: Tyskland: Campingtur til Berlin (1/5) | Din Fritid

Tyskland: Campingtur til Berlin (1/5)

Siden de turbulente årene på 1920-tallet, da sangen om den vidunderlige Berliner Luft, som egentlig mer skal tolkes som den spesielle atmosfære fra kabaretene og filmindustrien på Babelsberg, har det vært utvunnet gull av historien. Under vårt siste besøk i byen møtte vi en veldig hjertelig herre foran avistrykkeriet ”Neues Deutschland”, som på uforfalsket berlinerdialekt ikke bare lovpriste for oss DDR´s vidunderlige byggeprosjekt i kvarteret Friedrichshain, men også forklarte for oss at begrepet ”Berliner Luft” virkelig eksisterte.

Elvedalen omkring Berlin

Brandenburger Tor, Alexanderplatz og Prenzlauer Strasse

Siden den Gamle Fritz (Fredrik II den Store), som på denne måten litt respektløst ble betegnet av Berlinerne, bygde det nye Berlin rundt den nåværende aksen Brandenburger Tor, Alexanderplatz og Prenzlauer Strasse, har det hersket en spesiell og ren luft. Et grønt bånd snor seg nemlig igjennom byen. Det sørger for gjennomtrekk av frisk luft, som kan bre seg over byen. Fra den store skogen Grunewald via Pichelsberg kan man møte den ene grønne parken etter den andre.

De fleste er bare kjent for Berlinerne selv: Jungfernheide, Rehberge, Hasenheide og Friedrichshain. Den store Tiergarten i sentrum er også kjent av turistene. Men virkeligheten i og omkring Berlin er langt mer variert. Det skyldes det omfattende systemet av elver, kanaler og sjøer. I øst ligger den store Müggelsee, som er omkranset av vidstrakte naturområder, som også er med på å forsyne byen med frisk luft. Så den Gamle Fritz var ikke så tullete likevel. I hvert fall ikke på dette punktet.

Charlottenborg slott er hjertet av Berlins historie

Historien

Charlottenborg slott er hjertet av Berlins historie

Historien
Som vi kan se på kartet, ligger det en elvesenkning mellom 2 morenehøydedrag, Berlin oppsto dels ved et vadested ved nåværende Spandau og dels på den daværende øya Cölln rundt 1150. Utgravninger og funn de siste årene tyder imidlertid på, at det allerede har vært bebyggelse her helt tilbake til slavisk tid. Berlin som by nevnes imidlertid først i 1247.

I 1415 ble Berlin residensby for Hohenzoller-familien, som i begynnelsen var såkalte jordgrever, men idet familien fram til 1918 svingte seg opp til å være overhode med tittel av Keiser. 1539 innførtes Reformasjonen i Brandenburg og Berlin, men den etterfølgende 30-års krigen hadde en ødeleggende virkning på byen, som fikk innbyggertallet halvert. Kurfyrste Fredrik Wilhelm innledet deretter en periode med emigrasjon og stor toleranse overfor fremmede. Hugenotter og jøder innvandret i stort antall og nye bydeler oppsto. For Frederik III var det ikke nok å være Kurfyrste, han utnevnte seg selv til konge. Han bygde det nåværende Charlottenburg Slott.

I den påfølgende tiden (fra 1740) regjerte hans sønn Frederik II, kalt Den Store. Han var forklaringens og undervisningens mann, men bygde også videre på oldefarens profesjonelle hær. Hans sønn Frederik Vilhelm II vendte opp ned på farens forestillinger om folket. Han ble en tyrann, innførte sensur og harde represalier mot befolkningen. Hæren bygde på den absolutte disiplin. Han fikk oppført flere pompøse bygninger, deriblant Brandenburger Tor, som et symbol på den totalitære staten. Etter 1990 ble bygningsverket et symbol på den gjenforente tyske republikken.

Keiserens minnekirke på Ku-Damm

1806 inntok Napoleon byen

1806 inntok Napoleon byen og den etterfølgende tiden ble som overalt i Europa en liberaliseringens tid, Berlin fikk for første gang sitt eget selvstyre i 1809. Dessverre (for Berlin) sluttet reformene allerede 1814 med franskmennenes militære nederlag. Som i mange andre europeiske byer ble det revolusjon i 1848 og resultatet var negativt. Valgfriheten ble innskrenket og 1861 utnevnte et nytt medlem av Hohenzoller familien (Vilhelm I) seg til keiser av Preussen. Han innførte kanalisering og vanntilførsel til hele byen, som på dette tidspunkt var blitt betydelig større. Den nye staten testet sine militære krefter først mot Danmark i 1864, senere i 1871 mot Frankrike. Det Stortyske Riket ble innført, Keiseren ble eneveldig med “jernkansleren” Otto von Bismarck som rådgiver. Omfattende spekulasjonsbyggevirksomhet i 1870 årene førte til et stort krakk i byen. I 1884 bygdes riksdagsbygningen om til et litt illusorisk parlament for Tyskland.
Keiser Vilhelm II trakk seg tilbake etter at Tyskland tapte den 1.verdenskrig i 1918. Uro preget byen i en periode, inntil Nazistene under ledelse av diktatoren Adolf Hitler overtok regjeringen i 1933 og innførte en streng fascistisk regjering med Berlin som hovedstad. I 1939 ble det nok en gang krig, som forårsaket omfattende hevnbombing fra de allierte statenes side og da sovjetiske styrker på slutten av april 1945 rykket inn i byen, ble de resterende delene av den indre byen nærmest totalt sønderskutt. Mer enn 20.000 innbyggere døde bare i bombeangrepene.

Berlin delt i fire soner

Som et ledd i kapitulasjonen ble Berlin delt i fire soner. De alliertes forskjellige synspunkter med hensyn til Tysklands status etter krigen førte til en total blokade av Berlin, der sovjetiske styrker avskar enhver forsyning av matvarer og drivstofforsyning via land- og vannveien. Det ble iverksatt en luftbro fra vesten, som varte fra juni 1948 til september 1949. 17.juni 1953 forsøkte den østberlinske befolkningen en oppstand mot Sovjet og det kommunistiske bystyret, som imidlertid mislyktes.

Berliner Dom ved Lustgarten

Inkarnerte Berlinfarere husker

De vestlige alliertes popularitet var deretter overveldende og befolkningen bekjente seg til en vestlig livsstil med vestlige varer. Dette medførte et stigende antall flyktninger først fra den sovjetiske sonen, siden fra den nylig grunnlagte kommunistiske staten DDR. Denne iverksatte i 1961 byggingen av en mur, som totalt isolerte Øst-Berlin fra vesten. 1989 brøt muren politisk sammen, da Sovjetunionen var i økonomiske vanskeligheter og forsøkte å liberalisere Sovjetstaten; noe som medførte at det kommunistiske styret i Øst-Berlin (DDR) ikke kunne opprettholdes og det østlige, menneskefiendtlige systemet brøt sammen på en enkelt natt. 1990 ble Tysklands to deler gjenforenet og dermed også Berlin, som igjen ble hovedstad for det tyske riket, som nå er en føderal demokratisk republikk. Byen er for lengst gjenoppbygd, alle historiske bygninger står i fordums glans til glede for turister fra hele verden. Etter murens fall er det oppstått nye sentra med futuristisk arkitektur bl.a. ved Potsdamer Platz, der Hitlers bunkeranlegg tidligere befant seg.

Inkarnerte Berlinfarere husker sikkert DDR´s parlamentsbygning “Palast der Republik”, som lå like ovenfor Lustgarten ved Berliner Dom. Dette ble revet ned i 2008-09 og området skal ligge der som en grønn eng midt på Museumsøya i Spree. I løpet av 2010 skal gjenoppbyggingen av Berliner Schloss påbegynnes og dermed blir det siste historiske byggverk i Berlin gjenskapt.

Pergamon Museum – også fint for folk med museumsfobi

Hva skal man se?

Pergamon Museum, Berliner Dom - Det jødiske Museum - Alexanderplatz - Brandenburger Tor - Potsdamer Platz - Charlottenburg Slott - Park Prager Platz - Holocaust minnesmerke (med infosenter) - Sans Souci, Potsdam, Frederik den Stores monumentale lystslott og paleer - og ikke minst den store parken på 724 mål - Riksdagsbygningen (Parlamentet) - Kulturforum Tiergarten - Egyptisk Museum - Deutsches Historisches Museum - Verdens kulturhus “Kongresshalle” - DDR-Museum.

Gullpaviljongen i Sanssousi Park i Potsdam

Campingmuligheter i Berlin

Berlin har en lang rekke med gode campingplasser. I Spandau og ved Potsdam finnes de velkjente turistplassene, men også ved Potsdam i Werder, samt i den østlige delen av Berlin finnes en lang rekke mindre kjente campingplasser, som imidlertid hovedsakelig benyttes av Berlinerne selv til deres rekreasjon. Det betyr ikke, at turister ikke er velkomne. De gjør bare ikke noe stort reklamenummer ut av seg. Felles for nedennevnte plasser er, at reisetiden til sentrum er stort sett lik. Det kan benyttes lokaltog og T-bane fra Werder og Potsdam, T-bane, S-bane og buss fra Spandau. La for all del bilen stå på campingplassen, det er lettere å vinne i Lotto enn å finne en parkeringsplass i Berlin.

Se forslag til campingplasser nedenfor.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden