: Torghatten: Camping utenfor alfarvei | Din Fritid

Torghatten: Camping utenfor alfarvei

Det krever lang tid å komme fram til Torghattens Camping, som ligger helt ut mot Atlanterhavet på Helgelandskysten. Men det er absolutt verdt turen. Les hvorfor her.

Det krever lang tid for å komme fram til Torghattens Camping, som ligger helt ut mot Atlanterhavet på Helgelandskysten

Det har lenge vært en drøm å kjøre den norske Kystriksveien, også kaldt ”Riksvei 17”, som går parallelt med hovedferdselsåren, E6. Den forbinder nord og syd og det er her de fleste lastebiler, turistbusser og campingvognekvipasjer kjører. Altså masser med trafikk. Kystriksveien, som begynner i Steinkjer nord for Trondheim og slutter i Bodø, snor seg ut og inn gjennom de mange fjordene og øyene forbindes med seks fergestrekninger.

Alene det er med på å redusere farten. Til gjengjeld kommer man ut av bilen og kan nyte reisen fra en lenestol på dekk. Det er ikke mye trafikk på RV17, til gjengjeld er det ufattelig vakkert da landskapet forandrer seg hver gang man passerer en dal.

Torghatten, er 166 meter langt, 75 meter høyt og 28 meter bredt

Et naturlig stopp

Torghattens Camping ligger ca. 15 kilometer fra den største byen i området, Brønnøysund, ved foten av det sagnomsuste fjellet Torghatten, som er bemerkelsesverdig, fordi der er et 166 meter langt, 75 meter høyt og 28 meter bredt hull gjennom hele fjellet. Et gammelt sagn forteller, at to troll drev å sloss her oppe.

Etter kampen, da det ene trollet fikk hull i magen, forstenet de begge, fordi de glemte å holde øye med soloppgangen og ble dermed truffet av stråler fra solen og forstenet.

Det var en flott fottur, og Mie sitter og nyter hele turen i bærestolen

En populær fottur

En populær fottur går gjennom fjellet og det kan bestiges av stort sett alle på et par timer. Mie, som er to år sitter i bærestolen og nyter hele turen derfra. Mathias på fire år finner stien foran oss, mens vi får en hyggelig prat om de norske trollene. De siste 100 høydemetrene er de værste fordi man går på store kampestener, men utsikten bak oss er imponerende og det samme gjelder det store hullet i Torghatten. Et udsedvanlig stykke natur.

Man kan vælge å gå samme vei tilbake til campingplassen eller gå gjennom hullet og ned på den andre siden, der det imidlertid er litt brattere.

Campingplassen ligger riktig fint, omkranset med masser av vakker natur

Reker og solnedgang

Campingpladsen ligger helt ut mot vannet og har flere strender, som både egner seg til fiske, bading og andre vannaktiviteter. Alt utstyr kan leies på plassen. Den er ikke så stor, så det er en god ide å ankomme tidlig på dagen i høysesongen. Den er også veldig kupert, så husk kiler og endelig en lang skjøteledning, for det er langt mellom strømpålene. Fasilitetene er utmerket.

Campingplassens helt store trekkplaster er uten tvil Torghatten og den omkringliggende naturen, som både er uberørt og vakker. Vi avslutter en fin dag på fjellet med en porsjon friske plukk-selv-reker foran campingvognen, mens vi nyter et glass vin og solnedgangen over Atlanterhavet. Tid har vi masser av, men det er også langt igjen før vi når målet i Bodø.


Faktaboks

Hele veien langs Kystriksveien - RV17 kan man få en liten gratis bok med masser av nyttig informasjon. Den kan også bestilles på nettet - www.rv17.no

Det tar to dager å reise fra Danmark til Steinkjer, der RV17 starter. Herfra er det ytterligere 2-3 dager til Brønnøysund.

Går man direkte etter Brønnøysund kan man fortsette på E6 til Brenna og deretter på vei 76.
Mer informasjon på www.visitnorway.no
Husk: kamera, kikkert, praktiske klær og fottøy.
Bærestol til små barn kan kjøpes i de fleste friluftsbutikker.

Campingplassen finnes på www.torghatten.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden