: Tyskland: Campingtur til Berlin (2/5) | Din Fritid

Tyskland: Campingtur til Berlin (2/5)

De store praktbygningene i sentrum av Berlin, reist av prøyssiske konger og keisere, er ikke alt. Som Paris har sitt Versailles, så har Berlin sitt Potsdam og de tyske fyrstene ville ikke være dårligere enn sine franske kollegaer - våpenkappløpet fram til senere konflikter ble startet med Potsdams Nye Pale, Sommerslottet Sanssousi og Kronprins paleet. Senere fulgte det lille Cecilienhof for kronprinsparet.

Det Nye Paleet og Kronprinspaleet fremst

Innledningsvis skal sies, at hele Potsdams historiske kjerne, parker og slott er underlagt UNESCO´s beskyttelse på listen over verdens kulturarv. Til dette hører også parkene Sanssouci, Neuer Garten, samt parkene i Glienicke, i Babelsberg og på Påfugløya i Havelelven. I tillegg Park Socrow med Frelserkirken (Heilandskirche), Lindstedt slott med park, den russiske byen Alexandrowka, Kaiserbahnhof (Keiserens spesielle jernbanestasjon i nærheten av det nye Paleet), Observatoriet og endelig slottet Belvedere på Pfingstberg (Pinsefjellet). Alt i alt omfatter de av UNESCO beskyttede områdene 500 mål og mer enn 500 bygninger.

Kronprinsparets sommerslott Cecilienhof

Cecilienhof

Det minste av alle slottene er Cecilienhof, og det er også det yngste, ferdigbygd i 1917. Bygningskomplekset, som ligger i den såkalte Nye Hagen ”Neuer Garten”, var sentrum for verdenshistorien i Potsdamkonferansen der Stalin, Churhill og Truman møttes for å planlegge verdens framtid i 1945, etter at Nazityskland hadde kapitulert. Bl.a. ble Berlin delt opp i fire okkupasjonssoner.

Utad fremstår slottet som et mindre gjestgiveri av tradisjonelt tysk tilsnitt. Men bakenfor ligger et kompleks med 176 værelser og saler.

Marmorpaleet

Ligger likeledes i Neuer Garten og er oppført 1787 og skulle danne en motvekt til Sansoucis barokke hageanlegg.

Marmorpaleet i Neuer Garten

Det Nye Paleet (Neues Palais)

Det består egentlig av to deler: hovedslottet og på den andre siden av veien Kronprinspaleet. Det nye Paleet er Potsdams største slott og befinner seg i Sanssoucihagens vestlige ende og sto ferdig i 1769 etter bare 6 års byggetid. Det ble bygd utelukkende med det formål å skulle oppfylle representative oppgaver. Mer enn 400 statuer smykker takene og bygningens fasade, innvendig finnes fire festsaler, et rokokkoteater og 200 andre rom til forskjellige formål. Kong Friedrich betegnet selv det hele som det rene jåleri. Litt nedladende, men iblandet en viss stolthet kalte han det en ”fanfaronade”.


Belvedere

Dette mindre slottet i utkanten av Sanssouci Parken var den første bygningen i selve parken, slottet skulle tjene som utsiktspunkt, hvorfra man hadde en flott utsikt over Potsdam. Slottet ligger på den høyden, som heter Klausberg og det må sies, at utsikten den dag i dag er praktfull, selv om parkens trær i løpet av disse 300 årene er blitt store.

Sanssouci slott

Ligger i den østlige delen av parken med samme navn. Det er Potsdams mest fremragende slott på UNESCO´s verdensarvliste. Det betegnes ofte som det prøyssiske Versailles. Navnet stammer fra det franske ”sans souci” d.v.s. uten bekymring. Slottet ble bygget på bare to år og innviet den 1.mai 1747. Friedrich II, ”Den Store”, bodde her hvert år i sommermånedene og måtte for øvrig bare brukes av kongen selv eller de av ham utvalgte gjester. Kvinner hadde ingen adgang, bortsett fra hustruen Elisabeth Christine, som imidlertid var forvist til spesielle rom. Kongen var en filosofisk figur og en tilhenger av den franske filosofen Voltaire, som også en periode var gjest på slottet. Hans frankofile tilbøyeligheter med navngivingen av slottet kom også til uttrykk for at slottet skulle være ”sans femmes” (uten kvinner). Slottet ligger på en høyde, kalt vinberget og er rik på forgyllninger. Selv på hagepaviljongene finner man store partier med forgyllninger. Tilsvarende er interiøret overdådig med rike samlinger av malerier og bøker.

Del av fasaden på Sanssouci slott

Sanssouci Park

Det er en park med enorme dimensjoner. Den lengste av veiene, den såkalte lengdeaksen, er på 2,5 km og starter rett ved obelisken nedenfor vinterterrassene og slutter først ved det nye paleet. Det er tallrike tverrveier med hekker, statuer og blomsterbed. Deler av parken er anlagt med svingete veier, sjøer og elver. Et uttall av mindre bygninger finnes strødd rundt omkring i parken: Det antikke tempelet, vennskapstempelet (Freundschaftstempel), den kinesiske paviljong med helt overdådige forgylte figurer, det romerske bad og på nordsiden veksthuset Oransjeriet. I tillegg grotter, vannfontener, pagode og obelisker.

Det er tillatt å sykle på de fleste sideveiene, men ikke på lengdeaksen, som er parkens ”hovedvei”.
Friedrich II´s grav finnes ved vinbergets fot.

Opplevelsesland Babelsberg

I Potsdam by finnes filmstudioene Babelsberg, som er Tysklands svar på USA´s Hollywood. Filmstudioene har en rekke utdaterte bygninger i en spesielt anlagt by, som fungerer som opplevelsesland med alle tenkelige former for karusseller, villvest by og mye mer til underholdning for ikke minst barna. Men, det er også spesielle opplevelser, som de voksne finner glede og fornøyelse i.

Neues Palais, sett fra Sanssouci Parken

Campingmuligheter i Potsdam og Berlin

Berlin har en lang rekke med gode campingplasser. I Spandau og ved Potsdam finnes de velkjente turistplassene, men også ved Potsdam i Werder, samt i den østlige delen av Berlin finnes en lang rekke mindre kjente campingplasser, som for det meste benyttes av Berlinerne selv til sitt rekreasjonsbehov. Det betyr ikke, at turister ikke er velkomne. De gjør bare ikke noe stort reklamenummer ut av seg. Felles for nedennevnte plasser er, at reisetiden til sentrum stort sett er lik.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden