: Midt-Norge: Ørretfiske fra campingvogna | Din Fritid

Midt-Norge: Ørretfiske fra campingvogna

På Selbu Camping kan du stå på terrassen å slenge fiskekroken rett i Garbergselva. Resultatet kan bli ørreter på flere kilo.

Rolf Martin Solli er fiskeguide, men er selv lidenskapelig ørretfisker og elsker å stå ved Selbusjøen med stanga i hånden

De siste årene har elva Nea vokst til å bli en magnet for fiskere med sans for ørret. Nea regnes for å være en av Europas beste ørretelver, men gedigne Selbusjøen, den noe mindre Garbergselva og de små tjernene rundt om i kommunen kan være vel så attraktive.

Disse fiskene er med på å lokke nye turister til Selbu

Fire og fem kilo

- I forrige uke fikk en fisker en ørret på 3,5 kilo oppe i Børsjøen. Navnet må ikke misforstås, det er bare et lite tjern, smiler Morten Dahlø, nyansatt reiselivsutvikler i Selbu.

Ørreter på både fire og fem kilo er ikke uvanlig.

- For ti år siden ville det blitt avisoppslag om noen fikk en ørret på over halvkiloen. I dag er det sjelden du får noen som er mindre enn syv hundre gram, sier han.

Fiskeinteressen er stor i Selbu, bygda som har fostret et mangeårig eliteserielag i håndball og skiløperne Grete Ingeborg Nykkelmo og Berit Aunli for å nevne noen. Selbuvotten, Selburosa og Peder Morseth Folkehøgskole er andre merkenavn som tilreisende nikker gjenkjennende til, men i det siste stiller disse mer og mer i skyggen av kjempeørreten.

- I 2006 laget Lars Lenth og Bård Tufte Johansen i Sherpafilm en DVD-film fra Nea-vassdraget. Den er blitt svært populær, og vi har merket at interessen rundt ørretfiske har tatt seg opp, sier Frode Langseth.

For Frode Langseth og de andre på Selbu camping er ørreten lett tilgjengelig. Det er bare å kaste uti

Mange faste gjester

Langseth driver Selbu Camping, som familien tok over i 2006, og merker trykket på de ledige plassene han rår over. 70 plasser faste plasser allerede opptatt, men i løpet av året skal 30 nye skal etableres.

- Vi har et svensk ektepar som har vært trofaste på campingen i 20 år i et strekk, sier han.

I tillegg har Langseth plasser for de som kommer for å være noen dager. I Selbu finnes også Marienborg Camping, som også har plasser for tilreisende fiskere med bobil eller campingvogn.

- Fra noen av campingvognene kan man stå på terrassen og fiske rett i Garbergselva, som renner ut i Selbusjøen akkurat der hvor vår camping ligger, sier Langseth.

Fiskehistorier har en tendens til å være noe voldsomme, men denne er visst sann:

- En gang vi satte opp forteltet dro vi opp en ørret på halvannen kilo, smiler Langseth, som selv har campingvogn med fortelt og terrasse ved bredden av elven.

Elva Nea er oppdemmet, og det er grunnen til at vogneierne på campingplassene i Selbu ikke får sette opp spikertelt.

- Hvis demningen brister, skal det være mulig å evakuere campingplassen i løpet av noen få timer. Derfor har kommunen vedtatt å begrense bruken av spikertelt. Sjansen for at demningen brister er imidlertid svært liten, beroliger han.

Stor interesse

På turistkontoret råder Olav Nykkelmo. Han er noe oppgitt over at bygda ligger på etterskudd når det gjelder campingturisme.

- Allerede i fjor merket vi stor pågang fra turistene, og i år regner vi med at flere vi komme. Vi er i ferd med å få øynene opp, og vi arbeider med å tilrettelegge for en tømmestasjon og bobilparkering i nærheten av Nea, sier han.

Trolig vil stadig flere campingvogn- og bobilturister besøke bygda, som kun ligger en times kjøring fra Trondheim og en halv time fra Stjørdal. Nå har også mediene fått øynene opp for ”Lykkelandet”, som bygda har valgt å kalle seg.

- Et svensk filmteam skal lage to halvtimes programmer for svensk TV3, samt å utgi en DVD, sier Nykkelmo.
Han tror ørretfiske i Selbu stadig vil bli viktigere. En av grunnene er at laksefisket i de trønderske elvene ikke har vært all verden de siste årene.

- I fjor opplevde vi at mange fiskere rømte fra Gaula, Orkla og Stjørdalselva for å komme til Nea eller Selbusjøen for å fiske. Noen hadde stått i flere uker i lakseelvene uten å få fisk. Her fikk de fin ørret med en gang, sier Nykkelmo, som mener at maken til ørretfiske i Neavassdraget og Selbusjøen må man svært lenge tilbake i tiden for å finne.

Billig fiske

Reiselivsnæringen i Selbu er svært optimistisk med tanke ørretfiskets betydning for bygda. Mange argumenter tilsier at nye horder vil legge turen til Selbu. For det første er du nærmest garantert fangst, for det andre er det svært billig å fiske ørret sammenlignet med laksefisket. Et døgnkort i Nea koster 100 kroner, og blir man en ukes tid vil et årskort til seks hundre kroner lønne seg. Barn under 16 fisker gratis.
Velger man Selbukortet, da kan man fiske i Selbusjøen og alle vann og elver i Selbu, koster årskortet 800 kroner.

Er man usikker på egne ferdigheter har Tya Flyfishing oppnevnt fire fiskeguider som kan leies inn av enkeltpersoner eller grupper. For 2700 kroner dagen får du bli med på en ferd i vassdragene i Selbu på jakt etter de største ruggene.

- Vi vet hvor storfisken finnes, fastslår Rolf Martin Solli, en av de fire guidene.

Han tror tiltaket vil bli populært.

- Å få en ørret på tre-fire kilo er ikke umulig, og vi kan bidra til å øke sjansen for at så skjer, sier Solli, som selv har dratt opp en ørret på 3,5 kilo i Selbusjøen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden