: Bornholm: En perle i Østersjøn | Din Fritid

Bornholm: En perle i Østersjøn

Sørøst for sørspissen av Sverige, en times tid med båt ut i Østersjøen, ligger Bornholm. Øya er bare 105 kilometer i omkrets, er nesten helt flat og tilhører Danmark. Dessuten har den øya flest soltimer i Danmark.

Det er dejlig å være norsk i Danmark, ikke minst på Bornholm. Øya er noe av det triveligste Danmark har å by på. Bornholm har bare 40.000 innbyggere. Vel 15.000 av disse bor i hovedstaden Rønne, som ligger nesten midt på øya. Derfra er det maks 35 kilometer til de fleste stedene som er verd å besøke på øya. Og dem er det mange av. Øya er blant annet et eldorado for dem som liker strandliv. De som bor på Bornholm skryter av at øya deres er Nordeuropas beste feriemål hvis du elsker sol og strandliv. Det er i alle fall ikke så langt unna sannheten.

På grunn av øyas plassering har den gjennomsnittlig mer sol enn noe annet sted i Danmark. Med 105 kilometer strandlinje finnes det også en strand for alle. Dessuten er det alltid mulighet for å finne en strand med le på øya. Dels fordi den har flere viker og klipper, men også fordi det aldri er større avstander enn at du kan reise til en annen strand hvis det blåser for mye. Her finnes det også stor variasjon i strendene. Fra den barnevennlige lavastranden på Balka, over den nesten endeløse sandstranden ved Dueodde, til klippekysten ved Sandkås og Sandvig. Når sommerværet kommer varmes det klare vannet i Østersjøen raskt opp. I Østersjøen forblir vannet varmt til langt ut på høsten. Derfor er Bornholm kjent for gode badeforhold helt til september.


Sykling og kunst

Nesten helt flat, og med korteavstander til det meste er Bornholm som skapt for en sykkeltur. Derfor har myndighetene gjort mye for å legge til rette for sykkelturisme. Blant annet er det bygd nærmere 250 kilometer med sykkelstier rundt omkring på øya de siste årene. Det aller meste av nettet er uten nærkontakt med det øvrige veinettet, derfor er det veldig trygt å sykle på Bornholm. Hvis du ikke har med deg sykkel, kan det leies flere steder på øya. Uansett sykkel eller bil er det flott å ta seg en tur rundt på øya, som har mye å by på. Et besøk på et av øyas mange fiskerøkerier anbefales. Spesialitetene er sild og ål, gjerne med en bajer eller en liten snaps til. Da kan det jo være en fordel å la bilen stå, og heller bruke sykkelen.

Dessuten er Bornholm kjent for sitt kunsthåndverk. I forhold til innbyggertall har øya den største tettheten av kunstnere og håndverkere i Europa. Du finner også mange malere, pottemakere, glassblåsere, klesdesignere, smykkedesignere, gullsmeder, treskjærere og skulptører på øya. Nesten over alt finnes det et utsalg eller et verksted. Dessuten har øya et eget kunstmuseum, som ligger på et av de vakreste områdene på øya, rett ved siden av klippene kjent som “Helligdomsklipperne”.


Ferie for barna

Alle barn elsker sol og strandliv, men det finnes også andre aktiviteter for de yngste. Joboland-Brændegårdhaven er egentlig en hundre år gammel bornholmsk bondegårdshave, der du kan nyte blomster, natur, dyr og mennesker. Haven ble åpnet i 1933, men har etter hvert også forvandlet seg til en fornøyelsespark. Her finnes fremdeles små robåter på den lille innsjøen, og håndtrukne karuseller, men det er også bygd opp en moderne vannpark, med flere vannsklier. Her finnes det også et stort klatreland, minigolf og grotter, der de underjordiske vesenene ”Joboene” bor. Dessuten er det også bygd en racerbane for ”Buggy-biler”.

Like spennende for de yngste er nok et besøk på Bornholms Middelaldersenter. Her har de bygd opp en stormannsgård fra 1300-tallet, men en hel liten landsby ved siden av. Middelaldersenteret er et aktivitetssenter for alle som ønsker å gå på oppdagelsesferd i middelalderens kultur og natur. Hele senteret er bygd opp rundt arkeologiske funn som er gjort på stedet, og gjennom mange år har de bygd en såkalt ”befestet stormannsgård”, som ligger trygt plassert bak solide gjerder og voller. Her viser de hvordan stormennene beskyttet seg mot røvere og andre angripere tidlig på 1300-tallet. Arbeidet med prosjektet startet i 1999, og først i år står det helt ferdig.


Fiske og kultur

Det finnes både seilbåtutleie, golfbaner og et rikt kulturliv på Bornholm. I løpet av sommeren arrangeres det ulike festivaler på øye. Dessuten er Bornholm et av de fineste stedene å fiske i Danmark. Øya er faktisk kåret til Danmarks beste sted å fiske av det danske sportsfiskeforbundet. Med sine små bukter, viker og småelver, er det alltid spennende å kaste snøret i vannet. Spesielt sjøørreten biter villig flere steder rundt øya.


Camping

Det finnes en rekke campingplasser rundt på Bornholm. De fleste ligger i tilknytting til vannet, og flere kan by på både svømmebasseng og lekeplasser for barna. Flere av plassene har utleie av både campingvogner og hytter, men husk det kan fort bli fullt om sommeren. Det er viktig å huske at allemannsretten ikke gjelder i Danmark, som i Norge og Sverige. Det er derfor ikke lov å campe utenfor faste plasser, og det er heller ikke lov å gjøre opp ild. Den enkleste måten å komme seg til Bornholm på er å kjøre til Ystad i Sverige og derfra ta båten til Rønne. Tre ganger om dagen går det en hurtigbåt som bruker en drøy time over.


Sykkelutleie

Cykelcentret, Rønne tlf. +45 56 95 06 04
Bornholms Cykeludlejning, Rønne
Tlf. +45 56 95 13 59
Hasle Familiecamping, Hasle
Tlf. +45 56 96 42 02
Åkirkeby Cykler, Åkirkeby
Tlf. +45 56 97 00 47
Sømarken Cykeludlejning, Åkirkeby
Tlf. +45 56 97 70 13
AP Cykler, Nexø tlf. +45 56 49 23 69
Bornholms Familiecamping, Dueodde
Tlf. +45 56 48 81 50
Boss Cykler, Nexø tlf. +45 56 49 44 74
Boss Cykler, Svaneke tlf. +45 56 49 75 74
Svaneke Familiecamping, Svaneke
Tlf. +45 56 49 64 62
Hullehavn Familiecamping, Svaneke
Tlf. +45 56 49 63 63
Strandlunden Familie- og Naturcamping,
Gudhjem tlf. +45 56 48 52 45
Sannes Familiecamping, Gudhjem
Tlf. +45 56 48 00 60
Gudhjem Hotel- og Feriepark, Gudhjem
Tlf. +45 56 48 54 44
Sandvig Cykeludlejning, Allinge tlf. +45 56 48 00 60
Lyngholt Familiecamping, Allinge tlf. +45 56 48 05 74
Nordbornholms Cykelforretning, tlf. +45 56 48 02 91
Galløkken Camping, tlf. +45 56 95 23 20

Mer info om turer etc: www.cykel.bornholm.info

Turistinformasjon

Bornholms Velkomstcenter, Ndr. Kystvej 3, Rønne.
Bornholms Booking Center v/Nordbornholms Turistbureau,

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden