Barnas drømmesommer:: Astrid Lindgrens verden | Din Fritid
Barnas drømmesommer:

Astrid Lindgrens verden

Sommeren er over. Men Bobil og Caravan rakk ikke mindre enn seks ulike sommerparker før sesongen var over. Vi har tilbragt en til to dager på de ulike attraksjonene og testpanelet har fått prøve alt de vil.


Pippis klatretre er populært. Foto: Tore Afdal

Av Tore Afdal

De frister med underholdning, karuseller og sukkerspinn. Det er et godt utvalg sommerparker både i Norge og Sverige som er greit tilgjengelig på en ferietur med bobil eller campingvogn. Vi presenterer flere av disse barnas drømmereisemål utover vintersesongen i Bobil og Caravan, først ut er Astrid Lindgrens verden i Vimmerby i Sverige.


Fornøyd publikum en varm sommerdag. Foto: Tore Afdal

Egen opplevelse

Til sammen 475 000 mennesker besøkte parken i løpet av 2013. Året før ble parken kåret til Sveriges beste attraksjon. Men la oss slå det fast med en gang: Er du ute etter karuseller, fart og spenning står neppe Astrid Lindgrens verden øverst på listen. Her er det større fokus på egenaktivitet i form av aktivitetsstier og hus og miljøer man kan gå rundt og besøke sammen med barna.

Ny attraksjon

Nytt av året er en saktegående togbane som passer for alle aldre og går innendørs med scener og historier fra Saltkråkan. Det er en gjennomført og ganske så imponerende bruk av bevegelige voksdukker i naturlig størrelse kombinert med realistiske scener og tilbehør fra filmene. Her var det mange flotte gjensyn med klassikere som da Skrållan maler kjøkkenet, til Melker som ramler i vannet og andre historier og ikke minst visdomsord som noen og enhver kan assosiere til sin egen barndoms somre. En veldig positiv opplevelse.


Publikumsmagneten Emil stjeler bokstavelig talt mye av showet i parken. Foto: Tore Afdal

Emil 50 år

Emil fyller rundt år i år og parken har investert nesten 100 millioner i et nytt teateranlegg tilpasset Emil-show. Vi fikk sett på showet om Emil og suppeskålen, og disse historiene er god underholdning for alle aldre - også i teaterversjon. Det var veldig varmt i solsteken midt i juli uten skygge og fullstappet med folk, men underholdningsverdien er høy og samspillet mellom skuespillerne og publikum var god. I sommer ble den nye scenen innviet med spesielt invitert presse tilstede. Vi var på plass! 


Man kommer tett på skuespillerne. Foto: Tore Afdal

Intime arenaer

Etter et stort show på en stor scene med mange mennesker, er det behagelig å kunne ta en tur til en av de mindre plassene. Det er bygget opp et lite autentisk miljø til de fleste av Astrid Lindgrens figurer, og her er det mange skuespillere som gjør små oppsetninger til faste tidspunkter. Er du riktig heldig kan du i tillegg, som oss, treffe på for eksempel Madiken og Elisabeth med deres husholderske. I forkant av denne forestillingen var et par håndfuller publikum og skuespillerne samlet under et tre og lekte en ekte gammeldags mimelek. Fascinerende å se hvordan barn setter pris på voksne som vil leke. Litt senere på dagen traff vi på en tyv og to politikonstabler som ble fulgt av en liten tilhengerskare med barn. Og det var ikke rart, for det virket som om skuespillerne egentlig hadde pause, men likevel spilte sine rollefigurer og inkluderte publikum mens de spiste is og slappet av i varmen. En artig og autentisk opplevelse både for liten og stor. Det er nettopp slike litt tilfeldige men nære møter med mennesker som har et ekte engasjement som gjør denne parken helt unik.


Både Ronja Røverdatter showet og kulissene er av imponerende kvalitet. Foto: Tore Afdal

Ronja Røverdatter

Mattisborgen er en påkostet kulisse som gir en imponerende ramme til oppsetningene om Ronja og Bork. Her er det simulert snø, røykmaskiner som lager tåke, og borgen som revner i to mens tordenen skraller. Både rammen og showet holder høy standard og vil sannsynligvis tilfredsstille selv den mest kresne action-orienterte. Vi fikk en kortversjon av historien til Ronja, alt fra fødselen til oppveksten, møtet med Bork og deres unike bånd. Det er dramatikk med innslag av det underjordiske, røvergjenger som slåss og Ronjas kamp for å bli selvstendig. Avslutningen hvor Ronja og Bork tydelig tar avstand fra fedrenes røverstreker og står foran egne valg er sterk og gjør inntrykk.

Overnatting

Vi kom til parken med bobil, og da er det både enkelt og anbefalt å overnatte på campingplassen som hører til parken. Her er det også mange aktiviteter for barna og det er egen inngang til parken.


I ekte Karlson på taket stil serveres det is med kjøttbolle på toppen! Foto: Tore Afdal

Konklusjon

Astrid Lindgrens verden har mye ekte og god underholdning å tilby både barn og voksne. Det gjelder spesielt om du som voksen selv har et forhold til Pippi, Emil, Karlson, Madiken, Rasmus, Saltkråkan, brødrene Løvehjerte og Ronja. Dette er den parken som har mest å tilby de som selv ønsker å oppleve ting, på sin rolige måte. Dette er den parken som har høyest kvalitet på underholdningsinnslagene. Og de mange små samlingspunktene hvor du kan treffe de kjente figurene og oppleve de på nært hold gjør denne parken unik, og til en av Europas beste.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden