: DAB til den gamle radioen | Din Fritid

DAB til den gamle radioen

Radio er og forblir et aktuelt og skattet medium i en tid der nordmenns medievaner endres raskt. De riksdekkende FM-nettene skrus av 2017 eller 2019. Men kringkastingsteknologi er fremdeles bærebjelken i norsk radiodistribusjon, og kringkasting over DAB tar over rollen som robust medium, som kan betjene mange samtidige lyttere gratis, uten abonnementskostnader.

DAB signaler

Veteranradioer kan fint brukes selv om ny teknologi tar over. Allerede i dag finnes det en rekke løsninger for å la eldre radioer leve inn i neste radioæra og benytte seg av det økte radiotilbudet som DAB gir. Alle løsningene har det til felles at de konverterer DAB til signaler som den gamle radioen kan bruke.

Ekstern inngang

Har radioen en eksterninngang er det relativt enkelt å koble til en vanlig DAB-radio ved hjelp av en lydkabel til linje/lydopptakerinngangen i det gamle apparatet.

I tillegg til DAB-radioer finnes det også egne DAB-adaptere beregnet på hjemmeradioer. Disse har en utgang for lyd og er uten høyttaler eller knapper. Det styres med fjernkontroll.

En DAB-radio eller adapter har som regel RCA- eller jack/phono 3.5 mm-utgang. Overgangskabler til 3- eller 5-polet DIN-kontakter finnes i velassorterte butikker og på nettet.

Overgang til banankontakter (til Kurér m.fl.) eller til andre sjeldnere kontakter må man som regel lage selv. Da bør man ta stilling til stereo nedmiks til mono (mer om dette lengre ned).


DAB-radioen eller -adapteren kobles til en liten FM-sender med kort rekkevidde. Denne fås kjøpt i nettbutikker eller vanlige butikker.

Ingen ekstern inngang? Bruk FM!

Dersom det gamle radioutstyret mangler en ekstern inngang kan DAB-lyden sendes over en ledig FM-frekvens. FM som teknologi eller frekvensbånd fortsetter nemlig å eksistere selv om de riksdekkende FM-nettene skrus av.

Et annet alternativ er å bruke en DAB-adapter til bil. En slik adapter tar imot DAB-signaler og sender lyden videre på FM noen meter rundt. FM-signalet plukkes opp av den gamle radioen, trådløst og enkelt. Husk å passe på at adapteren tilkobles en ekstern antenne (som ofte følger med) og at denne monteres/settes opp vertikalt på et sted hvor mottaket er bra.

Stereo til mono?

Mange gamle apparater er ofte i mono. Ved bruk av en overgang til DIN-kontakt som ovenfor vil man ofte kun få en kanalen (som regel venstre). Ved overgang til monokontakter må man velge høyre eller venstre. Men vil man være litt nøyere og kombinere på en bra måte venstre og høyre kanalen til mono gjøres dette enkelt ved å bruke 2 motstander. Prinsippskjema ser ut på følgende måte:

Det vil være fristende å lodde sammen venstre og høyre kanal, uten motstander. Selv om lyden vil være grei nok ut for de fleste bør man være klar over at det ikke er ideelt. Å “kortslutte” venstre og høyre kanal gjør at totalspenningen halveres. I tillegg, siden utgangsimpedansen til lydkilden er lav (5 til 50Ω) vil operasjonsforsterkerne måtte trekke forholdsvis mye strøm. Det er disse ikke beregnet til og de vil risikere å gå i metning slik at lydbildet bli forvrengt.


Merk at for en 3-PIN DIN vil ikke pinner nr 4/5 være i bruk.

Lodde sin egen DIN-kabel

Hvilke kontaktpinner brukes til hva kan avhenge av modell, men vil som regel følge standarden fra Deutsches Institut für Normung (DIN). På Wikipedia finner man følgende pinneoppsett:

Grammofoninngang? Ja, men for spesielt interesserte?

Savner man en lydopptakerinngang kan grammofoninngangen være et alternativ. Høres lyden bra ut er det bare å bruke den. Men er lyden forvrengt kreves det litt større innsats.

På “nyere” modeller (altså 60 til 80 år gamle) sitter det nemlig et ekstra fortrinn på grammofoninngangen. Fortrinnet kompenserer for en equaliseringskurve som ble tatt i bruk for å bedre dra nytte av vinylplatenes fysiske egenskaper; og dermed få best mulig lydkvalitet. Siden 1954 har denne “equalisering” blitt standardisert av Recording Industry Association of America (RIAA) og grammofoninngangene ble deretter utstyrt med et RIAA-fortrinn. Altså en forsterker med en bestemt frekvensrespons.

En annen lydkilde enn vinyl (for eksempel fra en CD-spiller eller radiomottaker) er i utgangspunktet lineær og vil dermed bli ikke-lineær pga fortrinnet. Dette kan motvirkes ved å sette inn et passivt anti-RIAA-filter i forkant, dvs. mellom den eksterne kilden og grammofoninngangen. Filtret vil kunne kompensere for frekvensresponsen i RIAA-fortrinnet og gi en lineær frekvensrespons.


Her er et eksempel er fra http://sound.westhost.com/project80.htm

Anti-RIAA-filter i handelen er sjeldne og svært kostbare, men derimot relativt enkle å lage selv. Man kan finne byggesett, eller finne oppskriften på nettet.


Michel Gascoin er teknologirådgiver i NRK og jobber blant annet med radiodistribusjon (til AM, FM, DAB, Internett); både med mottakerteknologi og mottaksforhold (dekning, frekvenser, antenneteknikk).

Hjelp til å få

Det finnes fremdeles noen få forhandlere som kan hjelpe deg med å gjøre gamle radioer DAB-kompatible og kan gi veiledning. Disse får jevnlige henvendelser fra kunder som vil få til DAB til sine gamle radioer, og de har spesialisert seg til å løse det på kreative måter.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden