Danmark: Aktiv campingferie på Fyn
Valg av område
Når valget denne gang falt på det sydfynske øyhavet, er det fordi jeg har min sønn, Mathias på fire år med for første gang og da er det sydfynske øyhavet ideelt. Avstandene er små og det er rikelig med naturlige pauser, når det f.eks. må tas ferje. Det gjør, at dagsetappene ikke behøver å bli så lange. Det kan lett legges inn en ekstra krøll på turen, så den blir litt lengre, hvis det er stemning for det. Mulighetene er mange.
Campingplassene i det sydfynske ligger som perler på en snor og det er lett å tilrettelegge reisen etter, hva dere som familie vil se og hvor lange dagsetappene kan være. Været skal det også tas høyde for, så fleksibiliteten er viktig.
Godt forberedt
Mathias og jeg sover i telt og har med liggeunderlag, soveposer og et lite stormkjøkken. Mathias har bare sovet i telt et par ganger, så før avgang, har vi trent hjemme i hagen. På den måten var det ikke langt inn til den vante sengen, hvis han mistet motet. Vi har også syklet et par turer hjemme, for at han skulle venne seg til å sitte i sykkelstolen. På de turene har jeg også kunnet få en god følelse av, hvor lenge han kunne holde ut, samtidig med at det var god mosjon. Været rår vi ikke over, så regntøy er selvfølgelig en fast del av oppakningen. Hvis det går helt galt, leier vi hytter på campingplassene. Vær oppmerksom på at dette kan være vanskelig i skoleferien.
Vi starter på Ærø
Vi starter på Ærø. Campingplassen ligger midt på øya og er et godt utgangspunkt for turer både mot nord og syd. Her bruker vi et par dager på å se øya. Det er ingen avstander. Fra Marstal tar vi fergen til Rudkøbing på Langeland, der vi bare skal sykle 16 kilometer for å komme til en av Danmarks hyggeligste campingplasser, der det er opparbeidet et helt område for teltcampere. Vi ligger på en åpen slette rett ved en liten skog full av nattergaler.
Videre til Tåsinge
Turens lengste etappe går fra Langeland til Tåsinge, der vi igjen finner en deilig plett litt borte fra de andre camperne. Campingplassen er fin for turer til f.eks. Landet Kirke, Valdemar Slott og Svendborg Havn med de mange treskutene og sykkelturen rundt til disse attraksjonene er i seg selv en opplevelse. Det er hele tiden noe å se på og mange steder der vi kan ta en pause. Vi har dager, hvor vi har med matpakken i ryggsekken, andre ganger går vi inn på de lokale kroene og kafeene og får servert lunsjen. Vi kan gjøre, som vi vil.
Siste stopp
Siste stopp er på Thurø. Plassen ligger igjen helt ideelt med stranden i bakhagen. Vi kan høre vannet, når vi ligger i teltet og det er nettopp det sammen med den friske luften, som gjør teltcamping til noe helt spesielt, at naturens lyder kommer veldig tett på. Deilig å falle i søvn til – enda bedre å våkne til. Mathias er allerede blitt veldig begeistret for sykkelferie og det gleder meg selvfølgelig, fordi vi som familie er veldig fascinert av denne ferieformen.
Neste år skal han ha sin egen sykkel spent fast på min, så han kan hjelpe til med å trå på pedalene. Så kan lillesøster overta sykkelstolen.
Sykkelbagasje
Telt
Sovepose
Liggeunderlag
Stormkjøkken – campingplassens kjøkken kan også brukes
Sykkeltøy – lett tøy, som tørker raskt
Sykkelsko eller gummisko, sandaler
Badetøy og nattøy
Toalettsaker, håndklær
Regntøy
Solbriller og solkrem
Drikkekanne, sykkelkart, kartholder og kamera
Husk å pakke i vanntette vesker