: Sverige: Vakre Gotland | Din Fritid

Sverige: Vakre Gotland

Sverige to største øyer kan by på det meste, enten du er rojalist og håper på et glimt av kongefamilien på Öland, eller vil vite mer om middelalderhistorien på Gotland.

Middelalderhistorie er viktig

Historien gjør noe med oss, og middelalderhistorie er viktig og ikke minst interessant. Rundt hele Østersjøen finnes flere middelalderbyer som frister turister.

Et sted som stadig blir mer populært, er Gotland. Med 90 middelalderkirker og et utall av andre ærverdige bygninger fra middelalderen, blir man hele tiden påminnet at øya har en historie som stadig får flere turister på besøk.

Man minnes stadig om middelalderen på Gotland, og hvert år i uke 32 arrangeres den store middelalderfestivalen Medel-tidsveckan med historiske spill, middelaldersmusikk og draktparader. Medel-tidsveckan samler hvert år titusentalls interesserte tilskuere fra hele verden.

Hovedstaden Visby på Gotland står på Unescos verdensarvliste. Foto: Mats Jansson

Frister forfattere

Gotland har en historie under både dansk og svensk styre, men også perioder med relativ selvstendighet. Om det er historien, mystikken, naturen eller den spesielle stemningen som frister skriveglade kunstnere, skal være usagt, men det er en kjennsgjerning at svenske forfattere i hopetall har søkt seg til Gotland og til naboøya Öland.

Den mest kjente er Håkan Nesser, som bygde seg hus på øya. Like ved det internasjonalt anerkjente designhotellet Fabriken på karrige Furillen, lengst nordøst på Gotland, har han funnet sitt drømmested som i fremtiden skal gi inspirasjon til flere bøker om van Veeteren, Gunnar Barbarotti og de andre karakterene han har solgt millioner av.

Til Gotland har også forfatterne Mari Jungstedt og Anna Jansson valgt å legge sine krimdramaer, og lesere av disse forfatterne tas med rundt på den innholdsrike øya i bøkene. Norske Linn Ullmann bor også på øya sammen med sin familie.

Det hører med til historien at en annen stor kulturpersonlighet, filmregissøren Ingmar Bergman, Linn Ullmanns bestefar, søkte roen, og tilbrakte derfor store deler av sitt liv på Gotland.

På Öland har den svenske kongefamilien har sitt sommerparadis på slottet Solliden. Her feirer kronprinsesse Victoria alltid sine fødselsdager 14. juli. Den grandiose slottsparken er åpen for allmennheten mellom 15. mai og 15. september.

Öland har krimforfatteren Johan Theorin stor forkjærlighet for. Han har tilbrakt stort sett alle sine somrer på øya, og debutboken «Skumringstimen» har Öland som arena, selv om visse navn og steder er forandret i forhold til realiteten. Det spesielle slettelandskapet «alvaret» er med, og ”det store alvaret» er et steppelignende landskap som dekker en fjerdedel av øya. I likhet med hansabyen Visby på Gotland, står «alvaret» på Unescos verdensarvliste.

For enhver smak

Sveriges to største øyer har mye å by på, og de fleste sommerturistene reiser oftest både til både Gotland og Öland for å oppleve en miks av avslappet stemning ved de mange fine strendene og besøk, opphold og liv i de mange pittoreske byene og småstedene på de to øyene.

Hva er forskjellen på Öland og Gotland? Öland er lang og smal, noe som gjør at uansett hvor på øya du befinner deg har du sykkelavstand til havet. Den unike blandingen av natur og kultur, er et av de viktigste salgsargumentene for turistnæringen.

Gotland er større, over dobbelt så stor faktisk, både målt i areal og befolkning. Havet, strendene og klippene preger også denne øya som har hele 800 kilometer kystlinje. Men også i innlandet finnes det vakre landskap, små tettsteder i en natur som på mange måter føles litt usvensk.

Under Medeltidsveckan foregår det arrangementer hele tiden. Foto: Olle Hoffman

Reisefakta

På Gotland finnes et 20-talls campingplasser av ulik standard. Ønsker man å oppholde seg lenge på øya, er det greit å bestille i god tid hvis man har plukket seg ut en favorittcampingplass.

På Gotland er det faktisk mulig å leie seg en campingvogn eller en bobil, hvis man ønsker å ferdes som caravanist. Til Öland er det enkleste å ta den seks kilometer lange broen fra fastlandet over til øya.

Les mer hos VisitSweden

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden