: Holland: På camping som i gamle dager | Din Fritid

Holland: På camping som i gamle dager

Det virker som om det bare er vogner og telt, som har forandret seg de siste snaue 100 årene. For campinglivet på Camping De Roos i det ukjente Østholland er på en særpreget måte gått i stå til fordel for gjestene, som nyter det enkle liv i fulle drag.

Hollands første campinggjester
Helt tilbake på 1920-tallet kom de første hollenderne til området for å nyte campinglivet. Eier Jan de Roos´ bestefar hadde den gang kjøpt opp billig og ikke brukbar landbruksjord til fordel for hardtarbeidende byboere, som lengtet etter frisk luft og naturens pustehull. Den fant datidens gjester og det er også derfor plassen fortsatt er populær. Det er nettopp naturen og de mange perlene i skogen og langs elvene, som er områdets store aktivum, det være seg enten man er her til fots eller på sykkel. Kommer man i bil får den lov til å tilbringe ferien utenfor campingplassen.

- Mange av våre gjester skal bare venne seg til tanken, om ikke å ha bilen sin rett utenfor døren, men det fungerer aldeles utmerket. Det betyr også, at barna kan løpe fritt omkring uten fare for å bli kjørt ned og så skaper det en deilig ro på plassen, forteller eier Jan de Roos.

Fasilitetene er funksjonelle, rene og pene. I stedet for en kjempe toalettbygning, som man ser på mange campingplasser i dag, har man her valgt å anlegge flere mindre. Det er både hyggeligere, men har også den fordelen, at ingen har langt til toalettet. Det setter man pris på, når de små er med på teltferie.


Ingen aktiviteter

Der er stort sett ingen aktiviteter – bare en pr. dag i høysesongen. Aktivitetene har hele tiden sitt utgangspunkt i naturen f.eks. innsektjakt eller historiefortelling i skogen. Ferie handler for eierne først og fremst om å skape gode rammer, slik at familien er samlet og hygger seg med hverandre.

Det gjør man her og med frykt for at det skal høres kjedelig ut, så er det langt fra tilfellet. Plassen summer av familiær trivsel. Eneste lyd er hylende barn, som boltrer seg i elven, på ballbanen eller på naturlekeplassene.


Rendyrket ferie

Campingplassen er tilnærmet økologisk. Bilkjøringen er redusert vesentlig. Stort sett alle varer i butikken er økologiske og koster litt mer enn andre steder, men folk handler der gladelig. Alkohol er ikke forbudt, men selges ikke på selve plassen. Det samme gjelder grillmat.

- Vi går ikke til det ekstreme. Når det er landskamp eller gjestene våre griller et godt kjøttstykke hører et glass vin eller en øl til, men vi vil bare gi et signal om, at det er fullt mulig å ha ferie uten en øl i hånden hver dag. Vi gjør det ganske enkelt for barnas skyld, forteller Lucie de Roos, som er gift med Jan de Roos.


Ingen skandinaver

På parkeringsplassen ses det tydelig, at ingen skandinaver så langt har funnet fram til denne herlige plassen i det ukjente Østholland. Det er synd for den vil falle i smak for mange. Balansen mellom ”å leve livet” og tenke seg om og spare miljøet er utført i en ekstremt fin stil og uten at det virker hellig. Kosen på plassen og de mange glade barna taler sitt tydelige språk. Alle har bare ferie. Og jeg kan føre opp nok en campingplass på min favorittliste.


Opplevelser i området

Ommen – hyggelig by ved elven Vecht 10 km fra De Roos
Eerde – velbevart borg, som imidlertid bare kan oppleves utenfra
Sahara – en stor sandklitt midt i skogen
Et hav av sykkelveier og turstier
Sykler kan leies på campingplassen


Enda mer miljøvennlig

Ferien kan gjøres enda mer miljøvennlig ved å kjøre i en bil som kjører langt på literen og så koble en Camp-let på kroken. Det kan ifølge FDM (danske NAF) knapt måles på drivstofforbruket å henge en teltvogn på kroken. Den eneste energi man bruker på selve ferien er evt. til en liten kjøleboks og når det lages mat på gasskomfyren. Ellers bor man i det fri.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden