: Ronda: Når tiden står stille | Din Fritid

Ronda: Når tiden står stille

Det er langt til Spania med campingvogn på kroken, men nøkkelordet for en god ferie er tid, tid og atter tid. Det passer også veldig bra til spanjolenes valgspråk ”mañana”, som betyr i morgen – med andre ord det vi ikke rekker i dag, får vi kanskje tid til i morgen. De har tid nok, og vi har funnet et sted, der tiden står stille.

Nesten 100 meter over Tajo-elvens dype kløft ligger Ronda. En fullstendig henrivende by, der tempoet er skrudd helt ned, eller kanskje mer korrekt gått i stå. Det man først merker seg, er den gamle broen fra 1700-tallet, som binder sammen byens to deler. Ronda var i den grad uinntagelig. Med bratte klipper på 3 sider var byen lett å forsvare og dermed nesten umulig å angripe. Den forble derfor hovedstad i det isolerte mauriske kongedømmet helt fram til 1485.

Selv om byen ligger i fjellene er den i dag lett å komme til med bil og campingvogn. Det er en utrolig flott kjøretur gjennom det ville landskapet. Campingplassen er godt skiltet uavhengig om man kommer sør- eller nordfra. Husk å kjøre langs omkjøringsveien og ikke gjennom den gamle bydelen, der hvor gatene er veldig smale.

Det er en befrielse for alle i bilen, når vi kommer fram og kan komme ut i den friske fjelluften. Solens sterke stråler varmer godt, når man sitter i bilen. Både Mie på 8 måneder og Mathias på knapt 3 år, som ellers har klart turen hjemmefra helt utrolig fint, nyter å komme ut. Mathias stikker rett ned på lekeplassen. Innsjekkingen består i første omgang av et vennlig vink fra plassjefen, som ligger i skyggen på en liggestol. Det er jo midt på dagen og man forstyrrer vel ikke en spanjol under hans siesta. Vi er imidlertid svært så velkomne.

Vi pakker en ryggsekk med litt ekstra tøy til barna, vann, mat med mer. Mie plasserer vi i bærestol, for barnevogn er ikke noe godt transportmiddel i den bakkete byen, som tross alt oppleves best til fots. En lang og bratt trapp inne i klippen fører oss hele veien ned til det stedet, der man i gamle dager hentet vann. Et annet sted kommer vi via en lang sti ned under den gamle broen og får en fantastisk fornemmelse av byens geniale plassering. To turer som gir svetteperler på pannen, men det ordner vi på en av byens mange hyggelige restauranter, der en galant kelner tilbyr oss et glass sangria bare for å kjøle oss ned, før vi skal velge hva vi vil ha fra menyen. Alt sammen foregår i et deilig og rolig tempo, som får oss til å tenke på, at vi nok har det litt for travelt hjemme.

Faktaboks

Vi er nesten så langt mot syd i Europa, som det er mulig å reise. Spanias vakre Andalusia har mye å by på uansett om man liker vakker natur, kultur, historie, gastronomi eller bare en avslappende ferie på stranden. Campingplassene ligger som perler på en snor, og det er ikke nødvendig å reservere utenom sesongen. Flere steder er det mulig å leie både bungalows, mobilhomes og telt. Vi bodde på Camping El sur i Ronda. Plassen aksepterer Camping Cheques utenom sesongen, noe som betyr, at to voksne kan overnatte for 104,50 kr. pr. natt inkl. strøm. Barn under 3 år er gratis. Les mer på http://www.elsur.com/ Se også: www.campingcheque.no.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden