: Tyskland: Campingtur til Berlin (4/5) - Berlins store bulevarder | Din Fritid

Tyskland: Campingtur til Berlin (4/5) - Berlins store bulevarder

Berlin har sammen med Paris den lengste aksen d.v.s. en lang tverrgående bulevard. I Berlin danner hovedvei 2 og 5 grunnlaget for en slik. Allerede ved bygrensen mellom provinsen Brandenburg og Berlin i bydelen Staaken og Spandau møtes de to hovedveiene for deretter å følges av tvers gjennom byen.

Charlottenburg Slot er en av de første milepelene langs aksen

Det første stykke vei på vår reise fra vest mot øst heter Heerstrasse. Det navnet kjenner mange av oss, som reiste til Berlin før muren falt. Det var den eneste veien man kunne komme inn fra Danmark via. Fra Theodor-Heuss-Platz skifter aksen navn til Kaiserdamm (i bydelen Charlottenburg), deretter Bismarckstrasse og endelig Strasse des 17. Juni, et navn den fikk etter den mislykkede oppstanden mot den sovjetiske okkupasjonsmakten i 1953. Denne flotte og veldig brede bulevarden går forbi Tiergarten til den store plassen Grosser Stern med seierssøylen på toppen. Bare på strekningen gjennom Tiergarten er bulevarden 2,5 km lang og slutter ved Brandenburger Tor. Så starter den neste store bulevarden: Unter den Linden med en lang rekke bemerkelsesverdige bygninger, som jeg vil komme tilbake til.

”Langer Alex” - og Mariekirken på Alexanderplatz

Berlinernes lange akse

Framkommet til Spree øya ved Berliner Dom, Museumsinsel, forandrer aksen navn igjen. Nå har den det av DDR innførte navnet Karl-Liebknecht-Strasse. Aksen gjør så en skarp sving til høyre ved Alexanderplatz og skifter så navn igjen, denne gang til Karl-Marx-Allee. Denne pompøse bulevarden het før i tiden Stalin Allée og det var også han, som sto som byggherre for de pompøse boligblokkene i denne gaten.
Her kan reisen langs aksen passende nok slutte, men både hovedvei 2 og 5 fortsetter imidlertid videre helt til Polen. Til gjengjeld vil jeg nevne en del av de merkepunkter langs den ruten, som er en utmerket reisebeskrivelse for å oppleve de sentrale delene av Berlin.

Neue Wache på Unter den Linden

Historiske milepeler langs aksen

Slott Charlottenburg fra 1695 var Hohenzollern slektens slott og er Berlins største.
Siegessäule er en seierssøyle på 67 m høyde, reist for bl.a. seieren over Danmark i 1864.
Tiergarten. Parken var opprinnelig et skogsområde og viltreservat, der fyrster og andre adelige gikk på jakt.
Brandenburger Tor, er den mest imponerende av de tre bevarte byportene i Berlin.
Hotel Adlon, keisertidens mondene hotell ble gjenoppbygd 1997.

Berliner Dom ved Lustgarten

Paradegaten Unter den Linden er Berlins historiske hjerte med mange mondene forretninger, kafeer og kulturelle bygninger.
Operabygningen ”Deutsche Staatsoper” er Tysklands fornemste av arten. En sentral historisk bygning på Unter den Linden.
Neue Wache, opprinnelig oppført vaktbygning fra 1817 som minnesmerke, tjente også i DDR som en slik og er nå et minnesmerke over alle krigens ofre.

Museumsøya - her vrimler det av museer, Pergamonmuseet er det mest kjente og bør ses. Den lille parken Lustgarten ses på venstre side og domkirken rett foran parken. I enden av parken finner man det Egyptiske Museum. Når museumsøya er Berlins kulturelle sentrum, så skyldes det nettopp denne ansamlingen av kulturelle bygninger. På høyre side bygde DDR sin regjeringsbygning. Den er nå fjernet og her kan man i 2010 se en begynnende byggeplass. Det gamle kongeslottet skal gjenoppføres her.

Slentretur på bulevardene Unter den Linden og Karl-Marx-Allé

Alexanderplatz rommer i tillegg til det markante antennetårnet også Mariekirken, samt et uttall av kafeer. ”Alex” er Berlins geografiske sentrum.

Karl-Marx-Allé er den siste del av aksen gjennom Berlin. Her finnes mange pompøse bygninger fra 1950 tallet, oppført av Sovjet som gjenoppbyggingshjelp. Gaten er en 3 km lang og veldig bred bulevard. Den er hjemsted for mange mindre forretninger, hvorav en del bokhandlere.

Campingmuligheter i Berlin

Berlin har en lang rekke med gode campingplasser. I Spandau og ved Potsdam finnes de velkjente turistplassene, men også ved Potsdam i Werder, samt i den østlige delen av Berlin finnes en lang rekke mindre kjente campingplasser, som imidlertid for en stor del benyttes av Berlinerne selv til sin rekreasjon. Det betyr ikke, at turister ikke er velkomne. De gjør bare ikke noe stort vesen av seg i reklamesammenheng. Felles for nedennevnte plasser er, at reisetiden til sentrum stort sett er lik.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden