: Barn i snøen | Din Fritid

Barn i snøen

Det finnes knapt noe bedre syn enn unger, som boltrer seg i masser av snø. Det er utrolig hvilken glede det hvite pulveret kan avstedkomme. Men enkelte praktiske råd kan gjøre opplevelsen enda større.


Tøyet

En kjeledress / heldrakt er ofte det beste tøyet for de helt små. Større barn kan bruke to-delte sett. Lue- og votter kan med fordel settes fast, slik at barna ikke mister dem.
Det er en god ide å ta med et ekstra sett i ryggsekken Særlig hvis temperaturen er rundt null grader (eller høyere), blir tøyet raskt vått.

Ryggsekken
blir raskt fylt for det er mye som skal være med. Ekstra tøy, mat, drikke (gjerne varmt), solkrem, teppe. Alt avhengig av været og hvor langt man er fra campingvognen/bobilen.


Tid og tålmodighet

De fleste foreldre blir overrasket over hvor langsomt alt går når barna skal være med ut i snøen. Først alt tøyet, så kanskje et par ski til alle og så alle tingene i ryggsekken. Og når alt er klart for avgang, er det en som må på do. Men, sånn er det.


Sikkerhet

På skiferie i Norge og Sverige får barn under 8 år som regel gratis heiskort, hvis de bruker hjelm.

Husk at solen er svært sterk i klart vintervær. Solbriller og solkrem er en nødvendighet for alle.

Gi med jevne mellomrom barna noe å drikke. De glemmer det ofte selv når de er i aktivitet.


Sklibrett

Sklibrett er både velegnet som leketøy og transportmiddel for de helt små. Når barna heller vil gå selv, er det ideelt for ski, matpakker, vesker med mer.


Pulk

Selv spedbarn kan tas med ut i snøen. Enten på spaserturen eller en kortere skitur. Hver gang jeg har sett et barn i pulk, ligger de enten og sover trygt eller titter opp - og de nyter det.
Pulk kan leies på de fleste skisportssteder for ca. 15 kr. Pr. dag.


Ryggsekk/sittestol

Fra ca. 6 måneders alderen kan barna sitte i en ryggsekk, som er spesialkonstruert som stol. Helt ideel til spaserturen og alpin skikjøring, hvis du som forelder føler deg sikker nok til å ha den lille på ryggen. Husk skibriller, som fåes i spedbarnstørrelse. Smukken kan med fordel klipses fast til stolen eller tøyet.


Barn på ski - de er de seigeste

Så snart barna kan gå, kan de også få ski som passer. I starten er det fint bare å la dem gå med skiene på.
Senere kan du begynne å gli stille og rolig nedover barnebakken.
Etterhvert som de blir mer erfarne kan du trene på forskjellige måter:


Mellom bena

Hvis du selv er en trenet skiløper, kan du stå med barnet mellom dine egne ben. Her er det god kontakt og du kan overføre dine bevegelser til barnet.


Side ved side

Bruk en skistav, slik at du og barnet kan stå parallelt. Her har du også god kontakt, men barnet må selv jobbe litt mer.


I line

Nå står barnet nesten på egne ben, men føler seg ofte tryggere, fordi han/hun vet at du holder fast i linen. Noen binder også to skistaver sammen, men problemet er ofte at man da blir stående for tett.


Skiskole

kan anbefales fordi skigåing lekes inn i barna og skiinstruktørene er utrolig flinke med de små. Og merkelig nok er barn ikke så pysete når de er på skiskole, som når de er sammen med «mor og far».


Resultatet

Før du vet ordet av det suser ungene nedover bakkene, inn i skogen, tar små hopp og kjører kanskje fra deg. Men gled deg. De mange treningstimene er gull verdt og det er en fin måte å være sammen på.

Jeg har flere ganger på skiferie sett at barna bare fortsetter og fortsetter med å slepe kjelken opp i bakken, og også skiene når heisen er stengt. De kan være umulige å få inn, men når de først kommer inn for kvelden, er det til gjengjeld ikke noe problem med å få dem til å sove.

God fornøyelse,

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden