: Test: Bürstner Averso Plus 410 TS | Din Fritid

Test: Bürstner Averso Plus 410 TS

Det geniale ved senkesengprinsippet er at du får ei lita og lett kjørevogn med ei fullverdig seng. Resten av det knapt tilmålte arealet gir dermed god plass til bad og kjøkken.


Oppbygging

Et helgalvanisert enakslet AL-KO-understell er grunnmuren i vogna. Dekkdimensjonene er 185 R14 C og er montert på lettmetallfelg. Reservehjul er ikke standard. Oppvarmingen av vogna er det det gassbaserte Truma S 3002 som tar seg av. Det er ikke montert gulvvarme i vogna. Ferskvannstanken er på 40 liter og plassert under sittegruppa. Denne har utvendig påfyllingstut. Utvendig er vogna mintgrønn med hvite blader som pynt. For ungdommen det dette sikkert greit nok, men for oss som er godt voksne blir det vel mye. Det store og nyvinnende ved oppbyggingen av vogna er selvsagt senkesengen. Belønner derfor oppbyggingsdelen av testen med en strek karakter.


Sittegruppe

Salongen er plassert helt bakerst og er etter min mening vognas perle. Det kombinerte sove- og stuerommet opptar neste halvparten av vognas boareal. Sittegruppa er L-formet og med god plass til fire voksne som sitter svært godt. Høyt ryggstøtte og god polstring gir svært god sittekomfort. Bordet er montert på ei bevegelig skinne. Dette lette fremkommeligheten, samtidig som det gir god tilgang til skaprekka på motsatt langvegg. Hele sju spotter i taket og fire under overskapene gir svært god belysning. Her kan det bindes fluer i de sene nattetimer. På grunn av senkesenga er det begrenset med overskap i sittegruppa. Kun to finnes. Konklusjonen blir ei svært trivelig og stor sittegruppe.


Bad

Badet er plassert på langveggen ved side av kjøkkenet. Med det samme du kommer inn i rommet finner du håndvasken i hjørnet. Over vasken og op til taket er det plassert et stort hjørnespeil. I taket over er det to spotter og under vasken et hjørneskap. Dette er delt i to med ei hylle. På motsatt kortvegg er det plassert et Thetford kasettoalett. Når en sitter på denne «potta» er det til venstre laget til noe oppbevaringsplass. Et lite skap, to små hyller og en dorullholder. En fiffig løsning med to solide, leddede dører av plast gjør dusjing til en fornøyelse. Med disse to dørene blir både toalettdelen og håndvaskdelen isolert fullstendig og en får et lukket dusjkabinett med god plass og fast dusjarmatur. Med tanke på en aktiv jakttur eller fisketur utenfor allfarvei er dette badet ypperlig. Sanitærrommet har egen takluke. I døra er det monter fire knagger til håndklær.


Kjøkken

Plasseringen av kjøkkenet er helt fremst i vogna. Kjøkkenbenken måler 138 gange 76 centimeter. Arbeidshøyden er på passelige 94 centimeter. Det meste av benkeplassen opptas av et nedfelt Dometic gassbluss og oppvaskkum. De tre gassblussene er slik plassert i forhold til kummen at renhold av gassblussene blir enkelt. Alt er støpt i den samme formen. Kjøkkenet har ingen overskap og dermed heller ikke avtrekksvifte. Under kjøkkenbenken er det bra med lagerplass for det man trenger på et kjøkken. Til høyre finner vi en stor skuff. Denne er 24 centimeter høy, 45 bred og 47 centimeter dyp. På ei skinne inne i denne skuffen er bestikkskuffen. En fin løsning. Spisebestikket er øverst og sleiver, stekespader og den slags nederst. Skuffen under denne har samme bredde og dybde. Denne er hele 37 centimeter dyp og rommer greit nok det to personer trenger stekepanner og kasseroller. Helt til venstre er det to tilsvarende skuffer. Den øverste her er ikke delt. Mellom de to skufferekkene er et lite skap med plass til ei medfølgende søppelbøtte. Over benkeplata er det satt inn ei åpen hylle som er 137 centimeter bred og 20 dyp. I hjørnene under denne er det plassert to små krydderhyller. To spotter, takluke og vindu over kjøkkenbenken gir et greit lys. Et Dometic kjøleskap med fast frysedel er plassert til venstre for inngangsdøra. Helt grei plassering i forhold til kjøkkenet.


Oppbevaring

Lagerplass er ikke det som ble høyest prioritert da denne vogna ble tegnet. For så vidt greit nok. Den er ikke beregnet på mer enn to. En spesiell løsning i vogna er skaprekka som er plassert mellom kjøleskapet og bakveggen i vogna. Normalt er det de en fortsettelse av sittegruppa. Ikke i denne vogna. Konstruktøren har valg å sette i ei rekke med underskap. Jeg tror at dette er en løsning som vil bli godt tatt i mot. Et bord som kan skyves på ei skinne gir god tilgang til denne skaprekka. Hengeskapet er plassert mellom badet og sittegruppa. Høyden er på 118 centimeter, dybden er 46 og bredden 51 centimeter. Hengehøyden er 107 centimeter. Under hengeskapet er det plassert et lite skap. Dette er 36 centimeter dypt, 51 bredt og har en høyde på 36 centimeter. Under sittegruppa er det bra med stableplass. Mye av denne plassen kan nåes via ei utvendig lasteluke. Et barskap med ei gjennomsiktig dør er plassert over kjøleskapet. Dette skapet er delt i tre med to hyller. I taket over skapet er det to spotter som lyser opp skapet. Inne i skapet er det en spot. Vogna har integrert gasskasse. Etter at det obligatoriske utstyret er på plass, så er det likevel noe plass igjen.


Sengeplasser

I denne vogna er det to soveplasser. Disse er i senkesenga over sittegruppen. Liggeflaten er på 145 gange 197 centimeter. Helt nedsenket er madrassen 143 centimeter over gulvnivå. For å komme opp i senga er det derfor plassert en løs stige under madrassen. Denne hektes på når senga er senket og gjør det greit å komme opp og ned. Fra madrassen og opp til taket er det 73 centimeter. Det er nok, selv for sånne som meg, som har noen småtendenser til klaustrofobi. Madrassen er prøveligget og funnet godkjent. I hodeenden er det to lesespotter og på bakveggen over senga er det ei åpen hylle i hele vognas bredde. I tillegg er det ei lita takluke over senga. Heve og senkemekanismen er elektrisk drevet, men kan også betjenes manuelt ved å fjerne en splint og en bolt. Sengetøyet må ikke fjernes ved heving, men det fører til senga ikke går helt opp i taket. For meg, som er 173 centimeter høy, ga det ikke noe ubehag ved å ikke kjøre senga helt opp. Takhøyden i sittegruppa var likevel god nok. Løsningen gir vognas beboere ei fullgod dobbeltseng, selv om det ikke er satt av plass til et eget soverom. Karaktersettingen av soverommet valgte meg store kvaler. Det blir liksom litt sovesofafølelse, selv om det er bra sengebunn og god madrass. En sekser ble komplett umulig.


Tenkniske data

Totalvekt: 1360 kilo.
Egenvekt: 1050 kilo.
Total lengde: 595 cm.
Karosserilengde: 460 cm.
Innvendig lengde: 400 cm.
Total bredde: 230 cm.
Innvendig høyde: 175 cm.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden