: Unngå vektproblemer, miljøproblemer og bøter | Din Fritid

Unngå vektproblemer, miljøproblemer og bøter

Flere caravanister har gjort oppmerksom på, at de tyske veimyndighetene er blitt mer strikse angående overvekt på campingvogner.

Pass på overvekten på campingvognen eller bobilen

Ikke uventet har politiet funnet ut, at godt over halvparten av alle campingvogner og bobiler er overlastet, når de ferdes i trafikken. Blir man stoppet med overlast, risikerer man en bot samt kjøreforbud. Denne praksis er gjeldende både i Danmark og Tyskland. I Danmark opererer politiet med en toleransemargin på 7 % i overvekt, mens den i Tyskland bare er 4 %.

Det er derfor all mulig grunn til å legge turen innom den lokale veiestasjonen før du legger turen sørover.


Miljøsoner i flere tyske byer

I tillegg til dette, kan det også bli problemer i flere tyske byer hvis bilen kjører uten miljømerke. Fra 1. januar 2008 er det blitt innført miljøsoner i flere tyske byer, der biler bare kan kjøre inn, hvis de er i besittelse av en tysk miljøsoneoblat, en såkalt ”Umweltplakette” eller “Feinstaubplakette” i fargene grønn, gul eller rød. Oblatene blir påført bilens registreringsnummer og er gyldige overalt i Tyskland i hele bilens levetid, men oblaten må byttes ut dersom et kjøretøy omregistreres og får et nytt registreringsnummer.

Regelen gjelder for alle, også utenlandske kjøretøy, og det kan vanke en bot på 40 Euro for å kjøre uten oblat.

I utgangspunktet tildeles miljøsoneoblaten i forhold til bilens førstegangsregistreringsdato og Euro norm. I tillegg er det viktig om bilens drivstoff er bensin eller diesel.

Prisen for en tysk miljøsoneoblat er ca. kr. 150. Se mer på umwelt-plakette.de.

Tempo 100 godkjenning

Og det er ikke bare vekten og miljøutfordringen, som utenlandske campere risikerer bot for i Tyskland. Også farten er det mange som kjemper med. Det er det heldigvis råd med. Har man en vogn, som tilfredsstiller kravene, kan man få påmontert et Tempo 100 merke hos danske Applus+ Bilsyn, når man likevel tar turen innom for å få veid campingvognen sin. Merket betyr - som navnet også antyder - at man kan kjøre ekvipasjen med opp til 100 km/t på tyske Autobahn i stedet for som det normalt tillatte 80 km/t.

Applus+ Bilsyn undersøker kjøretøyet, og sender resultatet sammen med en kopi av vognkortet til de tyske myndighetene. De tyske myndighetene utsteder deretter tillatelsen, som sendes sammen med Tempo 100 merket. Det tar ca. en uke, fra undersøkelsen er foretatt, til man har tillatelsen og merket i hånden.
Det er mange ting, som skal undersøkes i forbindelse med en Tempo 100 godkjennelse. I tillegg til chassisnummeret blir det sett på bremser, støtdempere og dekk, likeledes som det også er et krav, at man har en ISO-godkjent stabilisatoranordning. Sist men ikke minst blir der foretatt en samlet vurdering av, om tilhengeren i det hele tatt er egnet til å kjøre med 100km/t.

I tillegg til tilhengeren er det også krav til trekkbilen, som må oppfylles. Kjøretøyet skal være utstyrt med ABS-bremser, likeledes som kjøretøyet skal ha en kjøreklar vekt (se vognkortet) på minst den anførte verdien i “Bestätigung” under punktet: Leermasse des ziehende fahrzeug mind. Hvis kjøreklar vekt ikke fremkommer av vognkortet, kan egenvekt + 125 kg anvendes.

Applus+ Bilsyn foretar Tempo 100 undersøkelsen i nesten alle sine kontrollhaller, men kommer også gjerne ut på campingplasser og arrangementer for å undersøke et større antall kjøretøy. Husk alltid å medbringe en kopi av campingvognens vognkort.

En Tempo 100 godkjennelse koster 500 danske kroner, som både dekker godkjennelsen (380 kroner) samt et gebyr på 120 kroner til de tyske myndigheter.

Norske caravanister kan også benytte danske Applus+ Bilsyn sitt nettverk for å få godkjent ekvipasjen for 100 km/t i Tyskland. Minst 10 dager før du skal passere gjennom Danmark må du ha fylt ut et skjema som ligger på Applus+ sin hjemmeside. Du vil deretter motta en bekreftelse på e-post. Du kan velge mellom rundt 120 kontollplasser i Danmark, så det burde være mulig å finne en som ligger tett opp til planlagt reiserute.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden