: Danmark: Byene i sørvest | Din Fritid

Danmark: Byene i sørvest

”Mojn Mojn” – og velkommen til Tønder og Møgeltønder, byene i Sydvestjylland.

Skilt i Tønder

Tønder, Danmarks eldste kjøpstad

Tønder fikk kjøpstadsrettigheter allerede i 1243 og har siden vært en aktiv handelsby, som i det 16. århundre var utskipningshavn for okser og i århundret etter sentrum for kniplingsindustrien. Tønder er fortsatt en livlig handelsby. Ja, faktisk er byen kåret til ”Danmarks mest aktive handelsby” i 2006 og 2008. Et av vår tids ”trekkplastre” er Det gamle Apotek, som imidlertid ikke har noe med farmasi å gjøre. Huset, som er fra 1600-tallet, inneholder alt innenfor gaveartikler, kunsthåndverk, dekorasjoner etc. fordelt på tre etasjer.

Men den største attraksjonen er nok det helårsjulehuset som finnes i kjelleretasjen og som er Skandinavias største juleutstilling. I god tid før jul forvandles huset og det pyntes opp med enda flere nisser og Tønder by følger opp med det berømte julemarkedet, som trekker mange turister fra fjern og nær.

Idyll i Uldgade

Når du har fått nok av nisser og lukten av kanel, nellik og stearin, bør du spasere en tur rundt i den velbevarte midtre delen av byen med arkitektoniske perler fra 1600 – 1800-tallet. Gå ned til Søndergate og gjennom Uldgate og Spikergate, der de små maleriske husene står tett langs de smale brosteins belagte gatene.

Malte trepaneler i Tønder Kristkirke

Tønder Kristkirke

Byens kirke er også verdt et besøk. Den ble bygd i 1592 og er rikt utsmykket overalt med bla. Malte bilder over benkene. Størstedelen av inventaret ble gitt til kirken av de rike oksehandlerne og kniplingshandlerne på 16- og 17-hundretallet.

Tønder Kulturhistoriske Museum

Museer

Dersom været tillater det, kan du også besøke noen av museene. For eksempel. Tønder Kulturhistoriske Museum som du finner ved portnerhuset til det gamle Tønder Slott, som ble revet rundt 1750. På museet ses utstillinger av sølv, møbler, fajanse og Nord-Europas største samling av hollandske fliser m.m. som gjenspeiler den velstand og sans for godt håndverk som preget byen i oksehandlerne og kniplingsproduksjonens tid.

Museet ligger rett ved siden av Vanntårnet, som kan ses på lang avstand.

Øverst i Vanntårnet med Hans J. Wegner’s stoler

I 7 av Vanntårnets 8 etasjer er det utstilt den verdensberømte møbelarkitekten Hans J. Wegner sine stoler og skisser og øverst kan man på panoramadekket se ut over hele byen – 360 grader. Innlandet mot øst og Tøndermarken samt Vadehavet mot vest. Faktisk er det ikke lang vei ut til det enestående vadehavet og oppleve tidevannet og fuglelivet. Året rundt arrangeres forskjellige former for turer: Selsafari, Sort Sol – der hundretusener av stær danser i luften ved solnedgang, vadehavsvandringer, østerssafari m.m.

Vadehavet blir en av Danmarks nasjonalparker i 2009 – Nasjonalpark Vadehavet.

Slotsgade i Møgeltønder

Schackenborg rimer på Møgeltønder

Ikke et ord til om kniplinger, men ta veien forbi Møgeltønder. Byens hovedgate – Slotsgate – er og blir en perle, som godt kan konkurrere om tittelen ”Danmarks vakreste landsbygate”.

Slotsgaten, med de forskjellige sirlig lagte brosteinene så vel på fortauet som i kjørebanen, er flankert av en allé av lindetrær. De vakre gamle husene – hvorav mange er fredet – står tett langs hele alléen. Som leder fram til Schackenborg.

Schackenborg Slottskro byr på mat ut over det sedvanlige

Gourmet på Schackenborg Slottskro

Midt i gaten ligger Schackenborg Slottskro, som i tillegg til selve kroa har hotellrom i de gamle bygningene ovenfor på den andre siden av gaten. Hyggelig innredede værelser i første etasje og i 2. etasje på knirkende gulv. Det er i krostuen at forskjellen fra andre hoteller/restauranter ses, føles og smakes. Her serveres mat, som bare kan betegnes som gourmetmat. For eksempel ble det denne kvelden servert: Et lite røkt laksestykke, kamskjell med havtorn på en seng av blomkålsmusse, stekt laks med hummerskum og spisskål, hanelever med chutney av kvede, stekt and, Bette Christian ost, sjokoladekake med is og honningstekt frukt.

Hvite- røde- og dessertviner var selvfølgelig avstemt harmonisk til de ulike rettene.

På veggen i krostuen henger et bilde av Kong Christian IV, som ser ned på oss med et skjevt smil mens vi spiser. Den gang han ble servert, besto middagen av minst 20 retter – og til bestikket hørte en liten fasanfjær. Så kunne man etter de 10 første rettene trekke seg tilbake med fjæren, stikke den i halsen og få tømt magen – slik at det ble plass til de neste 10 serveringene! Jeg syns vi skal la Christian være i fred – og bare nyte den særdeles lekre, fargerike og velsmakende gourmetmaten, som her blir presentert på best tenkelige måte. En stor opplevelse.

Møgeltønder Kirke

Møgeltønder kirke

I kirken ses utsmykninger med kalkmalerier og bemalte trepaneler, som kan dateres tilbake til middelalderen og rennesansen, og orgelet i kirken er Danmarks eldste fungerende.

Schackenborg Slot

Schackenborg Slott

Slottet ble opprinnelig oppført på 1660-tallet av riksfeltherren Hans Schack, som bygde det på ruinene av Møgeltønderhus, som var blitt ille medtatt under svenskekrigene. Slottet var i Schack-slektens eie i 11 generasjoner gjennom 317 år, men det siste greveparet var barnløse og det ble bestemt å testamentere slott og gods til H.K.H. Prins Joachim, som den 1. april 1993 overtok driften av Schackenborg.
Schackenborg er privat, men om sommeren kan turister i regi av turistkontoret bli med på guidede omvisninger i slottsparken.

Eikesnapsen fra Schackenborg

De 5 gårder

Schackenborg inngår i et samarbeid med fire andre gårder; Constantinsborg, Friisenborg, Gyllingnæs samt Wedellsborg, der målet er å skape et bredt utvalg av matvarer med fokus på kvalitet og smak. Produksjonen av råvarene foregår på gårdene, mens selve bearbeidingen overlates til utvalgte eksperter.

Blant de mange produktene finnes også et brennevin – Egesnapsen – og ryktet sier at godseierne under en tur i skogen drøftet muligheten for å skape en unik snaps – men man hadde ennå ikke bestemt seg for hvordan den skulle krydres. Tilfeldigvis gikk H.K.H. Prins Joachim med en eikekvist i hånden da ideen om nettopp å bruke eiketre som krydderurt oppsto. I dag ligger det er stykke tre i snapsen fra et av de gamle eiketrærne fra Schackenborg.

Vejviser

Sted: Tønder og Møgeltønder i Sydvestjylland

Årstid: September

Guide: Turen går til Jylland, Politikens Forlag.

RejseAvisen.dk var inviteret af Destination Sydvestjylland.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden