midt i Dalslandskanalens omfattende sjøsystem med ren luft, rent vann og en rik natur.
Det går ikke mye mer enn 5 min. så er vannet i slusen ute og sluseporten åpner seg langsomt foran oss, slik at vi kan fortsette videre nedover kanalsystemet.
Det er en pent utgravd kanal, som leder oss fram til neste sluse, hvor vi legger inn til bredden og venter. Der er ennå ikke fylt vann i dette slusekammeret og slusevakten ser ikke ut til å ville fylle det akkurat nå.
Så ser vi hvorfor.
Et av skipene, som seiler på Dalslands kanalsystem, er nettopp i ferd med å ankomme – på vei oppover. Med en fantastisk balanse får skipperen manøvrert fartøyet sitt gjennom svingen og inn i den smale slusen.
Her skal man holde tungen rett i munnen, for det er ikke mye mer enn noen få centimeter fra slusekaien til skipet.
Porten stenges bak skipet og vannet fosser inn i slusen. På ganske få minutter er slusekammeret fylt og skipet kan seile videre, slik at vi kan komme inn i slusen.
Inn til høyre side og ta tak i en av de snorene, som er fastgjort på kaien. De øvrige kanoene legger seg på vår side og alle holder forsiktig fast i kanten av kanoene.
Så lukkes sluseporten igjen bak oss. Slusevakten dreier på de store håndtakene, som åpner lemmene under vannet, slik at det kan fosse videre ut i systemet og litt senere er vi igjen ute i en av de vakre sjøene, som inngår i hele Dalslandskanal-systemet.
Vi har kommet til Silverlake Camp i Bengtsfors - velkjent for mange, ikke minst av barn på leirskole. Her kan vi telte og benytte Silverlake Camp som base for dagsturer eller vi kan leie kano eller kajakk og dra på en fleredagers tur rundt på sjøer og gjennom kanaler i Dalsland.
Bevere i sjøen
I dag padler vi på en liten strekning både over sjøer og gjennom kanaler. Ute på sjøen holder vi oss nær bredden, for vi har hørt, at det er bevere i området. Og vi ser da også en ”beverbolig” inne på bredden. Store mengder trær som er filtret sammen utgjør beverens bolig, som har inngang under vannet. Men beveren ser vi ikke her ved høylys dag.
Dalsland Kano Maraton +
Med på turen har vi Christer Emanuelsson, som er innehaver av Silverlake, og han forteller, at det er i disse traktene, der det nå skal etableres en kanomaraton, der alle kan delta.
Løpet er både for kanoer og kajakker og man blir delt inn i klasser, så både elite og bredden kan være med. Faktisk er det målsetningen, å gjøre kanomaratonen like populær som Vasaloppet.
Sykkeldressin
Tidligere på dagen tråkket vi 15 km fra Silverlake til Bengtsfors på de gamle togskinnene i den vakre naturen.
Det er en nokså spesiell opplevelse å begi seg av sted på dressin rett ut i villmarken, der vi på lange strekninger er langt fra veier og biltrafikk. Elg, rådyr harer og all slags fugl kan vi få se underveis og utsikten til sjøene er fantastisk.
Hele strekningen mellom Bengtsfors og Årjäng er 52 km.
Dressinen
Sykkeldressinen ble oppfunnet i 1840-årene av tyskeren Karl Drais og ble brukt av banevokterne på deres daglige inspeksjoner på linjen. De gamle dressinene er skrotet og de vi benytter i dag er alle nyere og en kraftigere og sikrere modell enn de gamle.
Vi får utlevert kjøre- og sikkerhetsregler, som man skal skrive under på, så alle er sikre på, at det er forstått. Blant de viktigste reglene er å holde avstand til forankjørende og ikke kjøre for fort. Utover det har man vikeplikt for dem som kommer fra syd (Bengtsfors) og vikeplikten betyr at man stopper og løfter sin dressin av sporet, mens den nordkjørende sykler forbi.
Ut i villmarken
Hanne og jeg deler en dressin og til å begynne med er det jeg som trår og Hanne som følger med som passasjer. Er man flere, som vil være sammen kan man få en tandemdressin, der det er to til å trå. I begynnelsen går det hovedsakelig gjennom skogen, men vi har ikke kommet langt før vi har den første flotte utsikten ut over sjøen Västra Silden, som strekker seg helt til Årjäng.
Litt etter passeres en overgang og her har vi vikeplikt for biler, så jeg må tråkke på bremsen og se meg godt om, før jeg sykler videre. Rundt oss blomstrer lupinene, så vi bytter plass. Hanne tramper og jeg hviler ut i solskinnet på den lille benken på dressinen. Etter et par km oppover, synes hun at det er litt i hardeste laget, så vi bytter igjen. Tro endelig ikke at en jernbanelinie ligger vannrett - hele tiden!
Nå møter vi motkjørende. En større gruppe er samlet ved et av de vakre utsiktspunktene og de har matkurven med. - Vent litt, roper de etter oss, det kommer fler. Vi stanser, parat til å løfte dressinen av sporet slik at de andre kan komme forbi, men de skal også hvile, så det blir i stedet de som løfter sin dressinsykkel av sporet.
Oppe ved Hagtjärn går det nedover i ca. 2km mot Bengtsfors og dressinen får mer og mer fart – uten at det tråkkes på pedalene – tvertimot, jeg står nærmest på bremsen. Hanne spør om det ikke går i raskeste laget? Så jeg bremser fortsatt. Vi skal jo også passe på overgangene og de dyr, som eventuelt passerer skinnegangen foran oss.
- Jeg er redd for at hjulet faller av, roper Hanne, og det ser da også ut som om hjulet på sidevognen rager et stykke over skinnen den hviler på. Men det skal den åpenbart!
Fremme i Bengtsfors møter vi to stoppskilt og her slutter turen. Dressinen skal snus. Vi tar tak og løfter, mens vi går rundt. Den er riktignok ganske tung - men det går og vi skyver den på plass på skiftesporet.
Les mer på
www.silverlake.se
www.kanotmaraton.se
www.dvvj.com
God mat på veien
På vår tur til og fra Dalsland legger vi veien forbi et par av de gode matstedene, som er med i Västsvensk Mersmak. En hel rekke velrenommerte kroer og restauranter samt råvareprodusenter har utviklet et samarbeid, som beriker oss tilreisende med en stor matopplevelse i pene omgivelser. Her finner vi lekkerbiskner fra havet, skogen, jorden og sjøen servert med omtanke og tradisjon – men også med fornyelse. Alle de sertifiserte kroene har en blåkantet tallerken med Västsvensk Mersmak som kvalitetsmerke.
Les mer på www.vastsvenskmersmak.nu
Villa Sjötorp - et hus ved havet
Et godt stykke nord for Gøteborg, svinger vi ut mot Ljungskile og etter ca. 1 km er vi fremme ved Villa Sjötorp i den gamle badebyen Lyckorna.
Denne sjarmerende villaen ble i forrige århundre bygget som privat sommerbolig, men er nå ominnredet til kro og pensjonat. Huset har 10 rom av varierende størrelse med plass til totalt ca. 25 overnattingsgjester. Alle værelser er innredet etter dagens krav til komfort, selv om det meste er originalt, slik at man kan fornemme de svunne tider.
Fra restauranten har jeg en flott utsikt ut over havet med øya Orust, som rager opp bakenfor. Haven går direkte ned til vannet.
Ellika Morgenfelt, som er innehaver, har tilberedt en lekker lunsj til oss som vi nyter, mens hun forteller om husets historie.
Les mer på www.villasjotorp.se
Salt og sild ute i skjærgården
På hjemturen velger vi å kjøre litt lenger ut i den Vestsvenske skjærgården – faktisk så langt vi kan komme. En drøy halv time fra motorveien helt ute i havet på en av de små øyene ligger restauranten Salt og Sill. Her på ”sildeøya” Klädesholmen i Bohusläns yttre skjærgård har jeg havet som nærmeste tilskuer til de lekkerbiskener jeg spiser. Jeg sitter midt i restauranten på en overbygget molo av tre bygget på påler ut i vannet og her gir de store vindusflatene et fantastisk lys fra himmel og hav.
Salt og Sild er bl.a. kjent for sin hjemmelagde sild, som vi smaker et utvalg av. Deretter serveres havkatt etter alle matkunstens regler.
En vidunderlig matopplevelse, som er verdt turen.
Les mer på www.saltosill.com
Veiviser
Sted: Dalsland i Vestsverige
Årstid: Juni
Teknisk arrangør: Vestsveriges Turistråd
Turistinformasjon:
www.vastsverige.com
www.dalslandskanal.se
Spørsmål og kommentarer kan sendes til
thomas@rejsejournalisten.dk
Få ytterligere inspirasjon til en aktiv ferie på www.vildmarksliv.dk