Luftig drøm
Av Tore Afdal
Har du lyst på en opplevelse utenom det vanlige har tretopphytter noe uvanlig å tilby deg. Og det er en så annerledes opplevelse at du garantert ikke vil angre om du dropper bobilen eller campingvogna for en natt.
Jeg er på vei til Lerkehytta og kjører på en liten skogsbilvei med en stor bobil, og lurer på om jeg har gjort noe dumt. Det er mye vann flere steder i veien, og jeg er spent på om det finnes en stor nok snuplass ved enden av veien - som ikke kan være langt unna skal jeg tolke veibredden…
Jeg er ikke i tvil om at jeg er fremme, for en så stor hytte i et tre finnes det ikke maken til. Jeg har kommet til Lerkehytta som har fått navnet sitt etter trærne omkring. Ingen av de fire hyttene til Tretopphytter ligner på hverandre. Langt fra hverandre ligger de også, vi snakker om minimum fem kilometer. Felles for de alle er en unik naturopplevelse innimellom trekronene, langt fra folk.
Veien opp til tretoppene går på solide trapper, snekret med grove og solide materialer. Selve hytta er festet i flere trær og er støttet med solide tømmerstokker på alle sider. Det hele oppleves som veldig solid og trygt.
Vel oppe i Lerkehytta er det fuglelivet, utsikten og ekornene som du først legger merke til. Jeg hvisker uten å tenke over det. Det må være på grunn av den nærmest totale mangelen på støy. Her er det stillheten som råder, og når jeg ser utover terrassen, føles det som om jeg har naturen for mine føtter.
Gründeren
Frode Schei er skogtekniker og trepleier. Han har 25 års erfaring og kjenner denne skogen ut og inn. Naturinteressen fikk han som barn. Som voksen fikk han lyst til å dele den med andre og kom på ideen med å snekre hytter i trærne. Men skal det gjøres forsvarlig og trygt, er det litt av en jobb både å beregne, prosjektere og ikke minst bygge.
De første hyttene snekret Schei selv, Himmelhytta er satt opp i samarbeid med en lokal byggmester. Uansett kreves det spesialkompetanse, det skal kunne være noe bevegelse, men ikke for mye. Flere ingeniørfirmaer har utarbeidet nødvendige beregninger, og det er nødvendig i en del av landet hvor snølasten kan være betydelig.
Vekker oppsikt
Det har vært mye medieomtale, og ryktene sprer seg fort om de unike hyttene. Norske nasjonale medier er en ting, men også internasjonale magasiner og reisekanaler ønsker å fortelle om naturopplevelsen under norske tretopper.
– Hvordan takler dere all interessen?
– Det er ekstremt stor pågang, jeg tror vi kommer til å ende på tilnærmet 100 prosent belegg på de fire hyttene i år, sier Frode Schei som har som hovedmål å skape trygg spenning.
– I dagens samfunn er det viktig å gjøre naturen tilgjengelig for alle, sier Frode Schei.
– Vi har en rammetillatelse på fem hytter. Vi har bygd fire, så nå tror jeg vi skal gå litt i tenkeboksen før vi går videre, sier Schei. Underveis har han hatt god hjelp av samboer Ann-Mari Jahr.
Det siste prosjektet er Himmelhytta som er mer luksuriøs med stor soveavdeling og meget velegnet til en romantisk tur.
Det skal litt til å toppe dette!
Trygt
Om du har en liten porsjon høydeskrekk i magen, så vil nok de fleste likevel oppleve meterne over bakken som trygge. Det er solide trapper opp til selve hytta, og det er rekkverk og netting overalt.
Og joda, det var nok plass på snuplassen til at jeg fikk med bobilen hjem.
Fakta om tretopphyttene
- De fire hyttene heter Furuhytta, Lerkhytta, Granhytta og Himmelhytta.
- To årsverk er knyttet til driften.
- Det vanligste er å overnatte en til to netter, og man har hele hytta for seg selv.
- 6-8 sengeplasser. Ca. 11-23 m2.
- Alle hyttene har vann og strøm, komfyr og kjøleskap.
- Granhytta har en 40 meter lang rullestolrampe helt opp i tretoppene.
- Pris: Fra 990 kr til 2490 kr for hele hytta pr. natt, avhengig av sesong. Rimeligst på ukedager.
- Kan bestilles gjennom: Norske Vandrerhjem eller tretopphytter.no