Fricamping: Høyt og lavt rundt Joste­dals­breen | Din Fritid
Fricamping

Høyt og lavt rundt Joste­dals­breen

Jostedalsbreen er den største isbreen på det europeiske fastlandet. Du må ikke ut på noen ekspedisjon og krysse den for å ta del i naturopplevelsen - det er også flott å betrakte den på trygg avstand fra bobilen eller vogna. Her kan du se og oppleve naturkrefter som bokstavelig talt kan flytte fjell.

Isen har formet Norge. Vi har noen rester igjen, og de oppfører seg på samme måte som de har gjort i millioner av år.

Jeg har i lang tid jobbet med guideboka Bobilguiden Vestlandet, som kommer ut i disse dager. Her får du noen av høydepunktene fra kjernen av bobilreisemål i denne vakre landsdelen, steder jeg har kommet over på mine reiser rundt i Indre Sogn. Vi tar oss en rundtur rundt Jostedalsbreen, med en avstikker til Sognefjellet:

Veitastrond

Veitastrond er et virkelig avsidesliggende sted, og en fantastisk del av den norske fjellheimen. Veien inn er en 40 kilometer lang blindvei fra Hildestad. Kjøreturen er en opplevelse i seg selv: Ferden går langs turkisfarget brevann i Veitastrondvatnet, med bratte fjell på begge sider, inn den trange dalen. Du kan stå ved brua nærmest på bildet, eller på den store sletta litt lenger unna der den gule lavvoen står.


Veitastrond

Her inne står du med Jostedalsbreen på tre sider av deg. Den ligger riktignok høyt oppe, og du ser bare deler av den fra dalen. Det går merkede turstier inn Austerdalen og Langedalen. Begge dalene ender i breen. Vil du gå opp på breen bør du ha erfaring med brevandring. Alternativt kan du delta på en organisert tur med guide. Det finnes også mange fine turmuligheter uten å gå på selve breen, og det er selvsagt mulig å holde seg i ro ved leirplassen og bare nyte utsikten. 

GPS: 61.54397, 6.97817

Vandalsvatnet

Vanndalsvatnet ligger oppe i Vanndalen, på østsiden av Jostedalen. Kjør Fv604 inn Jostedalen og ta til høyre ved skilt til Espe, og til høyre igjen etter 1 km. Her må du betale for å kjøre, og veien går bratt oppover med hårnålssvinger. Den er likevel grei for bobiler. Hvis du kjører så langt veien går, kan du stå med fantastisk utsikt i alle retninger. Her har du nærhet til vannet, og i vest ser du over til Jostedalsbreen på motsatt side av Jostedalen.


Vandalsvatnet

Vannet ligger på 1045 moh, og veien opp er en anleggsvei for vannkraft i området. Like før vannet er det parkeringsplass. Her er det også aktuelt å fricampe. Fra parkeringsplassen går det merkede stier opp til Myrhønna, som ligger nord for Vanndalen (til høyre i bildet), og til Vangsen (til venstre i bildet). Du finner turene omtalt på www.ut.no, henholdsvis som middels krevende og ekstra krevende med steinete underlag og muligheter for snøpartier.

GPS: 61.59309, 7.36663

Silja

Vannet Silja er et fantastisk sted for fricamping midt på Sognefjellet. Det går av en liten anleggsvei her fra Fv55 og videre til demningen ved Prestesteinsvatnet. Det er ikke skiltet ved avkjøringen.

Fjellet Fannaråki ligger rett på andre siden av vannet. Her ligger Fannaråkhytta, som er Norges høyest beliggende turisthytte, 2068 moh. Det går sti til toppen, men det finnes også stier som er mindre krevende i området.


Silja

Veien blir ikke brøytet regelmessig ved snøfall. Sjekk værvarselet før du overnatter her, så du ikke risikerer å snø inne. Alternativt kan du stå på rasteplassen ved avkjøringen fra hovedveien.

GPS: 61.54731, 7.90408

Tindevegen

Tindevegen går mellom Øvre Årdal og Turtagrø. Her er det mange fine muligheter for fricamping. Veien er vinterstengt, og det er bare lov med kjøretøy inntil 10 meter lengde. Det er bompenger for å kjøre her.


Tindevegen

Veien går gjennom fantastisk fjellterreng i opptil 1300 meters høyde. Det er flere muligheter for fricamping langs veien. Stedet på bildet ligger tre kilometer fra Turtagrø. Herfra har du fantastisk utsikt over Bergsdalen, Hurrungane og Breheimen.

GPS: 61.48702, 7.78004

Oldevatn Camping

Oldevatn Camping ligger fantastisk til midt på Oldevatnet, der de to delene av vannet møtes. Her er utsikten formidabel. Veien inn hit går via Olden. Herfra kjører du Fv724 innover. Det er skiltet til Oldedalen og Briksdalsbreen i Olden. Veien stopper ved breen, og så må du samme vei ut igjen.


Oldevatn Camping

Beliggenheten til campingplassen er idyllisk, med utsikt til turkist brevann i begge retninger. Fjellene skyter stupbratt opp fra vannet på begge sider, opp til mer enn 1700 moh. Briksdalsbreen, en del av Jostedalsbreen, ligger innerst i dalen. I bakgrunnen på bildet ser du Myklebustbreen, som ligger vest for vannet. Det er mange turmuligheter i området. Du kan gå opp til breene og over dem. I så fall bør du delta på organisert tur dersom du ikke har erfaring. Ellers er det fine turmuligheter langs vannet og opp i moderat høyde.

GPS: 61.75845, 6.8119

Sygnesand

Sygnesand er et fantastisk sted for fricamping, beliggende ved Kjørnesfjorden, som er en gren av Jølstravatnet. Det er enkelt å komme hit fra Rv5 mellom Støylsnestunnelen og Fjærlandtunnelen. Det er skiltet til Søgnesand ved avkjøringen. Kjør over elva til du kommer til Olatunnelen (den er like utenfor venstre bildekant).


Sygnesand

Her har du utsikt over vannet. Synet av turkist brevann og bratte fjellsider er godt å hvile øynene på. Det er flere små avstikkere og veikanter der du kan stå med bobil. Veien går videre langs vannet, og er lite trafikkert.

Helset Camping

Helset Camping ligger fantastisk plassert ved Lovatnet. Du kommer hit langs Fv723, 10 km fra Loen. Her står du i vakre omgivelser ved Loenvatnet og med utsikt innover dalen mot Kjenndalsbreen og utover mot Loen. 11 km videre innover dalen ligger parkeringsplassen ved Kjenndalsbreen. Veien er smal, og på fine dager blir det fort kø av biler og busser som skal passere hverandre. Det anbefales å sykle innover til breen for de som har anledning til det. Det er også fint å sykle inn til Bødalen, og gjerne fortsette til fots. Hvis du vil på langtur kan du gå helt til fjellet Lodalskåpa (2083 moh) herfra.


Helset Camping

Ellers er det fristende å bare nyte utsikten fra campingplassen. Det er fint å fiske ørret i Lovatnet, og om du ikke er så opptatt av luftige toppturer kan du rusle langs vannet på begge sider av plassen.

GPS: 61.82564, 6.9697

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden