: Tyskland: Campingtur til Berling (3/5) Nikolaiviertel – et oversett hjørne av Berlin | Din Fritid

Tyskland: Campingtur til Berling (3/5) Nikolaiviertel – et oversett hjørne av Berlin

Bare et steinkast fra Alexanderplatz og ikke langt fra den store langsgående aksen Unter den Linden og Karl-Liebknechtstrasse ved domkirken ligger et område, som er ukjent for de fleste turister. Selv artikkelens forfatter brukte mange år på å oppdage Berlins eldste område, presset inn mellom Spree og ”Alex” . Det måtte utallige besøk i byen til før denne perlen ble oppdaget.

Nikolaiviertel.

Nikolaikirken er Berlins eldste kirke

Nikolaikirken danner det naturlige midtpunktet i kvarteret og den er Berlins eldste kirke, der den ble bygd i fiskerlandsbyen for drøye 700 år siden. Før 2. verdenskrig var kvarteret, til tross for sin nærhet til metropolens fasjonable gater, et slumaktig område, der mange hus lente seg mot hverandre, tildels oppført med nesten usynlig bindingsverk.

En virkelig stor brannfelle, som var et lett bytte for ødeleggelsene under både bombardementet og den etterfølgende sluttstriden, nær Brandenburger Tor og Potsdamer Platz, der Hitler hadde forskanset seg under jorden.

Zum Nussbaum, byens eldste hus og vertshus.

Øen i Spree

Men ikke bare fiskerne holdt til her på ”deres” øy i Spree. Senere generasjoner forsto å verdsette dette området, der den berlinske dialekten ”Berliner Schnauze” regjerte i noe, som var ur-gemütlich. Selv dette uttrykket lar seg knapt oversette, på norsk ville det vel hete superhyggelig.

Men Goethe, Lessing, Humboldt og den store byggmesteren Schinkel trådte også sine ungdoms sko flate her, ikke minst betinget av de intellektuelle miljøene i de mange vertshusene. Dikteren og tegneren Heinrich Zille kunne som ingen andre karakterisere tingene, ikke minst med et stort innslag av ironi og satire. Til minne om han er det satt opp et minnesmerke rett overfor kirken.

Den lille, hyggelige gågaten Am Nussbaum.

Gjenoppstått nøttetre

Hele kvarteret lå ubebygd eller spredt bebygget etter verdenskrigen, men da Berlin skulle feire sitt 750 års jubileum i 1987 satte DDR i gang et storstilt gjenoppbygningsprosjekt, som hele området og omkringliggende gater nøt godt av.

Slik oppsto den store bygningen med sine mange spesialforretninger, som har fasade mot “Rathausstrasse”. Kirken ble renovert og nye bygninger gjenoppført på den fhv. kirkegården, som nå heter Nikolaikirchplatz og til slutt den fine, lille gågaten Am Nussbaum og til denne knytter det seg en ganske spesiell historie: Det lille vertshuset ”Am Nussbaum” på fiskerøya er Berlins eldste hus.

Den gang het byen ennå Cölln. Det er fra 1527 og på et tidspunkt hadde vertshuset en populær vertinne og da endelig en frier fant nåde for hennes øyne og skarpe tunge ble fiskerne så glade, at de spleiset på en gave: et nøttetre, som ble plantet foran vertshuset. Det oppnådde gjennom århundrene en anselig størrelse, men ble i likhet med hele huset et offer for bomberegnet.

I 1987 gjenoppsto huset i fordums skikkelse, det var for øvrig her at Heinrich Zille satt og fant på mange av sine tegninger på 1920 tallet. Nøttetreet er også gjenoppstått, som en gave fra USA og importert derfra.

Nikolaiviertel er i dag en blanding av kultur, historie og praktfull shopping med et rikholdig utvalg av elegante butikker, antikvariater, suvenirbutikker og museer. All mulig grunn til å gå på en spennende oppdagelsesreise i det gamle, nye Berlin.

Den store nabo fornekter seg ikke.

Campingmuligheter i Potsdam og Berlin

Berlin har en lang rekke gode campingplasser. I Spandau og ved Potsdam finnes de velkjente turistplassene, men likeledes ved Potsdam i Werder, samt i den østlige delen av Berlin finnes en lang rekke mindre kjente campingplasser, som imidlertid hovedsakelig benyttes av Berlinerne selv til sin rekreasjon. Det betyr ikke, at turister ikke er velkomne. De lager bare ikke noe stort reklamenummer ut av seg selv. Felles for nedennevnte plasser er, at reisetiden til sentrum er stort sett lik.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden