Skjomnes, Narvik: For en dag! | Din Fritid
Skjomnes, Narvik

For en dag!

Lufta er klar denne vårdagen når vi svinger inn på rasteplassen ved Skjomnes utenfor Narvik. Havet blinker blått, hakket mørkere enn den klare himmelen. Fargene gjør at fjelltoppene stolte kan presentere sine hvitkledde topper.

Jeg har svingt innom plassen for en rast på vei sørover. Det var ikke et vanskelig valg når jeg ser en stor og romslig parkeringsplass med en slik utsikt. For her er det bare å bruke alle sanser og suge til seg landskapet. Her er krystallklar luft, varmende solstråler, intense farger, fuglesang, og ikke minst en vegetasjon som har bestemt seg for at nå er det nok av kjedelige brunfarger, nå er det grønt i alle mulige nyanser som gjelder!

                                             

Rasteplass

På rasteplassen er det en drøy håndfull bobiler som får stå helt i ro denne flotte vårdagen. Eierne har slått seg ned i gode stoler på solsiden. Bord dekket med duker får jobben med å passe på vafler og kaffekanner, som trylles frem. Flere av de bobilreisende holder hverandre med selskap, praten summer overalt og det er lett å finne felles glede i sola og med våren som endelig er her.

Minnesmerke

Men det har ikke alltid vært idyll på Skjomnes. Plassen er et minnested fra andre verdenskrig. I 2009 brukte Forsvaret mange millioner kroner på å lage Krigshistorisk landskap blant annet på Skjomnes. Kunstner Alvin Jensvold benyttet granitt og store plater i rustfritt stål med silketrykk til å formidle historien om den dramatiske tiden i dette strategisk viktige området. Det var kamper her i 1940. Allierte styrker fra Frankrike, Polen, Storbritannia og Norge påførte Nazi-Tyskland deres første nederlag i andre verdenskrig, står det å lese på oppslag.

Narvik ble et symbol på alliert samhold og styrke, men først etter at byen ble overgitt uten kamp den 9. april 1940. De tyske krigsskipene ble nemlig nedkjempet den 10. og 13. april av britiske marinefartøy. Noe senere, den 28. mai, ble Narvik by gjenerobret av norske soldater fra 2. bataljon av Nord-Hålogaland og franske fremmedlegionærer. Litt senere ble britiske tropper fra South Wales Borderers og en fransk skispeidertropp fra Chasseurs Alpins Bataillon landsatt ved Skjomnes. Deres oppgave var å etablere en sørfront ved Beisfjorden.

Stille hav

Kampene fortsatte fram og tilbake, men takket være mer alliert hjelp i form av en polsk styrke, ble tyskerne presset østover og opp i fjellene. Men i juni førte krigsutviklingen på kontinentet til at de allierte styrkene ble trukket ut. Den 8. juni fikk de norske styrkene den uforståelige meldingen om å demobilisere. Den dramatiske tiden krevde mye mot og mange menneskeliv, og vissheten om at denne historien har funnet sted akkurat her jeg står i dag og ser utover det stille blå vannet og de snøkledde fjellene på plassen ved Skjomnes, gir meg en følelse av ærbødighet.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden