: Tyskland: Campingtur til Berlin (5/5) - Spandau | Din Fritid

Tyskland: Campingtur til Berlin (5/5) - Spandau

Berlin-Spandau er av campere mest kjent for sine fine campingplasser. Mindre kjent er at denne bydelen har mange andre kvaliteter.

Havel med en av de mer idylliske strekningene

Bydelen Spandau, som engang var en selvstendig by, ligger i sammensmeltingen av de to store elvene Havel og Spree. Sistnevnte opphører som selvstendig elv nesten midt i byen, rett i nærheten av Zitadelle. Den gamle byen Altstadt er en veldig kompakt bydel med små maleriske og hyggelige hus på den forhenværende øya overfor Spree´s munning. Rådhuset med det markante tårnet ligger i Altstadts sydlige del, skrått ovenfor jernbanestasjonen.

Storkommunen Spandau ligger på hele den vestlige bredden langs Havel, mellom Tegeler See og Potsdam. Her på vestbredden av sjøen Wannsee ligger også de kjente campingplassene i Kladow og Gatow.

Skrått ovenfor jernbanestasjonen ligger rådhuset

Slik kommer du til Spandau

U7 har utgangspunkt ved rådhuset og første stasjon etterpå ligger i Altstadts nordlige del, rett ved slusen.
S9 og S75 går begge til jernbanestasjonen ved rådhuset. I bil er det enklest via hovedvei 2, som gjør en sving midt inne i Spandau før den går videre til Berlin (Brandenburger Tor).

Berlin Welcome Card er det beste å benytte, når du er flere dager i Berlin. Har du først anskaffet kortet, er det gratis transport både med T-bane, S-bane og regionaltog f.eks. til Potsdam eller Alexanderplatz.

Zitadelle, inngangspartiet

Severdigheter

Båtene via Wannsee til Potsdam og retur er en populær severdighet, og fra turen har man rik mulighet til å nyte Berlins grønne lunger her ute ved sjøene og de store skogene. Den store trafikken av seilbåter, robåter, kajakker og lasteprammer kan virke hektisk på en nordmann, som er vant til å ha mer luft under vingene. Men er ikke desto mindre en attraksjon.

Slusen. Mellom Altstadt og Zitadelle ligger en av Havelelvens store sluser. Her er det livlig trafikk av både lasteprammer, slepebåter og utfluktsdampere, som skal heves eller senkes.

Fra Altstadts gamle hjørner

Zitadelle

Den er en av Europas mest velholdte festninger fra Renessansetiden, bygget 1559-1594 på samme sted, der det tidligere var en middelalderborg. Festningsanlegget er oppført i en stjerneformet grunnplan med en stor bastion i hvert hjørne. Zitadellet ligger bare et steinkast fra slusen. Ved den ene av bastionene finnes et stort tårn, Juliusturm.

Inngangen til bryggeriet

Altstadt med sine nesten rettvinklede gater er mindre kjent av turistene, men berlinerne forstår å verdsette denne gamle bydelen. Det finnes derfor – i tillegg til mange spesialforretninger – en del kaBryggeriet i den nordlige delen av Altstadt, ganske nær slusen. Det var engang et stort bryggeri, som forsynte mer enn Berlin med godt øl. I dag er det et minibryggeri, der man kan se de blanke kobberkjelene i drift og bygningskomplekset er omringet av en folkelig ”ølhage”, på tysk Biergarten, som er et sted dit man kommer og får en øl og en hyggelig prat, noen ganger ispedd litt underholdning. For det meste sitter man på benker ved langbordene.feer og andre vertshus og restauranter. En av de veldig folkelige og godt besøkte stedene er

Campingmuligheter i Berlin

Berlin har en lang rekke med gode campingplasser. I Spandau og ved Potsdam finnes de velkjente turistplassene, men også ved Potsdam i Werder, samt i den østlige delen av Berlin finnes en lang rekke mindre kjente campingplasser, som imidlertid for det meste benyttes av Berlinerne selv til sin rekreasjon. Det betyr ikke, at turistene ikke er velkomne. De gjør bare ikke noe stort reklamenummer ut av seg selv. Felles for nedennevnte plasser er, at reisetiden til sentrum er stort sett lik.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden