Erteholmene på Bornholm – Danmarks østligste utpost
På Christiansø ligger også Danmarks østligste campingplass, som imidlertid bare er til telt, så det vil kanskje være en ide å ta en tur til denne gamle festningen, som ligger majestetisk ute i Østersjøen. Det er i dag mulig å ta seg ut dit fra to byer på Bornholm, Gudhjem og Allinge. All trafikk til øyene foretas med Christiansøfarten og prisen er den samme på begge rutene. Vi reiste med postbåten Peter, som da vi besøkte øya i 2005 gikk fra Svaneke. Denne båten er bygd i 1930, og er i en stand som man bare er nødt til å beundre. Vi nøt hvert øyeblikk om bord. Overfarten ble gjort i deilig solskinn, med en lett bris, perfekt vær for en båttur. Vi har tidligere tatt turen i atskillig hardere vær, men uten å bli sjøsyke.
Vil du i dag oppleve å seile med Christiansøfartens nostalgiske dronning, så kan skipet oppleves på overfarten fra Gudhjem, der det nesten hele året har daglige avganger. I 2006 er det satt inn en helt ny ferge, Bornholm Express, med plass til 245 passasjerer. Det nye skipet betjener også ruten Allinge – Simrishamn. På denne veien er det mulighet for en svipptur fra København til Christiansø, da det er direkte bussforbindelse fra København til Simrishamn.
Store tårn
Christiansø’s Store Tårn dukker opp i horisonten og langsomt stiger konturene av det gamle festningsanlegget fram. Det ligger som et velbevart minne om fortiden, og samtidig et levende samfunn med ca. 100 personer som lever og jobber her ute på den ytterste spissen av Danmark.
I 1684 startet arbeidet med oppføring av festningen Christiansø, verdens første flåtebase. Etter tapet av de svenske besittelsene, beordret Kong Christian den 5. at det skulle anlegges et forsvarsverk i Østersjøen, til overvåking av den svenske flåtens aktiviteter. Festningen ble til stadighet bygget ut og var aktiv helt fram til nedleggelsen i 1855.
Den fjerne og isolerte beliggenheten foranlediget at man anla et fengsel på festningen, der flukt ble ansett som en umulighet. Her satt blant annet A. Dr. J.J. Dampe, som hadde begått forbrytelsen å snakke varmt om demokratiet. Cellen hans i fengselet på Fredriksø er tilgjengelig for publikum.
Grillplass
Man er underlagt noen ganske restriktive ordensregler når man oppholder seg på Ertholmene. Man får på overfarten utlevert en folder, der det både finnes ordensregler og kart over øyene, slik at man er godt forberedt for en rundtur på festningsanlegget.
Når man går i land går man gjennom den gamle kasernen som betegnes ”Gaten”. Her bor det familier i leiligheter som innvendig er som alle andre i Danmark, men utvendig er det ikke forandret siden bygningene ble tatt i bruk. Vi fant en grillplass bak bygningene, omkranset av kanoner, nåtid og fortid møtes på Christiansø.
I le bak ringmuren
Festningsanlegget er omkranset av en mur av granitt, med porter, slik at man kan se anlegget både fra inner- og yttersiden. De gamle soldathyttene er anlagt med hager og utstråler hygge og livskvalitet på bred front. Vi så også en hønsegård, så det er virkelig en idyll.
På Christiansø er det også en campingplass. I le bak ringmuren på Hertuginnens Bastion ligger Danmarks østligste campingplass, som imidlertid bare er for telt.
Naturelsker
Det er nødvendig å bestille plass for er det opptatt og man ikke har bestilt på forhånd, blir man sendt tilbake til Bornholm samme dag, da det er forbudt å slå opp telt overalt på øyene, unntatt på campingplassen. Plassbestilling kan gjøres på telefon +45 56462015, som er telefonnummeret til kroa. Den eneste alternative overnattingsmulighet er å overnatte på selve kroa, som har 6 dobbeltrom.
Det finnes også en kjøpmann og en kiosk, slik at man kan få kjøp det mest nødvendige på Christiansø. Er du glad i naturen, og vil oppleve øyene uten de mange turistene, så er camping absolutt en mulighet på Christiansø.
Les mer her:
Christiansø: www.christiansoe.dk