: Fra åker til campingplass | Din Fritid

Fra åker til campingplass

Opprinnelig var det et sagbruk og ei brygge der hvor Solbergstøa Camping og Hytter ligger nå. Etter hvert også en jordbæråker. I dag er det en romslig campingplass for både fastliggere og besøkende.

Vakker beliggenhet rett ved sjøen.

Av Liv Torunn Torpe

Solbergstøa Camping og Hytter på Hurum sør for Oslo har vært mer eller mindre i organisert drift siden tidlig på 60’tallet. Det var foreldrene til Anders Sæthre som startet med campingplass. Siden Anders mistet sin far i ung alder, begynte han tidlig å hjelpe til. Men det var først i ’95 at han og kona Tone overtok driften av campingplassen etter Anders sin mor.

Solgte isblokker til England

Før i tiden gikk dampskipene som skulle fra Oslo til England, innom på Solbergstøa og henta is. Gården som campingplassen tilhører, hadde flere isdammer der de brøt opp is. Disse dammene har en kulturhistorisk verdi i dag.
Om somrene var det flere teltturister som campet i området.
– Det ble såpass mange campingturister at det ble behov for organisert campingplass, ikke minst på grunn av sanitærforholdene, forteller Anders.

Flytter inn

På sommerstid flytter han og familien ned i den lille hytta de har på plassen, og bor der fra skolen slutter og til den begynner igjen. Det har de gjort i alle år, siden før Beate ble født.
– Jeg kjenner ikke til noe annet liv, forteller Beate Sæthre. Hun og broren er vant med at ferietid er tiden på campingplassen.
Tone forteller at det hender folk spør henne eller mannen hva de skal i ferien.
– Folk glemmer så lett at ferien vår består av å styre campingplassen her. Skal vi på tur, må det skje mellom 15. september og 1. mai, smiler hun.

Stabile langtidsgjester

– Vi har gjester her som har hatt fast plass i nærmere 45 år. De begynte med telt, så vogn. Deretter hadde de noen år med bobil. De beholdt plassen her, men var her bare i en uke eller to før de reiste for å se seg rundt i Norge. Nå har mange av dem kjøpt seg vogn og er igjen fastliggere, forteller Anders.


Ingen spikertelt

Anders og Tone er veldig strenge på at ingen får sette opp spikertelt.
– Det blir for fast, mener Anders.
– Det er så mange flotte helårstelt en kan bruke, som både er vinterisolerte og som har glass istedenfor plastvinduer. Det har med campingfølelsen å gjøre. Nå ser vi utover en campingplass. Med spikertelt får du følelsen av hyttefelt, forklarer Anders.
Mange vil nok mene at Anders og Tone har et strengt regime, men de mener en kan ha det like fint og komfortabelt med fortelt.
– Det er ikke spikerteltet som er avgjørende for om en trives eller ikke, mener de.

Sommeråpent

Solbergstøa er kun åpen i sommerhalvåret. Plassen åpnes 1. mai, og stenges
15. september. Om noen av gjestene vil bruke plassen utenom sesongen, blir det på eget ansvar.
Beate og Anders jr jobber også på campingplassen om sommeren. Beate er den som skal overta en dag. Men hun tenker ikke så mye på det enda. Hun har fortsatt to år igjen på Tomb landbruksskole.
– Når Beate er klar til å passe campingplassen om sommeren, skal vi få oss bobil. Da skal vi på tur nedover kontinentet og se Tour de France. Det er den store drømmen min, sier Anders.
– Det har du sagt i mange år, pappa, skyter Beate inn.
Anders smiler og sier at det er sant, men det er viktig å ha noe å se fram til.

Tilgjengelige

– Vi er jo alltid tilgjengelige her hele sommeren, i tilfelle noe skjer. Og så er det jo alltid noe som må gjøres. Dermed er vi bundet her i sommermånedene. Men det er dette livet vi har valgt, og da er det jo bare sånn, smiler Tone.
De forteller at det er veldig liten utskiftning av gjestene på plassen. Så noen venteliste har de ikke.
– Det blir litt sånn at den som ringer først, etter at en plass er blitt ledig, er gjerne den som får den. Noen venteliste eksisterer ikke. Når en har fastboende gjester som blir i gjennomsnittlig 30 år, blir det ganske lang ventetid på ledige plasser, ler han.
Derfor er politikken til Anders og Tone at vil du ha fast plass, bør du ringe dem om våren.

Helårshytter

De siste åra har de også hatt hytteutleie. Det står tre helårshytter øverst ved innkjøringen til plassen. Disse har to soverom, kjøkkenkrok, bad og parabol.
– Her er det ingen fancy restaurant eller stor matbutikk. De som er her, aktiviserer seg selv. Vi har kiosk nede på plassen med salg av is og brus og så videre. Og et sanitæranlegg. Men det er også alt.
De som kommer hit til oss, kommer ikke for å bli aktivisert. De kommer for å nyte sjøen, stranda og naturen, sier Anders. Men så er veien kort både inn til Filtvet, Tofte og Holmsbu.
Det er viktig for familien Sæthre at alle på campingen føler seg inkluderte. Siden de fleste av gjestene blir boende så lenge, har det bygd seg opp et stort fellesskap blant beboerne. Er det grilling og musikk på stranda, kommer de fleste ruslende.


Ordna forhold

Solbergstøa Camping blir beskrevet som en stille, rolig og familievennlig plass. Flere av gjestene har også båtplass her. I og med at det er mange familier som holder til her, er ungene flinke til å ta seg av hverandre. De større ser etter de mindre. De fisker og ror litt i båt, bader og koser seg. Det er friheten som lokker folk ut hit til denne idylliske plassen. Her kan du holde deg for deg selv ei hel uke om du ikke vil ha kontakt med noen, eller du kan være akkurat så sosial du vil. Uansett, det som går igjen hos gjestene, er at de alle respekterer privatlivet til hverandre.
Gjestene møtes på veien eller stranda. Og så inviterer de hverandre opp i vogna eller på terrassen. De arrangerer også turer sammen, som gå-tur til Filtvet Fyr og restauranten Villa Malla. Da setter de opp lapp ved fellestoalettet, og alle som vil møter opp der til avtalt tid.


Noe å finne på

– Selv på de mindre solrike dagene er det mye å finne på. Da kan gjestene reise enten til Drøbak eller Holmsbu. I tillegg har en både kyststien og andre flotte turområder i nærheten der en kan gå tur, forteller Tone. Det er også mange fiskevann i området, for dem som er fiskeinteresserte.
– Eller en kan rett og slett bare sette seg på en benk og se på båttrafikken som seiler forbi, eller nyte sjøen og utsikten, avslutter Anders.


Hele Solbergstøas Mimmi

- Første gangen vi var på Solbergstøa Camping, var da vi svingte innom her i 1995. Alle var så hyggelige her at vi spurte like greit om vi kunne få fast plass, forteller Anne Beth Pedersen, alias Mimmi.
Hun og mannen Leif Erling Fagermo fikk en plass helt nederst på campingen, og det var da bare en svart liten flekk.  Anders Sæthre hadde nettopp tatt over campingplassen og utvidet den med å ta i bruk en jordbæråker. Det var der han plasserte Mimmi og mannen.

Skulle ikke bli fastboende
Mimmi forteller at mannen hennes egentlig ville reise rundt med vogna. Han skulle ikke ha fast plass. Men så kom de til Solbergstøa, og de falt så for plassen at de ble værende der.
– Året etter hadde Anders utvida plassen vår, så da fikk vi stor fin plass. Nå er plassen vår den fineste på hele Solbergstøa, ler hun. Plassen deres ligger helt nederst mot stranda. Ikke for det, alle på Solbergstøa Camping har sjøutsikt.

Kan brukes til alt
Mimmi har vært på plassen så lenge at hun har blitt en fast institusjon. Hun kjenner så å si alle de faste på plassen. Ungene vet at de kan komme til henne om det er noe. Hun passer på dem om foreldrene trenger noen timer fri. Har de glemt igjen håndkle når de skal bade eller redningsvest, roper de bare på Mimmi.
– Jeg kan brukes til alt, og det vet ungene. De vet de kan komme til meg om det er noe de trenger hjelp til, smiler hun. Datteren hennes Margit Anneth Fagermo Pedersen nikker enig.
– Mamma har alltid vært sånn. Åpen og blid, og ungene elsker henne, smiler hun.
Akkurat nå er datteren og barnebarnet Oliver på to år er på besøk. Mimmi elsker å ha dem rundt seg.

Første og siste
Mimmi og mannen hennes bruker vogna på Solbergstøa Camping mye. Selv om campingplassen er stengt i vinterhalvåret, har Mimmi vært i vogna i februar. Det var da de bytta ut den gamle vogna med ei ny ei.
– Det var så nydelig vær den uka den nye vogna kom, så jeg måtte være her litt. Men stort sett er jeg her fra påske til september. Jeg elsker å padle kajakk, for det er det nærmeste jeg kommer båt, og da er det perfekt for meg å være her hvor jeg kan padle så mye jeg vil. Det året jeg gikk sjukemeldt, var det nesten så Anders (eier av campingplassen) måtte måke meg ut, forteller hun.
Mimmi og Leif Erling reiser hit så fort de kan når våren kommer. Hun tror nok at de stort sett er blant de første gjestene som kommer.
De blir også værende så lenge de kan om høsten. Det er jo bare en snau time til Oslo, så det går fint å pendle.

Morgenbad hver dag
Det første Mimmi gjør når hun våkner om morgenen, er å ta seg et bad. Deretter blir det gjerne en skogstur. Det er fint turterreng på andre siden av veien, med et yrende dyreliv av fugler, rev og elg. Hun forteller at noen ganger når det er sett elg i skogen, reiser de en hel gjeng fra campingen på elgsafari. Da samles de opp i biler og drar av sted. Alle som vil får være med.
– Når blåbærene er modne, tar jeg med meg de av ungene som vil være med for å plukke blåbær. Etterpå steiker vi lapper og koser oss. En må jo kjøpe dem litt, smiler hun.

Deres andre hjem
Mimmi forteller at de trives utrolig godt på campingen. De kommer til å beholde plassen sin så lenge de kan. Det er blitt deres andre hjem. De er ikke alene om å føle det. Ventetida på fast plass på Solbergstøa er flere år.
– En av småguttene som er her, fortalte meg at det var kjekt med ferie på Tenerife, men det var enda bedre på Solbergstøa, ler Mimmi.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden