: Norge: Sommer i Kristiansand | Din Fritid

Norge: Sommer i Kristiansand

Dyreparken er helårsåpen, og ligger litt over en mil nordøst for Kristiansand. Den åpnet dørene for første gang i 1965, og hvert år drar over en halv million mennesker til parken for å bli bedre kjent med dyrene. Sjimpansen Julius har vært hovedattraksjonen i mange år, men på nyåret 2010 fødtes sjiraffen Melvin og skapte stor furore da han tok sine første, ustøe skritt på lange ben i april.

Foto: Nina Einarson

Det er nettopp han og det nye badelandet som er de største nyhetene i år. Badelandet ligger på en øy for seg selv, og rommer både rutsjebaner, sklier og flere typer basseng. Her blir det moro for alle aldersgrupper, lover administrerende direktør i parken, Per Arnstein Aamot. Deler av badelandet ligger innendørs, og dermed legges det opp til at en kan nyte plasking og bad hele året.

I tillegg til Kardemomme by, alle dyrene og badelandet, har Kaptein Sabeltann seilt opp som mange ungers favorittskikkelse i parken. I sommer heter forestillingen «Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels skatt». Og i tillegg til å servere et forrykende show som har gått rett i hjertet på norske barn i mange år, frir mannen også til foreldrene: I 2008 ble verdens største skattekiste plassert i Kaptein Sabeltanns Verden, og siden den gang har mange tusen barn latt seg overtale til å sende ham smokkene sine for en verdig avslutning på sutteperioden.

Foto: Nina Einarson

Fra regnskog til villmark

Dyreparken er delt inn i ulike temaområder, og de besøkende vandrer gjennom alt fra cowboylandskap til frodig regnskog og områder med elg. Apejungelen rommer også slanger og krokodiller, og for den som drømmer om eksotiske Afrika er det morsomt å se løver på nært hold. Et ypperlig tips for voksne, er å ta en nostalgisk tripp innom Kardemomme by. Thjorbjørn Egners tante Sofie, røverne og politimester Bastian er seg selv like, og de tar seg god tid til å rusle rundt og småprate med gjestene. Om ikke annet, er det morsomt å se at boken, arkitekturen og skikkelsene er så til de grader levendegjort! En gjør smart i å sette av endel timer til besøket – dyreparken brer seg utover et område på hele 600 mål.


Campingplass med basseng

Åros Feriesenter er en typisk familiecamping, og ligger et bare et par mil unna parken. En lang sandstrand, et herlig saltvannsbasseng og trivelige fasiliteter gjør plassen til et yndet reisemål for folk i alle aldere. Bestyrer Knut Renneflott forklarer:
- Vi har flest norske campinggjester, men også mange dansker, tyskere og hollendere besøker oss. Samtlige norske sommergjester skal i dyreparken, og vi merker også at en del planlegger turen i forhold til showene med Kaptein Sabeltann. På Åros er det hyggelig stemning hele tiden. Vi har bare glade familier på besøk, faktisk uansett vær! Mye skyldes nok det oppvarmede bassenget også – det gjør det jo mulig å dyppe seg eller leke uansett temperatur.


Utprøving av fiskelykken

Åros ligger et kvarter unna Kristiansand, der det fins både kino, teater, svømmehall og masse småforretninger. På plassen fins det volleyballbane, mulighet for leie av småbåter og kanoer, og på de varmeste dagene tager mange gjester en svipptur til Olavsundet eller også Ny-Hellesund Kystfort.
- Nærheten til sjøen gjør at ungene alltid har noe å finne på – dykking og windsurfing er populært, sier Renneflott. Og for dem med fiskelykke har vi et sløyerom og frysebokser så fangsten kan fortæres utover hele oppholdet! Veldig mange av våre gjester er gjengangere. Vi har folk som har vært her årlig i 40 år. Det de setter pris på er at vi har en rolig og velordnet familiecamping med alle fasiliteter og aktiviteter, avslutter Renneflott.


Sørlandsidyll med sentral beliggenhet

Også Skottevik FerieSenter ligger ved havet, og har en herlig strandlinje smykket med svaberg. Små gater snirkler seg innover plassen, og rundt hvert hjørne og bak hver bakketopp står det vogner og bobiler. Vi fant stamgjesten Øystein Loland idet han gjorde siste finpuss på båten før den skal settes på vannet:
- Jeg har campet her i åtte år, og trives kjempegodt! Det er absolutt en fordel at plassen ligger i et litt kupert terreng slik at en får sjøutsikt, sier han og peker utover havet. Selv bruker jeg området og naturen rundt her ganske mye, og etter hvert har jeg blitt kjent med en del faste gjester. Miljøet er trivelig og familievennlig, men butikken og restauranten sørger for at det er liv og røre også. Jeg har nok funnet favorittplassen min, stadfester han fornøyd.


Fire blanke stjerner

Skottevik har fire stjerner og plass til 300 vogner. I tillegg til myldringen nede ved brygga, trekker barna også gjerne mot lekeplassen med husker og sandkasse. Det er populært blant gjestene å fiske, dykke og nyte livet i vannkanten, men mange av dem tager også dagsturer til seilskutehavnene Brekkestø, Åkerøya og Gamle Hellesund som ligger rett i nærheten. Men likevel – hovedattraksjonen ved Skotterud er nok Dyreparken og det herlige sammensuriet av alt den rommer. Og det forstår vi jo, etter en morsom dag innenfor portene.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden