: Kroatia: Saltproduksjon som attraktivt turistprogram | Din Fritid

Kroatia: Saltproduksjon som attraktivt turistprogram

I tilleg til sin opprinnelige virksomhet, saltproduksjon, tilbyr saltverket i Nin i nærheten av Zadar også noe for turistene.

Saltverket i Nin dekker et område på 55 hektar i Nin lagunen

For et par år siden laget man et konsept, der saltverket ble lansert som en naturpark med tilbud til turistene. Dette er blitt veldig populært med mange besøkende. Saltverket i Nin er, sammen med verket i Ston, det eneste sted ved Adriaterhavet, der saltet utvinnes på tradisjonell måte. Denne produksjonen begynte allerede for tusen år siden, og saltet utvinnes ved havvannets naturlige fordamping i store bassenger.

På grunn av den sjeldne framstillingsmetoden, har man satt igang en prosess, som skal gjøre hele området til et naturvernsområde, med bevaring av flora og fauna. Det endelige målet er, å bevare hele området rundt Nin lagunen, med støtte fra FNs prosjekt Natura 2000.

Saltverket i Nin dekker et område på 55 hektar i Nin lagunen, helt opp til byen Nin i Zadar provinsen. Verket ble grunnlagt av romerne, men ble senere overtatt av interesser fra Venezia. Det ble nedlagt i 1550 da saltmonopolet i Adriaterhavsområdet ble innført. Det ble først gjenåpnet i 1955, så i over 400 år var det altså inaktivt.

Saltproduksjonen i Kroatia, er attraktivt for turister

I løpet av sommermånedene besøkes saltverket i Nin av et betydelig antall turister, som også kjøper interessante souvenirer, framstilt av salt. Det spesielle ved verket er at saltet framstilles på tradisjonell og naturlig måte. Ved hjelp av naturens egne energikilder, sol og vind, fordamper vannet i bassengene og det saltmettede vannet ledes til andre basseng der rent og naturlig havsalt utkrystalliseres.

Saltet fra Nin har et høyt innhold av jod, på grunn av spesielle alger som finnes i havvannet, og er derfor anerkjent på markedet. Det selges også som badesalt, der det er tilsatt naturlige eteriske oljer, av f.eks. lavendel, rosmarin, salvie, roser og sitron.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden