Bobildag på landet: Mjøsas nyeste turistattraksjon | Din Fritid
Bobildag på landet

Mjøsas nyeste turistattraksjon

Stupetårnet, Skibladner og Norges største innlandsøy, Helgøya, er verdt å få med seg på en Mjøsa rundt-tur med bobilen eller vogna.

Først hatet og så elsket. Et raskt søk på «stupetårn Hamar» på nettet gir 106 000 treff. Byggingen av stupetårnet var beregnet å koste 1,5 millioner, men endte opp med en prislapp på 25,8 millioner kroner.

Landets mest berømte

I dag blir det brukt hele året, og turister kommer til Hamar bare for å oppleve stupetårnet, som fotograferes, filmes og beses fra alle kanter. Det arrangeres konserter på og ved stupetårnet, det er skrevet bok om prosjektet og Ylvis-brødrene har laget en musikal som handlet om det. T-skjorter med teksten «Jeg har stupt fra Norges dyreste stupetårn» er meget populære.


På en reise rundt Mjøsa anbefales det å sette av en dag til rundturen med verdens eldste hjuldamper i drift, Skibladner, som kalles for Mjøsas hvite svane.

Men Hamar har mer å by på for besøkende som kommer til byen. Blant annet er Domkirkeodden med ruinene, Jernbanemuseet og Vikingskipet noe å få med seg.


Ruinene av den gamle Hamar domkirke og Domkirkeodden ligger i naturskjønne omgivelser.

Kommer du med bobil eller campingvogn er ikke tilbudet så bra: Byen har ingen campingplass å tilby. Det er i sommersesongen bobilparkering på Tjuvholmen ved småbåthavna, og det er parkeringsmulighet ved Domkirkeodden, men nærmeste campingplass må du til Brumunddal, 15 kilometer fra Hamar, for å finne.


Nærmere Mjøsas vannkant er det vanskelig å komme for å nyte bobillivet. På Hamar er det en fin plass ved småbåthavna på Tjuvholmen, noen få minutters gange fra sentrumsgatene

Drømmen om Mjøsa

– Det hele startet i 2007. Tidligere var det bare jorder og kratt her, og vi visste det var behov for campingplass i området, forteller Jørn Ødegaarden ved Mjøsa Ferie og Fritidssenter.


Jørn Ødegaarden ved Mjøsa Ferie og Fritidssenter ved Brumunddal gleder seg over økning i besøk av bobil- og caravangjester.

I dag er det 260 fastliggere her og 30 parkeringer med strøm spesialtilpasset bobiler, i tillegg til 60 plasser med strøm for både vogn og bobil.

– Fastliggerne er grunnlaget for hele driften vår. For gjestene er en slik fast plass inngangen til å kunne feriere nær Mjøsa. En hytte nær Mjøsa er et millionprosjekt, men her kan en få en «liten hytte» nær vannet for 250 000 kroner og oppover, forteller Ødegaarden engasjert.

Campingplassen, som ligger et par kilometer fra Brumunddal sentrum, har det siste året blitt påvirket av den store utbyggingen av E6, som pågår fremdeles:

– Navigasjonshjelp som GPSer og Google Maps viser feil, og dette i kombinasjon med litt dårlig skilting har påvirket besøket hos oss den siste tiden. Vi har prøvd å si fra, men det har ikke nyttet så langt. Vi gleder oss til at E6 skal være ferdig neste år, da får vi også sykkel- og gangvei inn til sentrum, sier Ødegaarden.

Brumunddal sentrum har flere kafeer, og «Matfatet» tilbyr lokal mat. Andre severdigheter er Prøysenmuseet, som forøvrig er arena for flere spennende arrangementer, Helgøya og Snilsberg. En liten dyrepark er også å finne i nærheten. Badeanlegget Ankerskogen på Hamar ligger 10-15 minutter fra Brumunddal.

– Mange av de som kommer hit bruker campingplassen som base for turer i området. Det er spennende tider for oss, vi tenker på å utvide og er i dialog med kommunen. Vi har tilgang på 90 mål, så det blir flere plasser for hytter, vogner, bobiler og telt, forteller Ødegaarden engasjert.

Åpen hele året

– Økning i antall bobiler på veiene gjør at sesongen vår blir lengre. Vi merker økt trafikk helt fra april og til ut i oktober. Campingen er åpen hele året, men det kan være kaldt her på Lillehammer, så sanitæranlegget for drop-in-parkeringen kan bli stengt. Tilgang på parkering og strøm vil det alltid være. Her er det selvbetjening og betaling med Vipps, forteller Stian Lunn ved Lillehammer Camping til Din Fritid.


Lillehammer Camping.

Campingplassen, som ligger helt i Mjøskanten, ikke langt fra sentrum i Lillehammer, har 250 plasser med strøm.

– Vi har den siste tiden utvidet med nye plasser, og 18 av plassene er spesielt beregnet for lange bobiler og campingvogner. Alle har strøm, og de vil ha en litt høyere pris per døgn. Nytt av året er at det kan forhåndsbestilles plass i høysesongen. 30 plasser er satt av til dette og det er mulig vi utvider tilbudet til neste år. Eventuell avbestilling er 24 timer før, ellers må alt betales hvis en ikke dukker opp, sier Lunn.

Campingen er et fint utgangspunkt for å oppdage Lillehammer og området rundt, som Hunderfossen og Lilleputthammer.

– Vi arbeider hele tiden med å forbedre tilbudet til våre besøkende: Både med en «hopp på»-buss med destinasjon Lillehammer, og forbedrede sanitæranlegg. En viktig ting for de som skal besøke oss og som bruker GPS: De fleste navigasjonssystemer viser til en vei som er stengt for gjennomkjøring. Ta i stedet av fra E6, inn til kjøpesenteret Strandtorget og Circle K, følg så veien i ytterkant av kjøpesenteret, forklarer Lunn.


Vi hadde ingen problemer med å kose oss på Lillehammer Camping i nydelig sommervær.

God plass for bobil

Ekteparet Edith og Bertill van de Wiel fra Amsterdam, Nederland trives på tur til Norge med sin nyinnkjøpte bobil og spesialhenger for motorsykkelen.


Edith og Bertill van de Wiel fra Nederland trives på Lillehammer med bobil, motorsykkel og elsykkel.

– Da barna var små dro vi på camping med telt eller leide campingvogner som stod fast på plasser rundt om Italia, Sveits og Kroatia. Nå er barna voksne, så da det er bare Edith og jeg som drar på tur, forteller Bertill til Din Fritid.

Paret er innom Lillehammer Camping for en natt, og har planer om å ta en tur mot Gausdal på sin medbrakte motorsykkel før de tar bobilen videre nord-vestover.

– Vi bruker en nederlandsk nettside som foreslår reiseruten vi følger. Planen er å kjøre videre til Dombås og Ålesund, sier Bertill.

– Det er så god plass her i Norge, og flott at en kan parkere hvor som helst. Prismessig ligner Norge på Sveits, det er mye dyrere her enn sørover i Europa, sier Edith.

Paret fra Nederland har så vidt rukket en tur til Lillehammer sentrum på sine medbrakte el-sykler.

– El-syklene er fine når vi skal på korte turer for å oppleve nærområdene vi stopper ved. Veiene er fine og skiltingen er god, enten vi er i bobilen, på motorsykkelen eller på el-sykkel, forteller Bertill før han klargjør motorsykkelen for en ny tur og nye opplevelser.

Lærte seg norsk

– Vi har vært her på Lillehammer 5-6 ganger, denne gangen skal vi være her i 4 dager. Vi liker å bruke litt tid her på campingen ved Mjøsa, den ligger litt unna sentrum. Vi er ikke bymennesker, og foretrekker stillhet og ro, forteller Barbara Mühlemann fra Emmental i Sveits.


Barbara og Martin Mühlemann fra Sveits besøkte Norge første gang i 1991. Lillehammer er en favoritt.

Hun og ektemannen Martin var i Norge første gang i 1991, og de likte både landet og folket.

– I 1993 var vi tilbake, og jeg følte på at mange vi traff ikke kunne kommunisere så godt. Derfor bestemte jeg meg for å lære meg norsk. Så da jeg kom tilbake til Sveits lette jeg opp mulige språkkurs og satte i gang, forteller Barbara på godt norsk.

– Vi har fått norske venner og det at jeg kan språket gjør alt lettere. Mannen min forstår litt norsk, men snakker ikke noe, forteller Barbara ivrig.

15. mai reiste paret hjemmefra. Hele sommeren er satt av til å reise rundt i Norge. De fricamper litt, men bruker oftest campingplasser. De forteller at de opplever prisene som greie, og ikke så veldig ulike de sveitsiske.

– På Lillehammer Camping trives vi godt. Vi husker godt Lillehammer-OL, og anbefaler å besøke OL-museet, Maihaugen og gågata, som bare må oppleves, avslutter det Norgesglade ekteparet fra Sveits.


Kveldsstemning og Mjøsa i solnedgang ved Lillehammer Camping.

Innlandsøy

Midt i Mjøsa finner vi Helgøya. Ta av fra E6 ved Brumunddal til Tingnes, så finner du en av landets største innlandsøyer. På Tingnes er det eget informasjonssenter og sykkelutleie. Er det fint vær anbefales det å la bobilen stå her og heller ta sykkelen øya rundt for en flott naturopplevelse. Hele runden er på 16,2 km.


Inga og Nora Bordal fra Jessheim har leid elsykler og nyter Helgøya rundt på to hjul.

Enten en bruker bobil eller sykkel anbefales et stopp på Skafferiet på Hovinsholm, som er en hagecafé og landlivsbutikk i nydelige omgivelser på sydspissen av Helgøya. Liker du utfordringer og er sprek, sving gjerne innom klatreparken på Helgøyas vestside på veien tilbake til fastlandet.


Legg turen innom Skafferiet , og slå deg ned i den koselige hagen for kortreist mat og drikke.

Nordens Toscana

Mjøsa, grønne jorder, kornåkre og flotte gårder i et vakkert kulturlandskap kjennetegner Stange Vestbygd. Dette landskapet blir på folkemunne kalt Nordens Toscana. Området er en skjult perle for de som haster nordover eller sørover på E6. Ta av ved Espa om du kommer sørfra, følg fylkesvei 222 til Hamar, og nyt landskapet.

På veien ligger blant annet Fredheim Gårdsutsalg. Her kan du få med deg ferske gårdsegg, grønnsaker, saft, syltetøy, gelé, sjokolade, såpe og pizzasaus laget i egne lokaler.


Louise Gjør på Fredheim Gård i Stange Vestbygd tilbyr egenproduserte råvarer som er svært kortreiste.

– Her i nærområdet finner du virkelig gode og ferske råvarer. Eggene i butikken har ikke reist én meter, forteller gårdeier Louise Gjør til Din Fritid.

Hun er engasjert i lokalmiljøet og jobber for å «selge» bygda hele året.

– Når det gjelder bobilturisme, så ser vi økningen og har diskutert muligheten om å ta imot bobilturister for gårdsbesøk og overnatting. Så langt har vi ikke det tilbudet, men alle som kommer innom er velkomne, sier en smilende Louise med favnen full av kortreiste grønnsaker.

Lenker

lillehammer.no
visitnorway.no søk Lillehammer, Ringsaker, Brumunddal, Hamar
stangevestbygd.no
skafferiet.no
infoteket.no
atlungstadbrenneri.no
domkirkeodden.no
hamar.kommune.no søk stupetårnet

Bobilparkering ved Mjøsa


Lillehammer Camping

Lillehammer Camping
Helårsåpent
Kr. 348,- pr døgn med strøm i høysesong
Dampsagveien 47, 2609 Lillehammer
Telefon: +47 61 25 33 33
Epost: resepsjon@lillehammer.camp
www.lillehammer-camping.no
GPS 61.102297, 10.463534


Steinvik Camping

Steinvik Camping
Kastbakkvegen 5, 2390 Moelv
Tlf +47 62 36 72 28
Epost  info@steinvikcamping.no
www.steinvikcamping.no
GPS 60.917017


Hamar bobilhavn

Hamar Bobilhavn
Åpen 1. juni til 30. september
190,- kr. pr. døgn
Ca 20 plasser, 6 plasser med strøm
Dusj, toalett, fylling av vann, tømming
Brygga 12, , 2317 Hamar
www.hamarbaatforening.no søk bobilparkering
GPS 60.788790, 11.071585


Hamar Domkirkeodden

Hamar, Domkirkeodden
Parkeringsplass
Ingen fasiliteter
48,- kr. pr. døgn
Strandvegen 100, 2315 Hamar
GPS 60.793743, 11.042303


Tangenodden

Tangenodden Camping
Refling Hagens veg 54,  2337 Tangen
250,- kr. inkl. strøm
info@tangenodden.no
+47 90198917
GPS 60.613985, 11.260659

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden